INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Cum ne influenteaza copilaria alegerile parteneriale

Cum ne influenteaza copilaria alegerile parteneriale

Daca viata ta relationala tinde sa aiba valente de comedie sau tragedie, e posibil ca acest lucru sa fi fost stabilit chiar de catre tine, cu multi ani in urma... pe cand erai doar un copil.

Copil fiind, iti iubeai enorm parintii si ceea ce iti doreai, la randul tau, era sa primesti in permanenta dovezi de iubire din partea lor. Pentru a le dobandi, ai invatat ca trebuie sa ii multumesti. Chiar daca acel trecut iti pare unul foarte indepartat, el continua sa aiba o influenta asupra ta: esti rezultatul experientelor trecutului. Astfel, tot ce-ai invatat in copilarie isi va pune amprenta asupra prezentului, in special asupra relatiei de cuplu.

Am stabilit: copilaria ne influenteaza in multe feluri alegerile ulterioare in dragoste, iar una dintre modalitati este prin tipul de atasament de care ai avut parte cand erai copil. S-a demonstrat ca stilurile dragostei romantice corespund unor stiluri de atasament timpuriu. Psihologii au observat ca atunci cand copiii erau separati de mamele lor si plasati printre straini, acestia tindeau sa se manifeste diferit, in functie de relatia de atasament avuta cu mama. Astfel, se evidentiaza 3 stiluri, care mai tarziu se vor regasi si in legaturile amoroase.

1) Copiii siguri pe ei insisi puteau sa suporte o despartire de scurta durata. Avand incredere ca mama lor se va intoarce, erau usor de impacat in urma despartirii. In concluzie si indragostitilor siguri pe ei insisi nu le va fi teama ca vor fi abadonati si pot dezvolta o relatie libera, lipsita de constrangeri pornite din frica de a nu fi parasiti si teama de a nu fi suficient de buni pentru partenerul ales. Se pot bucura de intimitate si nu le va fi teama sa isi deschida inima, fiindu-le confortabil sa depinda de altii si sa ii faca pe altii sa depinda de ei.

2) Copiii evitanti nu au creat un atasament stabil cu propriile mame. Pentru ca nu au suficienta incredere, adopta un comportament detasat si indiferent atat la plecarea mamei cat si la reintoarcerea ei. Aceasta schema relationala se prelungeste pe parcursul intregii vieti. Indragostite fiind, persoanele evitante ajung sa experimenteze aproprierea si intimitatea cu neincredere. Adesea si-au creat o carapace interioara in care se retrag si se simt in siguranta. Pentru ca nu au invatat ce inseamna increderea in ceilalti, sunt extrem de independenti si nu isi permit sa depinda de ceilalti. Sunt cei care fug de intimitate atunci cand lucrurile se incing pentru ca apropierea le-a produs suferinta si au invatat ca e mai indicat sa ramai neimplicat afectiv. Isi deschid cu greutate inima, iar inainte de a face un astfel de pas se asigura si isi pun inconstient la incercare partenerul pentru a valida trainicia sentimentelor declarate. Se pare ca exista doua tipuri de indragostiti evitanti : unul ” temator” , care adopta o atitudine retrasa din teama de a nu fi ranit odata cu apropierea, iar un al doilea tip cel ” batjocoritor”, care reprezinta prototipul barbatului inabordabil.

3) Copiii anxiosi – ambivalenti iar mai tarziu indragostitii anxiosi-ambivalenti. Ca si copii, au intampinat mari dificultati in tolerarea despartirii de mama, se agatau de aceasta si nu acceptau nici in ruptul capului sa stea separati chiar si pentru putin timp. La maturitate, cand sunt indragostiti, de multe ori se ingrijoreaza ca partenerul nu ii iubeste suficient si pretind o relatie de fuziune care ii sperie pe ceilalti. Niciodata nu se simt suficient de mult iubiti, sunt suspiciosi si capriciosi.

Sunt multe necunoscute care stau la baza unui comportament,  dar unele dintre ele pot fi explicate prin aceasta schema de atasament. Cunoscand-o, poate iti va fi mai usor sa intelegi si sa accepti comportamentul persoanei cu care te afli intr-o relatie si sa-ti evaluezi propriile tendinte. Cu cat poti recunoaste influenta trecutului tau asupra a ceea ce simti in prezent, cu atat vei fi mai libera sa actionezi in concordanta cu valorile tale si sa nu lasi relatia sa se impotmoleasca in tipare disfunctionale cu radacini in trecut.

Articol realiza de Iulia Rusea, psiholog
Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 18.05.2012

more in Newsroom