Denimul pe podiumul haute couture & pe covorul rosu
Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture, cu toate ca era nelipsit din cele pret-a-porter. Lucrurile s-au mai schimbat in ultimii ani, dar nu suficient incat o tinuta din denim sa reprezinte ceva obisnuit pe podiumul haute couture, mai ales atunci cand e vorba de o rochie de seara.
Elie Saab s-a alaturat, recent, designerilor care au explorat eleganta denimului prin taieturi, broderii si aplicatii florale. Incluse in colectia haute couture primavara-vara 2025, tinutele create astfel s-au facut usor remarcate printre straturile fine de organza si texturile satinate ale celorlalte creatii vestimentare. Eu, una, ma astept sa le revad pe covorul rosu.
Elie Saab haute couture primavara-vara 2025 / Sursa foto: Hepta.ro
Astazi, din ce in ce mai multi designeri demonstreaza ca acest material “utilitar” poate fi folosit pentru a obtine piese spectaculoase, demne de podiumul haute couture. M-am intrebat, inevitabil, cine a fost prima persoana care s-a impotrivit ideilor preconcepute legate de denim si s-a aventurat sa sparga tiparele modei.
In articolul Vogue, The Couture Jean: A Timeline From 1997 to Kaia Gerber’s Beaded Valentinos, Laird Borrelli-Persson consemneaza colectia de debut a lui Jean Paul Gaultier, din 1997, drept cel mai vechi exemplu pe care l-a putut gasi in acest sens. Asta ar fi la o distanta de peste doua decenii de cand Calvin Klein a prezentat jeansi pentru prima oara pe podiumul pret-a-porter.
Finalitatea cautarilor lui Borrelli-Persson are tot sensul din lume. Indrazneala e, pe de-o parte, unul dintre cuvintele care il definesc dintotdeauna pe Jean Paul Gaultier si, pe de alta parte, denimul nu a reprezentat pentru el o alegere de moment. A fost o prezenta constanta de-a lungul intregii cariere. De altfel, si dupa retragerea lui de pe podiumul haute couture, in 2020, designerii invitati sa reinterpreteze universul Jean Paul Gaultier, in acord cu propria viziune, au continuat sa includa denimul in colectiile colaborative. Olivier Rousteing, directorul de creatie Balmain, e printre acestia.
Look din colectia Jean Paul Gaultier by Olivier Rousteing toamna-iarna 2022 / Sursa foto: Hepta.ro
Daniel Roseberry pentru Schiaparelli e si el in top of mind pentru ca a dus denimul la zona de interferenta dintre moda si arta. Tot la acest capitol, mai imi vin in minte si “jeansii” stralucitori purtati de Kaia Gerber in prezentarea Valentino haute couture toamna-iarna 2023, semnata de Pierpaolo Piccioli. Aspectul de denim uzat al pantalonilor a fost obtinut de fapt din mici pietricele colorate, aplicate una langa alta pe suprafata materialului. O idee inedita de a aduce conceptul de denim in moda couture.
Schiaparelli haute couture toamna-iarna 2022 / Sursa foto: Hepta.ro
Valentino haute couture toamna-iarna 2023 / Sursa foto: Hepta.ro
Nu toate deciziile designerilor de folosi denim sunt la fel de surprinzatoare. Pentru unii dintre creatori, pare ca e aproape obligatoriu sa iasa din tiparele prestabilite ale industriei pentru a putea incepe procesul de creatie. In cazul lor, rezultatele sunt cele care surprind cu adevarat mai degraba decat alegerea unui material neconventional. In cazul lui Karl Lagerfeld, de exemplu, m-a surprins si decizia in sine.
“Ei nu ii placeau jeansii”, spunea el despre Coco Chanel, imediat dupa show-ul haute couture pentru primavara-vara 2011, “dar trebuie sa lucrezi pentru viitor”, potrivit articolului Reflecting on the Future, publicat de Suzy Menkes in New York Times. Colectia de atunci a marcat momentul in care jeansii au ajuns pe podiumul Chanel haute couture. Am considerat mereu ca, atunci cand crea pentru casa Chanel, designerul obisnuia sa porneasca de la tiparele trasate de mostenirea lasata de fondatoarea brandului si, pe parcurs, se distanta mai mult sau mai putin de ele, in functie de inspiratie. In ceea ce priveste denimul, as fi spus, pana in acel moment, ca Lagerfeld impartasea parerea lui Coco Chanel macar partial si ca acea parte cuprindea zona de haute couture.
Adevarul e ca, desi denimul a avut prezente punctuale pe catwalk-ul haute couture de-a lungul timpului, am simtit ca trece printr-un rebranding personal abia atunci cand a primit mai multa vizibilitate pe covorul rosu.
Celebritatile aleg sa poarte tinute din denim – couture sau pret-a-porter – nu doar la galele cu covor rosu din industria muzicii, unde vestimentatia nonconformista e ceva obisnuit sau la premierele de film cu tinute mai relaxate, ci si la evenimentele cu dress-code-uri care duc eleganta la cote maxime, asa cum e Festivalul de Film de la Cannes.
Marion Cotillard la Festivalul de Film de la Cannes 2021 / Sursa foto: Hepta.ro
Marion Cotillard la Festivalul de Film de la Cannes din 2019 / Sursa foto: Hepta.ro
Pentru mine, Marion Cotillard e un nume emblematic in ceea ce priveste celebritatile, denimul si covorul rosu. De-a lungul timpului, artista a participat de multe ori la Festivalul de la Cannes si, desi obisnuiesc sa ii apreciez cam toate tinutele, in ultima perioada, doua anume sunt primele la care ma gandesc. Una Chanel, aleasa de ea in 2021, si una Balmain, purtata in 2019. Rochia Chanel din colectia pre-fall 2021 avea un design elegant, in care suprafata denimului era decorata cu flori. In schimb, tinuta Balmain din colectia pre-fall 2019 s-a distantat fara retineri de zona elegantei. Designul ei a fortat, cel mai probabil, codul vestimentar al evenimentului, iar piesa cheie din denim sfasiat – fie admirata, fie contestata – a captat atentia publicului.
Nu stiu daca vom ajunge in viitor sa mentionam denimul atat pe podiumul haute couture, cat si pe covorul rosu, cu aceeasi lejeritate cu care spunem tul, broderii sau catifea, dar stiu ca, in acest moment, denimul si-a consolidat rolul pe scena modei si are replici memorabile.
Sursa fotografie principala: Hepta.ro – imagine din colectia Elie Saab haute couture primavara-vara 2025