RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Cum sa evitam plictiseala

Cum sa evitam plictiseala

In fiecare zi, exista ceva care sa te inveseleasca, sa te enerveze macar putin, sa te puna pe ganduri, sa te incite sau sa te entuziasmeze. Dar cat de des se intampla sa fii plictisita? Intr-o lume atat de plina de stimuli, de activitati si de cunoastere, e greu de crezut ca o asemenea stare poate aparea. Cu toate astea, studiile arata ca, in loc sa fim din ce in ce mai capabili sa ne ocupam noi insine de aceasta stare de disconfort, tendinta generala este aceea de a invinui mediul pentru ca nu ofera destul 'divertisment'.

De fapt, de multe ori e taman invers. Exista atatea forme de divertisment incat pragurile noastre de sensibilitate au devenit din ce in ce mai ridicate. Devenim din ce in ce mai rezistenti la stimuli, astfel incat putine lucruri mai ajung sa ne impresioneze.

Dincolo de diferentele evidente ale nevoii de nou in viata fiecaruia, plictiseala, pe langa formele sale cotidiene, poate deveni o stare stabila ce este insotita de afectiuni psihice dintre cele mai nedorite, printre care si depresia. E important deci sa privim cu atentie la frecventa si la reactia pe care o avem cu privire la plictiseala.

Exista doua tipuri de activitati care ne predispun la plictiseala: pe de o parte acele activitati care ne mentin intr-o anume rutina si care sunt guvernate de previzibilitate si repetitie, iar pe de cealalta parte exista acele activitati complexe, dificile, ce presupun un nivel ridicat de concentrare si efort sustinut. Fiecare din noi stie la care dintre aceste activitati este mai vulnerabil – in sensul instalarii rapide a plictiselii. Mai strain ne este adesea modul in care o putem ocoli.

Ei bine, ne putem indeparta de plictiseala cu atat mai mult cu cat putem formula mai multe alternative pentru actiunile noastre in chestiunile rutinate, repetitive, cu cat ne folosim creativitatea pentru a inventa noi retete pentru micul dejun, pentru a gasi noi trasee pentru a ajunge la locul de munca sau pentru a raspunde in mod diferit cerintelor de zi cu zi. De asemenea, daca tratam rezolvarea problemelor dificile ca pe un proces, impartindu-le in etape specifice, carora sa le putem urmari desfasurarea si finalitatea, implicarea noastra va fi cu atat mai mare, iar tentatia de a ne scapa atentia si a ne plictisi mai mica.

Poate nu e cel mai placut lucru sa stii ca trebuie sa depui un efort constient si sustinut pentru a te proteja de plictiseala si de efectele sale nefavorabile, dar adevarul este ca nivelul nostru de implicare in activitatile de zi cu zi depinde in primul rand de relatia pe care o avem cu noi insine. Rolul pe care il are plictiseala, in fond, este de a ne trage un semnal de alarma. Cu cat ne cunoastem mai bine, cu atat vom fi mai capabili sa ne indreptam catre acei stimuli care nu numai ca nu ne plictisesc, ci ne ajuta sa ne dezvoltam, sa crestem, sa fim intr-un contact mai bun cu noi si cu cei din jur.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 08.05.2013

more in Newsroom