ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Bucura-te de vacanta si evita situatiile stresante

Bucura-te de vacanta si evita situatiile stresante

In fiecare an, unul din aspectele asupra caruia ne concentram atentia, dorinta si efortul este vacanta perfecta. Majoritatea dintre noi isi programeaza concediul vara, atunci cand optiunile sunt mai variate, iar ritmul setat inca din copilarie dicteaza nevoia unei pauze de la locul de munca. Simplul fapt ca te astepti sau nu sa ai parte de o vacanta reusita te face mai binedispusa sau mai apatica, inca de la inceput de an. Iata si de ce!

Vacanta te scoate din priza. De la „Trebuie sa fac” pasesti usor in atmosfera de „Las sa se intample”. Devii, astfel, martora a vietii si a realitatii inconjuratoare, participand prin prezenta, nu prin actiunile rutinate care iti definesc viata de zi cu zi. Vacanta reprezinta o perioada benefica de revigorare personala, dar si de reimprospatare a relatiei de cuplu sau a relatiilor de familie. Nu trebuie sa pleci doua saptamani intr-un loc exotic pentru a simti din plin efectele relaxarii. E de ajuns sa-ti iei cateva zile libere si sa vezi locuri noi, sa gusti mancaruri necunoscute, sa stai de vorba cu oameni pe care nu i-ai mai vazut de mult. Toate aceste lucruri sunt perfecte pentru a te scoate din tiparul mental in care functionezi in mod obisnuit. Toate, cu o singura conditie: aceea de a-ti crea asteptari potrivite.

Se intampla deseori ca bucuria vacantelor sa nu fie cea anticipata. Da, o plecare sau cateva zile de deconectare presupun relaxare, dar invariabil si pregatiri, liste de calatorie, oboseala drumului si adaptarea la nou. Sunt pasi ce presupun un stres usor in fond, dar care, neluat in calcul, te poate incarca semnificativ. Asa ca atunci cand visezi la timpul petrecut pe o plaja insorita sau pe drumuri de munte, gandeste-te si la ce presupune timpul de dinainte si de dupa aceste activitati.

Daca iti imaginezi ca fiecare activitate din concediu iti va face placere, e posibil ca realitatea sa te contrazica.  Cel mai probabil vor exista si detalii care nu se vor potrivi cu planul tau. Asa ca atitudinea cea mai potrivita este cea de stimulare a propriei curiozitati in raport cu situatiile noi. Poate nu va fi cazul ca avionul sa aiba intarziere, sa te ratacesti printr-un oras necunoscut sau sa primesti mancarea la o ora dupa ce ai comandat-o, dar daca permiti mental acestor lucruri sa se intample, ele te vor deranja mult mai putin atunci cand se vor intampla.

O vacanta cu adevarat relaxanta inseamna adesea:

  • Sa te bucuri cu adevarat de prezentul inconjurator. Sa fii atenta la fiecare detaliu din jur fara a-i verifica corespondenta cu propria reprezentare, ci descoperindu-l in unicitatea momentului sau.
  • Sa fii insotita de oameni cu care sa-ti fie usor sa te relaxezi, sa comunici, sa fii tu insati, asa cum simti atunci. Alege-ti cu grija compania si nu te necaji daca apar conflicte, ele sunt inevitabile. Nu te impiedica de micile neintelegeri si nu le lasa sa iti strice buna dispozitie.
  • Sa profiti de distanta fata de rutina zilnica pentru a reflecta la nevoile si aspiratiile tale continue. Priveste cu atentie in interiorul tau si verifica-le concordanta cu nazuirile tale.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 06.08.2013

more in Newsroom