INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cum sa mentii dorinta sexuala intr-un cuplu stabil

Cum sa mentii dorinta sexuala intr-un cuplu stabil

Sa vorbim putin despre tine si despre iubitul tau! V-ati cunoscut, v-ati placut, v-ati ales. V-ati descoperit unul pe celalalt prin vorbe si prin gesturi intime. La inceput, cu o dorinta puternica, cu pofta si curiozitate. Dar, la un moment dat, poate peste cateva luni sau peste cativa ani, a intervenit inevitabil senzatia ca-l cunosti bine. Stii ce are sa-ti spuna dupa felul in care isi strange buzele inainte de a rosti ceva si cunosti felul in care te atinge si te priveste cand te doreste mai mult. Cu cat lucrurile devin mai familiare in cuplu, cu atat sunt mai previzibile. Pe cat de mult va leaga afectiv aceasta intimitate, pe atat va poate ameninta relatia de cuplu intr-unul din aspectele sale caracteristice: dorinta sexuala.

La inceput, dorinta sexuala e la cote maxime. Dincolo de jocul seductiei, trecand pragul unei relatii asezate, stabile, devine insa dificil sa o mentinem la acelasi nivel. Un punct cheie ar consta in realizarea si asumarea faptului ca relatiile de cuplu nu sunt un dat. Ele incep, continua, se dezvolta sau se opresc, in functie de compatibilitatea dintre parteneri si de eforturile lor, de implicarea si de angajamentul lor fata de relatie.

Si aici intervine dilema. Cum avem stabilitate si siguranta, dar si dorinta in cuplu – chiar daca cea din urma vine adesea din noutate? Raspunsul il putem vedea in fiecare zi, in toate aspectele vietii noastre. Iar daca am avea la dispozitie un singur cuvant pentru a dezvalui raspunsul, acesta ar fi: Atentia. Sa privesti fiecare moment cu constiinta faptului ca e unic si irepetabil (constiinta specifica procesului de indragostire), sa eviti anticiparea sau intrarea pe fagasul cunoscut, in dialog si in contactul fizic, te poate ajuta sa afli ceva mereu nou, mereu proaspat in partener, si in acelasi timp, in tine.

Fii atenta la gesturile iubitului tau, fara a le „traduce” imediat, ci mai degraba cautand curioasa semnificatia lor. Atractia poate fi de multe ori sufocata sub greutatea rutinei din viata de cuplu, dar nu are nevoie de mult pentru a fi redescoperita si adesea functioneaza ca un motor al energiei cuplului.

Schimbarea perspectivei asupra cuplului si realizarea faptului ca nu iti alegi partenerul o data si gata, ci in fiecare zi, te determina sa-ti doresti sa-l recuceresti si sa-l redescoperi cu fiecare atingere si privire. S-ar putea sa gasesti placute tot felul de schimbari determinate de preferintele voastre comune in ceea ce priveste activitatea sexuala, cum ar fi spatiul, preludiul, pozitiile, perioada zilei sau timpul pe care il petreceti astfel. Intimitatea sexuala te va ajuta sa te descoperi mai mult, sa fii altfel decat stii ca esti in activitatile tale de zi cu zi. Acest nou si imbogatit fel de a fi, de a te raporta la partenerul tau si la relatia voastra va contribui la prospetimea si longevitatea atractiei dintre voi, continand ambele polaritati: cunoscut-stabil/ misterios-nou.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 15.04.2013

more in Newsroom