INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
CULTURE CHANEL – Arta si moda

CULTURE CHANEL – Arta si moda

Arta a jucat un rol important in conturarea fiecarui capitol din povestea Chanel, iar cea mai recenta editie a expozitiei Culture Chanel isi propune sa ilustreze aceasta relatie de lunga durata. Prezentat mai intai la Muzeul de Arta Contemporana din Shanghai, apoi la Muzeul National de Arta al Chinei din Beijing, proiectul curatorului Jean-Louis Froment este in desfasurare la Guangzhou Opera House din China, pana pe 3 martie 2013.

Conceptul expozitiei a pornit de la baletul „Le Train Bleu” (Trenul Albastru), produs de Serge Diaghilev la inceputul anilor 20, iar piesa centrala este cortina de fundal realizata de Pablo Picasso. De altfel, pentru realizarea spectacolului, Diaghilev a reunit artisti importanti ai vremii, alegandu-i pe Darius Milhaud drept compozitor, pe Jean Cocteau ca libretist, pe Henri Laurens ca scenograf, pe Pablo Picasso pentru program si fundal si pe Mademoiselle Chanel ca designer de costume. Aceasta colaborare i-a oferit lui Coco Chanel oportunitatea de a lega prietenii cu oameni a caror viziune artistica si-a lasat amprenta asupra ei.

Cortina de fundal realizata de Pablo Picasso: © Victoria and Albert Museum, London, © Succession Picasso 2013

A respira, a misca, a iubi, a visa si a inventa sunt cele cinci teme ale expozitiei si totodata cuvintele care descriu perfect universul creativ Chanel. Culture Chanel reuneste 400 de lucrari ce includ fotografii, desene, picturi, manuscrise, carti, filme, piese vestimentare – create de la Mademoiselle Chanel si pana la Karl Lagerfeld, ceasornicarie, bijuterii si parfumuri. In plus, aproximativ 30 de desene dintr-o colectie privata de-a lui Picasso sunt expuse aici pentru prima oara. Pe langa acestea, sunt prezentate si cateva desene realizate de Amedeo Modigliani cu portretele protagonistilor baletului „Le Train Bleu”. Compusa in „5 acte si o pictura”, Culture Chanel dezvaluie la final capodopera proiectului: cortina lui Picasso. Realizata in 1924 de catre artistul spaniol, aceasta este pastrata la Muzeul Victoria & Albert din Londra si a fost imprumutata in mod exceptional pentru acest eveniment.

Gabrielle Chanel si Serge Lifar, 1937 Foto: Jean Moral © Brigitte Moral

Iata in continuare cateva imagini din cadrul expozitiei, dar si fotografii cu impresionanta Guangzhou Opera House, realizata de arhitecta Zaha Hadid.

Foto GuangZhou OperaHouse: Jonathan Leijonhufvud

Descopera mai multa pe site-ul oficial Culture Chanel!

PUBLISHED ON 29.01.2013

more in Newsroom