INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cum sa gestionezi conflictele din cuplu

Cum sa gestionezi conflictele din cuplu

Oricat de neplacute ar fi, conflictele sunt inevitabile, cu atat mai mult in relatiile extrem de intime si de incarcate afectiv, precum cele de cuplu. De multe ori, tendinta naturala este evitarea unei dispute. Insa, asa cum cred ca ai observat deja, nici asta nu este o solutie. Tensiunea emotionala neexprimata te poate face sa te simti singura si neinteleasa. Adesea, lucrurile care ne scapa din vedere sunt cele care functioneaza cele mai bine in cazul unei neintelegeri. Controlul si gestionarea corecta a unei astfel de situatii poate ameliora gradul de satisfactie si implicare in cuplu.

  • Fereste-te de jigniri, injuraturi, cuvinte grele care ataca, fara a transmite niciun imbold spre mai bine. Civilizati fiind, putem evita agresiunea fizica, insa ne e greu sa o controlam si pe cea verbala. Din pacate, daca nu o facem, riscam sa provocam o reactie similara din partea partenerului sau, din contra, retragerea acestuia din discutie.

 

  • Vorbeste despre ceea ce te-a deranjat cu adevarat, nu folosi pretexte pentru a deschide discutia si pentru a sari de la una la alta. Concentreaza-te spre a transmite mai mult ce inseamna pentru tine situatia respectiva, ce emotii si ganduri activeaza in tine, si mai putin ce a facut celalalt sau cum este el. Vorbeste despre prezent si nu despre trecut sau despre situatii generale.

 

  • Priviti-va in timp ce discutati in contradictoriu, oricat de dificil ar parea. Implica-te in discutie fara a folosi subterfugii precum privitul la televizor sau vorbitul la telefon. Ramai in relatie cu partenerul tau chiar si intr-un moment dificil – este un exercitiu de incredere si de iubire. De asemenea, este important sa ramaneti la acelasi nivel in timpul conversatiei, fie ca stati in picioare sau jos.  Acordati-va pozitia unul la celalalt.

 

  • Conflictele antreneaza foarte mult capacitatea partenerilor de iertare, asa ca nu te baza exclusiv pe eforturile celuilalt de a salva situatia si gandeste-te cum ai putea sa participi si tu la binele comun. Nu transforma conflictul intr-un raport de forte, ci priveste-l mai degraba ca pe un efort de echipa, o adaptare comuna la o situatie dificila.

 

  • Fii un observator atent. Priveste scena conflictului din afara ta, observa-ti tonul si mesajul cuvintelor si congruenta dintre acestea. Fii un spectator al conflictului si incearca sa gasesti acele solutii, idei sau cuvinte, la care partenerii pe care ii urmaresti nu s-au gandit inca.

Poti privi conflictul ca pe un blocaj, o problema, o dificultate sau ca pe o usa catre un nou nivel de intimitate, intelegere si evolutie personala. Desi poate fi insotit de suferinta si furie, felul in care acestea sunt exprimate si intelese poate duce la o apropiere in cuplu care va face conflictele mai suportabile si mai usor de gestionat in viitor.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 14.05.2013

more in Newsroom