WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Cu drag, Van Gogh. Din 12 aprilie, in cinematografe.

Cu drag, Van Gogh. Din 12 aprilie, in cinematografe.

Primul film de lungmetraj pictat in ulei, “Cu drag, Van Gogh” (Loving Vincent), intra in cinematografele din Romania pe 12 aprilie 2018.

Am aflat de aceasta productie in urma cu doi ani, la cativa ani de cand regizorii Dorota Kobiela si Hugh Welchman, castigator al premiului Oscar, si-au propus sa prezinte viata artistului olandez intr-o maniera pe cat de curajoasa, pe atat de laborioasa. Pe atunci, procesul de a realiza si anima picturi in ulei, concepute in stilul inconfundabil al lui Van Gogh, era inca in plina desfasurare. Chiar si asa, cele cateva imagini video dezvaluite publicului au marcat promisiunea ferma a unei experiente inedite de cinema.

125 de pictori din intreaga lume – printre care se regasesc si artistele plastice de origine romana, Carmen Belean si Catalina Codreanu – au realizat 62 450 de fotograme pictate, care ilustreaza momente din viata artistului, precum si controversata lui moarte.

Pelicula a fost, mai intai, filmata cu actori si, abia apoi, fiecare cadru a fost recreat prin pictura. Printre cei care si-au imprumutat miscarile corpului si vocile unor personaje din tablourile lui Van Gogh se regasesc: actorul Robert Gulaczyk, cel care il interpreteaza pe Vincent van Gogh, actrita Saoirse Ronan, care da viata personajului Marguerite Gachet, Douglas Booth, care il joaca pe Armand Roulin, dar si Jerome Flynn, Chris O’Dowd sau Helen McCrory.


Imagine cu echipa de pictori care a lucrat la realizarea filmului

“Cu drag, Vincent” reprezinta cuvintele cu care artistul care a murit la 37 de ani obisnuia sa incheie scrisorile adresate fratelui sau, Theo. Sunt peste 800 de astfel de scrisori, iar filmul porneste de la ultima dintre ele, ramasa neterminata.

Cand am gasit titlul printre nominalizarile la Oscarul pentru cel mai bun film de animatie din acest an, curiozitatea de a afla rezultatul acestor eforturi impresionante s-a reaprins si iata ca asteptarea va lua sfarsit in curand.

Publicul larg si-a aratat interesul fata de film, inca de la primele informatii despre el. Video-ul de teaser despre care am mentionat a fost vizionat de peste 130 de milioane de ori inainte de premiera si a fost distribuit, de peste 3 milioane de ori, pe retelele de socializare.

Filmul a fost bine primit si de catre criticii de specialitate. Printre cei care s-au declarat fascinati dupa vizionarea lui se regaseste si Pete Hammond de la Deadline. El considera productia: “O capodopera animata! Un film absolut impresionant care face dreptate nu doar artei lui Van Gogh, ci si artei cinematografice. Nu am mai vazut ceva asemanator pana acum. Acest film extraordinar te va impresiona si te va entuziasma.”


Cadru cu Marguerite Gachet, interpretata de Saoirse Ronan

Cadru cu terasa Arles Cafe

“Cu drag, Van Gogh” este produs de BreakThru Films si Trademark Films. In Romania, filmul este distribuit de Asociatia Follow Art si Argo Art Consulting, cu sprijinul partenerilor Uniunea Cineastilor din Romania, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, The Station, Institutul Francez din Romania, Institutul Cervantes Bucuresti, Atelier de Film, Centrul de Creatie InLight, Forbes Life Romania si UNArte.

Gasesti mai multe informatii pe site-ul  lovingvincent.com, pe pagina internationala de Facebook, pe pagina de Facebook dedicata filmului in Romania sau pe contul de Instagram.

Foto: Loving Vincent / BreakThru Films si Trademark Films

PUBLISHED ON 13.03.2018

more in Newsroom