INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Cum sa te pregatesti pentru decizia de a avea un copil

Cum sa te pregatesti pentru decizia de a avea un copil

Poate ca in ultima vreme iti sare in ochi mai usor dragalasenia vreunui copil. Sau poate ai ascultat de curand un dialog parinte-copil din cele regizate parca pentru “Copiii spun lucruri traznite” si ti-ai imaginat ca intr-o zi vei avea parte si tu de astfel de discutii cu copilul tau. Daca ai luat in calcul ideea de a avea un copil, dar nu ai reusit inca sa-ti faci ordine in ganduri, in urmatoarele randuri ma voi referi cu precadere la cele cateva subiecte de autoanaliza care te vor pregati psihologic pentru decizia de a avea copii.

Indreapta-ti atentia asupra emotiilor care insotesc ideea de a avea un copil, indiferent ca sunt pozitive sau negative. Orice simti e natural, iar acceptarea emotiilor te va pregati pentru perioada in care vei fi insarcinata si apoi mama, in care noianul de emotii se va inteti. Imprieteneste-te usor cu frica si nesiguranta, in cazul in care exista, si apropie-le de asteptare si drag. Toate acestea vor participa in mod direct in luarea deciziilor, asa ca e bine sa le cunosti si sa le intelegi mecanismele, astfel iti va fi mai usor sa le moderezi atunci cand va fi cazul.

Indiferent de varsta pe care o ai, experienta si-a spus cuvantul si poate ti-ar fi de folos sa vezi ce a lasat in urma ei. Modul in care ti-ai trait copilaria, in care ai filtrat momentele fericite, dar si pe cele mai putin fericite, si felul in care ai interiorizat modelele parentale iti pot servi drept sursa de inspiratie in cresterea copilului tau, sau din contra, pot fi, cu aceasta ocazie, abandonate, fiind nepotrivite cu actualele tale standarde si valori.

Felul in care reactionezi la diversi stimuli din jur, in situatii de oboseala sau irascibilitate este un alt aspect asupra caruia merita sa-ti abati atentia. Dincolo de dragostea fara margini pentru copilul tau, vor exista momente in care te vei apropia de limitele personale de comunicare si intelegere si iti va fi de ajutor sa iti calibrezi comportamentele, tinand cont de modul in care acestea il pot afecta pe micut.

Rezistenta la frustrare e un alt factor de luat in seama, avand in vedere ca adesea cresterea unui copil inseamna renuntarea, cel putin temporara, la diverse placeri personale. Cu siguranta, mai ales in primii 2 ani de viata, nivelul de libertate personala nu va fi acelasi, avand in vedere dependenta nou-nascutului fata de mama, de aceea este important sa alegi cu grija momentul in care esti pregatita pentru aceste renuntari. In acelasi timp, echilibrul trebuie mentinut si e bine sa stii ca o renuntare totala la ceea ce te bucura nu il va face pe copilul tau mai fericit. Starea lui de bine variaza adesea in functie de starea mamei, asa incat nu uita sa ai grija de tine.

Pentru ca am vorbit in extenso despre aplecarea interioara pe care o presupune pregatirea sarcinii, ma voi opri putin si asupra perspectivei exterioare. De multe ori, aceasta este cea care determina luarea deciziei, asa ca hai sa vedem impreuna care sunt lucrurile din jurul tau la care merita sa te gandesti.

Pentru ca decizia de a face un copil se ia rareori de unul singur si cel mai adesea presupune un acord in cuplu, ar fi potrivit ca acest acord sa fie discutat in mod direct si sincer, cu respect implicit. Uita-te cu atentie la relatia ta si vezi care ar fi punctele forte ce va vor tine in contact si vor reprezenta o resursa importanta in experienta voastra de viitori parinti, dar si care ar fi slabiciunile si potentialele surse de conflict. Vorbeste deschis cu partenerul tau despre ce inseamna pentru fiecare dintre voi a avea si a creste un copil, care sunt principiile si valorile pe care doriti sa i le trasmiteti, si care este directia in care doriti ca el/ea sa se dezvolte. O cunoastere buna atat a propriei agende, dar a si celuilalt va va pregati sa fiti o echipa, atat in momentele bune cat si in cele mai dificile.

Un alt exemplu ar fi cariera, planurile profesionale si felul in care nasterea si cresterea unui copil vor interfera cu ele. Traim intr-o societate mult mai libera decat cea in care am fost crescuti si e bine sa ne bucuram de toate avantajele ei: sprijinul in cresterea micutilor, munca la domiciliu, alegerea duratei concediului de maternitate, etc. Nu lasa orizontul sa-ti ingusteze alegerea, fii constienta de toate oportunitatile pe care le ai la dispozitie.

Un aspect foarte important in decizia si pregatirea pentru a deveni parinte tine de contextul social, de familie, cerc de prieteni, anturaj. Acestea sunt o resursa foarte importanta de informatie si suport moral in ceea priveste sarcina si mai apoi adaptarea la noul program de viata al copilului. Gaseste in jurul tau femei cu o experienta de maternitate cat mai diversa, medici, psihologi, care iti pot raspunde punctual la curiozitati si nelamuriri. Pe tot parcursul sarcinii si a cresterii copilului, iti vor fi utile aceste contacte, in momentele in care iti va fi mai dificil sa te descurci. Ai grija, insa, nu imprumuta experienta lor, ci foloseste-o ca pe o alternativa!

Pregatirea pentru acest pas este una deosebit de complexa, asa ca ai rabdare cu tine si cu partenerul tau si nu te astepta ca, indiferent cate eforturi personale ai facut inainte de procreere, lucrurile sa mearga impecabil de aici incolo. Gandeste-te mai degraba ca te antrenezi pentru un lung si surprinzator maraton, pentru care e bine sa ai toate resursele la indemana, mai ales busola personala.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 29.04.2013

more in Newsroom