INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Cum sa gestionezi evenimentele stresante din viata ta

Cum sa gestionezi evenimentele stresante din viata ta

Fie ca este vorba de o intamplare fericita sau, dimpotriva, de una care iti provoaca durere, fiecare eveniment ce-ti scoate viata din rutina poate reprezenta un factor de stres, avand nevoie de adaptare in plan psihologic. In plus, unele intamplari cu impact negativ puternic asupra noastre pot fi urmate de probleme de sanatate, atat boli fizice, cat si depresii.

Cu toate acestea, evenimentele de viata stresante sunt o constanta in viata noastra, chiar daca doza lor de presiune asupra noastra difera. Pregatirile pentru vacanta perfecta sau pentru o casatorie, provocarile de la serviciu sau situatiile dificile din cuplu, toate genereaza stres, iar efectele lui se pot acumula in timp. Din acest motiv, acestea nu trebuie tratate cu superficialitate.

Inca din anii 60, se vorbeste despre influenta pe care o are stresul asupra sanatatii corpului. Atunci, psihiatrii Thomas Holmes si Richard Rahe au realizat un studiu pe 5000 de pacienti si au constatat o relatie directa intre stres si problemele de sanatate ulterioare. Cei doi au creat o scala a intensitatii stresului determinat de evenimentele de viata. Cu 100 puncte, decesul partenerului este cel mai stresant eveniment din viata unei persoane, urmat indeaproape de divort, care inglobeaza 73 puncte. Casatoria masoara 50 de puncte pe scara internationala a stresului, problemele cu seful, 23 de puncte, iar aparitia unui nou membru in familie – 39 de puncte. Astfel, orice schimbare petrecuta in viata noastra este un factor de stres. Pentru a masura nivelul de stres din viata unui om, se aduna punctajul corespunzator fiecarei schimbari, iar scorul final reprezinta nivelul de stres.

Efectele stresului asupra mintii si a corpului

Specialistii sustin ca exista dovezi intemeiate pentru a corela evenimentele de viata stresante cu imbolnavirea fizica. Apoi, afectiunea mintala care se asociaza cel mai frecvent cu evenimentele de viata stresante este depresia care presupune stari patologice de tristete, pesimism, autodevalorizare, dezinteres generalizat, anxietate, lipsa puterii si a dorintei de comunicare si concentrare etc.

Stresul prelungit provoaca depresie. DA sau NU ?

Conform cercetarilor, la 3 luni dupa un exces de evenimente stresante este foarte posibill sa apara depresia. De asemenea, riscul de depresie este foarte ridicat la 6 luni dupa un eveniment amenintator pentru viata noastra.

Se pare ca exista o relatie complexa intre situatiile stresante, reactia mintii si a corpului la stres si debutul unei depresii. Foarte multi oameni dezvolta o depresie in urma unui eveniment care le traumatizeaza vietile. Moartea cuiva drag, pierderea slujbei, sfarsitul unei relatii se numara printre cele mai raspandite cauze ale stresului puternic.

Stresul poate sa apara si ca efect al unor evenimente pozitive cum ar fi casatoria, mutarea in alt oras sau obtinerea unui nou job. Oricare dintre aceste cauze, pozitive sau negative, pot fi legate indirect de declansarea unei depresii.  Multe persoane reusesc sa treaca peste intamplarile traumatizante, astfel incat e greu de spus daca acestea in sine provoaca depresia. Astfel, acelasi tip de eveniment stresant poate provoca depresie la o persoana, in timp ce la alta nu.

Cand situatia te depaseste, apeleaza la un specialist

De obicei, mai multe evenimente de viata se petrec simultan: spre exemplu, putem experimenta intr-o perioada scurta de timp schimbari in conditiile de locuit, schimbarea slujbei, probleme in relatia cu seful, modificari in modul de petrecere a timpului liber si imbolnavirea unui parinte. Adunand punctajul aferent fiecaruia dintre aceste evenimente de viata, vom vedea ca scorul final de stres este unul foarte ridicat.

Astfel, in momentul in care ajungem la sentimente de anxietate, insomnii sau depresie, avem nevoie de ajutor in gestionarea situatiei, iar psihologul sau psihiatrul este singurul care ne poate da o mana de ajutor. Tratamentul si terapia pentru pacientii bolnavi de depresie sunt factori cheie in mentinerea sub control a starilor de tristete sau a gandurilor suicidare.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Sursa info: depresiv.ro Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 24.01.2013

more in Newsroom