Cum sa tii stresul de la serviciu departe de viata personala
Odata cu diversificarea pietei muncii si a modalitatilor de activitate in cadrul ei, timpul dedicat lucrului si cel dedicat spatiului personal devin din ce in ce mai greu de demarcat. Iar daca ai de-a face cu sarcini stresante, cu gestionarea simultana a mai multor responsabilitati, deconectarea e cu atat mai dificila si adesea doar o notiune teoretica. Daca ti se intampla des ca in timp ce discuti cu iubitul tau sau iti ajuti copilul la teme sa te trezesti invadata de ganduri legate de job, sper ca sugestiile urmatoare sa-ti fie de folos:
- Separarea celor doua planuri nu se intampla de la sine, ci necesita un efort constient pe care sa il depui. Poti incepe prin a-ti reevalua ziua de lucru la finalul programului si a-ti trasa o agenda sumara pentru ziua de maine. E ca si cum ti-ai lua „la revedere” de la ce ai realizat azi, cu acceptarea faptului ca iti vei continua activitatea a doua zi, nu mai devreme.
- Drumul spre casa e adesea momentul in care apar gandurile legate de serviciu, fie ca e vorba de grija unui deadline sau de vreo activitate ramasa restanta. Un exercitiu pe care il poti aplica este sa iti inchipui cum, cu fiecare metru parcurs spre casa, te indepartezi mental de toate aceste ganduri, le lasi in urma, inchizand o usa imaginara pana a doua zi.
- Ingrijeste-te de calitatea timpului petrecut acasa. Incearca sa spargi rutina si sa te intrebi onest in ce fel ti-ai putea petrece seara astfel incat sa te bucuri cat mai mult de timpul tau liber? Practica sport sau mergi sa dansezi. Astfel, te vei elibera de tensiunile corporale care apar in urma stresului prelungit si te vei umple de energie pentru o noua zi. Petrece clipe bune pentru tine si familia ta si mentine contactul cu prietenii.
- In ceea e priveste activitatea de la birou, invata sa spui „nu” surplusului de sarcini. Evalueaza-ti realist capacitatea de munca si respecta-ti-o, randamentul este strans legat de volumul de munca pe care ti-l asumi.
- Inlocuieste gandurile care-ti conditioneaza activitatea cu ganduri care ti-o ordoneaza. De exemplu, in loc de „trebuie sa termin raportul asta daca vreau sa-mi vad prietenii in seara asta”, ai putea sa iti sugerezi: „termin raportul si apoi imi sun prietenii pentru a stabili cand sa ne vedem”.
- De asemenea, traseaza cu eleganta limite care sa iti protejeze viata privata, facand diferenta intre oamenii care-ti sunt cu adevarat apropiati, carora te-ai putea confesa intr-un moment delicat, si cei care se ocupa mai degraba cu barfe si indiscretii.
- Nu in ultimul rand, respecta un program echilibrat de alimentatie si somn. Un corp care are parte de stres fizic e mai putin capabil sa reziste si la stres psihic, asa ca formeaza-ti un program care sa includa 3 mese sanatoase si intre 6 si 8 ore de odihna.
Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog