INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cum sa te pregatesti pentru decizia de a avea un copil

Cum sa te pregatesti pentru decizia de a avea un copil

Poate ca in ultima vreme iti sare in ochi mai usor dragalasenia vreunui copil. Sau poate ai ascultat de curand un dialog parinte-copil din cele regizate parca pentru “Copiii spun lucruri traznite” si ti-ai imaginat ca intr-o zi vei avea parte si tu de astfel de discutii cu copilul tau. Daca ai luat in calcul ideea de a avea un copil, dar nu ai reusit inca sa-ti faci ordine in ganduri, in urmatoarele randuri ma voi referi cu precadere la cele cateva subiecte de autoanaliza care te vor pregati psihologic pentru decizia de a avea copii.

Indreapta-ti atentia asupra emotiilor care insotesc ideea de a avea un copil, indiferent ca sunt pozitive sau negative. Orice simti e natural, iar acceptarea emotiilor te va pregati pentru perioada in care vei fi insarcinata si apoi mama, in care noianul de emotii se va inteti. Imprieteneste-te usor cu frica si nesiguranta, in cazul in care exista, si apropie-le de asteptare si drag. Toate acestea vor participa in mod direct in luarea deciziilor, asa ca e bine sa le cunosti si sa le intelegi mecanismele, astfel iti va fi mai usor sa le moderezi atunci cand va fi cazul.

Indiferent de varsta pe care o ai, experienta si-a spus cuvantul si poate ti-ar fi de folos sa vezi ce a lasat in urma ei. Modul in care ti-ai trait copilaria, in care ai filtrat momentele fericite, dar si pe cele mai putin fericite, si felul in care ai interiorizat modelele parentale iti pot servi drept sursa de inspiratie in cresterea copilului tau, sau din contra, pot fi, cu aceasta ocazie, abandonate, fiind nepotrivite cu actualele tale standarde si valori.

Felul in care reactionezi la diversi stimuli din jur, in situatii de oboseala sau irascibilitate este un alt aspect asupra caruia merita sa-ti abati atentia. Dincolo de dragostea fara margini pentru copilul tau, vor exista momente in care te vei apropia de limitele personale de comunicare si intelegere si iti va fi de ajutor sa iti calibrezi comportamentele, tinand cont de modul in care acestea il pot afecta pe micut.

Rezistenta la frustrare e un alt factor de luat in seama, avand in vedere ca adesea cresterea unui copil inseamna renuntarea, cel putin temporara, la diverse placeri personale. Cu siguranta, mai ales in primii 2 ani de viata, nivelul de libertate personala nu va fi acelasi, avand in vedere dependenta nou-nascutului fata de mama, de aceea este important sa alegi cu grija momentul in care esti pregatita pentru aceste renuntari. In acelasi timp, echilibrul trebuie mentinut si e bine sa stii ca o renuntare totala la ceea ce te bucura nu il va face pe copilul tau mai fericit. Starea lui de bine variaza adesea in functie de starea mamei, asa incat nu uita sa ai grija de tine.

Pentru ca am vorbit in extenso despre aplecarea interioara pe care o presupune pregatirea sarcinii, ma voi opri putin si asupra perspectivei exterioare. De multe ori, aceasta este cea care determina luarea deciziei, asa ca hai sa vedem impreuna care sunt lucrurile din jurul tau la care merita sa te gandesti.

Pentru ca decizia de a face un copil se ia rareori de unul singur si cel mai adesea presupune un acord in cuplu, ar fi potrivit ca acest acord sa fie discutat in mod direct si sincer, cu respect implicit. Uita-te cu atentie la relatia ta si vezi care ar fi punctele forte ce va vor tine in contact si vor reprezenta o resursa importanta in experienta voastra de viitori parinti, dar si care ar fi slabiciunile si potentialele surse de conflict. Vorbeste deschis cu partenerul tau despre ce inseamna pentru fiecare dintre voi a avea si a creste un copil, care sunt principiile si valorile pe care doriti sa i le trasmiteti, si care este directia in care doriti ca el/ea sa se dezvolte. O cunoastere buna atat a propriei agende, dar a si celuilalt va va pregati sa fiti o echipa, atat in momentele bune cat si in cele mai dificile.

Un alt exemplu ar fi cariera, planurile profesionale si felul in care nasterea si cresterea unui copil vor interfera cu ele. Traim intr-o societate mult mai libera decat cea in care am fost crescuti si e bine sa ne bucuram de toate avantajele ei: sprijinul in cresterea micutilor, munca la domiciliu, alegerea duratei concediului de maternitate, etc. Nu lasa orizontul sa-ti ingusteze alegerea, fii constienta de toate oportunitatile pe care le ai la dispozitie.

Un aspect foarte important in decizia si pregatirea pentru a deveni parinte tine de contextul social, de familie, cerc de prieteni, anturaj. Acestea sunt o resursa foarte importanta de informatie si suport moral in ceea priveste sarcina si mai apoi adaptarea la noul program de viata al copilului. Gaseste in jurul tau femei cu o experienta de maternitate cat mai diversa, medici, psihologi, care iti pot raspunde punctual la curiozitati si nelamuriri. Pe tot parcursul sarcinii si a cresterii copilului, iti vor fi utile aceste contacte, in momentele in care iti va fi mai dificil sa te descurci. Ai grija, insa, nu imprumuta experienta lor, ci foloseste-o ca pe o alternativa!

Pregatirea pentru acest pas este una deosebit de complexa, asa ca ai rabdare cu tine si cu partenerul tau si nu te astepta ca, indiferent cate eforturi personale ai facut inainte de procreere, lucrurile sa mearga impecabil de aici incolo. Gandeste-te mai degraba ca te antrenezi pentru un lung si surprinzator maraton, pentru care e bine sa ai toate resursele la indemana, mai ales busola personala.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 29.04.2013

more in Newsroom