INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

STIRI CU STIL

Andreea Brasovean

Stirile trebuie sa fie obiective, iar cei care le prezinta echidistanti….

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Decizii peste decizii – cum sa te protejezi de epuizarea decizionala

Decizii peste decizii – cum sa te protejezi de epuizarea decizionala

Simti ca deciziile la care esti expusa in fiecare zi te obosesc si iti epuizeaza energia vitala si vointa? Esti adesea satula de multitudinea de optiuni, fie ca e vorba de ce mananci la pranz, localul in care sa iesi vineri seara sau ce rochie sa-ti cumperi pentru nunta din weekend? Ti se intampla sa faci alegeri pe care sa le consideri mai degraba nepotrivite cu dorintele si nevoile tale? Specialistii numesc aceasta situatie 'decision fatigue' si au identificat metode care te pot ajuta sa o eviti.

Lumea in care traim ne obliga sa luam multe decizii, fiecare cu o incarcatura si o tensiune specifica. Poate parea ca alegerile pe care le facem pentru cosul de cumparaturi sau pentru concediu nu sunt insotite de stres, realitatea este insa ca fiecare dintre ele ne lasa mai slabite in fata deciziilor cu adevarat importante.

Atunci cand ne simtim mai odihnite psihic, suntem mai pregatite sa ne angajam in mod constient si responsabil in luarea deciziilor cu impact major. Studiile arata ca suntem predispusi la a face alegeri semnificative in perioadele zilei in care suntem mai liberi de alte obligatii, respectiv dimineata si dupa pauza de pranz. In restul zilei, suntem mai vulnerabili in fata alegerilor si putem aborda una din cele doua variante de reactii: comportamentul impulsiv, bazat pe lipsa unui timp dedicat analizei consecintelor, si apatia sau lipsa de reactie, cauzata de nivelul prea scazut de energie pentru a ne implica intr-un proces de luare a deciziei.

Epuizarea decizionala ne ajuta sa intelegem anumite reactii exagerate, precum nervozitatea si conflictele cu familia, cheltuielile excesive in timpul unei sesiuni de shopping sau consumul excesiv de fast food. Fiecare stimul la care alegem sa rezistam determina o uzura pe care o putem compensa daca nu devenim constienti de propria noastra stare de oboseala.

Cum ne putem proteja de epuizarea decizionala?

  • Restrangerea ariei de optiuni. Organizand o subcategorie restransa de optiuni sanatoase in cadrul unei categorii generale, ne protejam atat de alegerile nocive, cat si de oboseala pe care le implica respingerea lor. Cu cat transformam alegerile potrivite in obiceiuri si le degrevam de tensiune, cu atat ne odihnim mai mult capacitatile decizionale.
  • Constientizarea realista a propriului nivel de oboseala. Aflarea disponibilitatii pe care o avem pentru a analiza optiunile si consecintele unei hotarari ne poate scuti de implicarea in procese decizionale pentru care nu suntem pregatite sau antrenate.
  • Increderea in faptul ca vointa si implicarea ta nu reprezinta un rezervor limitat, ci mai degraba o chestiune care depinde in mod major de momentul in care sunt utilizate. Stim cu totii ca acestea nu sunt infinite, dar e important sa nu consideram fiecare act voluntar o risipa sau un consum mai mare decat este el de fapt.

Odata cu o mai buna constientizare a factorilor de stres si a celor de revigorare a capacitatilor de decizie, ne asumam alegeri mai bune, mai potrivite si mai fericite pentru viitorul nostru.

Text realizat de Laura Constantinescu, psiholog
Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 23.07.2013

more in Newsroom