INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Cum sa-ti gestionezi furia in relatie cu copilul tau

Cum sa-ti gestionezi furia in relatie cu copilul tau

Furia este o reactie emotionala greu de controlat, iar manifestarea ei depinde in mare masura de felul in care am fost invatati sa o gestionam. De multe ori, furia este confundata cu agresivitatea si este respinsa ca fiind o trasatura specifica oamenilor violenti. Realitatea, insa, este ca toti experimentam acest sentiment atunci cand suntem nedreptatiti, raniti, refuzati sau ignorati. Odata intrati intr-un sistem de invatamant care ne propulseaza in societate, fiecare dintre noi gaseste o modalitate specifica de a reactiona in conformitate cu furia sa. Foarte important este modul in care reusim sa ne gestionam aceste reactii in fata copiilor nostri. Varsta lor fragila ii face mai putin pregatiti in fata tumultului nostru emotional si, in acelasi timp, noi le servim drept modele pentru comportamentul lor ulterior.

In primul moment in care simti ca-ti pierzi cumpatul, ia o pauza! Stiu, gasesti sfatul asta pe toate gardurile, dar asta numai pentru ca este foarte eficient. Evita sa reactionezi chiar in momentul in care te infurii, pentru ca atunci esti cel mai putin capabila sa simti empatie, iar acest lucru ar putea rezulta in suferinta celui mic. Concentreaza-te asupra respiratiei, acordand toata atentia ta inspiratiei si expiratiei.

De asemenea, practica tehnici simple de relaxare. Imagistica iti poate veni in ajutor daca ai deja o preferinta pentru reprezentarile vizuale. Poti exersa in fiecare zi: inchide ochii si apeleaza la recrearea in detaliu a unei imagini care te relaxeaza si te binedispune. Fie ca e vorba de un peisaj, de un portret, de un obiect anume pe care il vizualizezi, concentreaza-te asupra fiecarui detaliu care compune imaginea.

Poti imbogati experienta incercand sa reproduci mental si senzatii auditive, olfactive si kinestezice. Spre exemplu, daca iti imaginezi o plaja, iti poti reprezenta si mirosul marii, sunetul valurilor care se sparg de tarm si senzatia de a pasi pe nisip.  Cu cat vei transforma mai repede aceasta experienta intr-un obicei, cu atat iti va mai simplu sa apelezi la ea in momentele tensionate, in care stii ca e mai bine sa eviti o reactie.

Odata eliberata de tensiunea presanta a furiei, pune-te in locul copilului tau! Incearca sa ii intelegi motivatia si comportamentul, aflandu-le poate chiar de la el. Esential este tonul comunicarii. Aceeasi intrebare poate fi pusa pe ton taios, care tradeaza lipsa de interes real pentru raspunsul care urmeaza, sau pe un ton curios, axat pe informatia pe care incearca sa o primeasca. In vorbe simple, spune-i copilului ce simti si ce anume din atitudinea lui ti-a starnit aceasta reactie. Evita folosirea unor cuvinte ca „intotdeauna” sau „niciodata”. Tine cont de faptul ca modul in care se comporta copilul tau este limbajul prin care el iti comunica nevoile si emotiile sale. Fii in contact cu sentimentele tale cele mai profunde pentru el si asigura-l ca iubirea ta nu dispare odata cu aparitia iritabilitatii sau a nervilor.

Nu in ultimul rand, nu-ti hrani asteptari nerealiste! Studiile confirma faptul ca a fi parinte nu este neaparat o sursa de fericire si ca, de multe ori, acest rol iti poate altera starea generala de satisfactie. In acelasi timp, insa, maternitatea si paternitatea sunt o sursa inepuizabila de nou si de provocare, fapt care-ti stimuleaza inteligenta pentru a dezvolta noi abilitati si a gasi noi solutii. Cercetarile arata ca perioada de generare de noi neuroni coincide adesea cu momentul in care devenim parinti, tocmai datorita noilor solicitari. Gandeste-te la rolul tau de mama ca la o etapa in dezvoltarea ta personala, analizeaza-ti cu grija atat limitele, cat si resursele, si bucura-te de fiecare noua experienta din care iesi mai buna, mai pregatita, mai prezenta.

Text realizat de Laura Constantinescu, psiholog
Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 02.07.2013

more in Newsroom