EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Cum sa tii stresul de la serviciu departe de viata personala

Cum sa tii stresul de la serviciu departe de viata personala

Odata cu diversificarea pietei muncii si a modalitatilor de activitate in cadrul ei, timpul dedicat lucrului si cel dedicat spatiului personal devin din ce in ce mai greu de demarcat. Iar daca ai de-a face cu sarcini stresante, cu gestionarea simultana a mai multor responsabilitati, deconectarea e cu atat mai dificila si adesea doar o notiune teoretica. Daca ti se intampla des ca in timp ce discuti cu iubitul tau sau iti ajuti copilul la teme sa te trezesti invadata de ganduri legate de job, sper ca sugestiile urmatoare sa-ti fie de folos:

  • Separarea celor doua planuri nu se intampla de la sine, ci necesita un efort constient pe care sa il depui. Poti incepe prin a-ti reevalua ziua de lucru la finalul programului si a-ti trasa o agenda sumara pentru ziua de maine. E ca si cum ti-ai lua „la revedere” de la ce ai realizat azi, cu acceptarea faptului ca iti vei continua activitatea a doua zi, nu mai devreme.
  • Drumul spre casa e adesea momentul in care apar gandurile legate de serviciu, fie ca e vorba de grija unui deadline sau de vreo activitate ramasa restanta. Un exercitiu pe care il poti aplica este sa iti inchipui cum, cu fiecare metru parcurs spre casa, te indepartezi mental de toate aceste ganduri, le lasi in urma, inchizand o usa imaginara pana a doua zi.
  • Ingrijeste-te de calitatea timpului petrecut acasa. Incearca sa spargi rutina si sa te intrebi onest in ce fel ti-ai putea petrece seara astfel incat sa te bucuri cat mai mult de timpul tau liber? Practica sport sau mergi sa dansezi. Astfel, te vei elibera de tensiunile corporale care apar in urma stresului prelungit si te vei umple de energie pentru o noua zi. Petrece clipe bune pentru tine si familia ta si mentine contactul cu prietenii.
  • In ceea e priveste activitatea de la birou, invata sa spui „nu” surplusului de sarcini. Evalueaza-ti realist capacitatea de munca si respecta-ti-o, randamentul este strans legat de volumul de munca pe care ti-l asumi.
  • Inlocuieste gandurile care-ti conditioneaza activitatea cu ganduri care ti-o ordoneaza. De exemplu, in loc de „trebuie sa termin raportul asta daca vreau sa-mi vad prietenii in seara asta”, ai putea sa iti sugerezi: „termin raportul si apoi imi sun prietenii pentru a stabili cand sa ne vedem”.
  • De asemenea, traseaza cu eleganta limite care sa iti protejeze viata privata, facand diferenta intre oamenii care-ti sunt cu adevarat apropiati, carora te-ai putea confesa intr-un moment delicat, si cei care se ocupa mai degraba cu barfe si indiscretii.
  • Nu in ultimul rand, respecta un program echilibrat de alimentatie si somn. Un corp care are parte de stres fizic e mai putin capabil sa reziste si la stres psihic, asa ca formeaza-ti un program care sa includa 3 mese sanatoase si intre 6 si 8 ore de odihna.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 17.02.2014

more in Newsroom