RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
CULTURE CHANEL – Arta si moda

CULTURE CHANEL – Arta si moda

Arta a jucat un rol important in conturarea fiecarui capitol din povestea Chanel, iar cea mai recenta editie a expozitiei Culture Chanel isi propune sa ilustreze aceasta relatie de lunga durata. Prezentat mai intai la Muzeul de Arta Contemporana din Shanghai, apoi la Muzeul National de Arta al Chinei din Beijing, proiectul curatorului Jean-Louis Froment este in desfasurare la Guangzhou Opera House din China, pana pe 3 martie 2013.

Conceptul expozitiei a pornit de la baletul „Le Train Bleu” (Trenul Albastru), produs de Serge Diaghilev la inceputul anilor 20, iar piesa centrala este cortina de fundal realizata de Pablo Picasso. De altfel, pentru realizarea spectacolului, Diaghilev a reunit artisti importanti ai vremii, alegandu-i pe Darius Milhaud drept compozitor, pe Jean Cocteau ca libretist, pe Henri Laurens ca scenograf, pe Pablo Picasso pentru program si fundal si pe Mademoiselle Chanel ca designer de costume. Aceasta colaborare i-a oferit lui Coco Chanel oportunitatea de a lega prietenii cu oameni a caror viziune artistica si-a lasat amprenta asupra ei.

Cortina de fundal realizata de Pablo Picasso: © Victoria and Albert Museum, London, © Succession Picasso 2013

A respira, a misca, a iubi, a visa si a inventa sunt cele cinci teme ale expozitiei si totodata cuvintele care descriu perfect universul creativ Chanel. Culture Chanel reuneste 400 de lucrari ce includ fotografii, desene, picturi, manuscrise, carti, filme, piese vestimentare – create de la Mademoiselle Chanel si pana la Karl Lagerfeld, ceasornicarie, bijuterii si parfumuri. In plus, aproximativ 30 de desene dintr-o colectie privata de-a lui Picasso sunt expuse aici pentru prima oara. Pe langa acestea, sunt prezentate si cateva desene realizate de Amedeo Modigliani cu portretele protagonistilor baletului „Le Train Bleu”. Compusa in „5 acte si o pictura”, Culture Chanel dezvaluie la final capodopera proiectului: cortina lui Picasso. Realizata in 1924 de catre artistul spaniol, aceasta este pastrata la Muzeul Victoria & Albert din Londra si a fost imprumutata in mod exceptional pentru acest eveniment.

Gabrielle Chanel si Serge Lifar, 1937 Foto: Jean Moral © Brigitte Moral

Iata in continuare cateva imagini din cadrul expozitiei, dar si fotografii cu impresionanta Guangzhou Opera House, realizata de arhitecta Zaha Hadid.

Foto GuangZhou OperaHouse: Jonathan Leijonhufvud

Descopera mai multa pe site-ul oficial Culture Chanel!

PUBLISHED ON 29.01.2013

more in Newsroom