ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
China. Through the Looking Glass

China. Through the Looking Glass

In aceasta primavara, The Costume Institute prezinta “China.Through the Looking Glass”, o expozitie ce exploreaza influenta puternica pe care arta chineza a avut-o de-a lungul timpului asupra designului de moda din vest. Desfasurata in spatiul a doua galerii din cadrul Metropolitan Museum of Art din New York, respectiv Anna Wintour Costume Center si Galeriile Chineze, aceasta poate fi vizitata intre 7 mai si 16 august 2015.

Costume traditionale, picturi, piese din portelan si secvente din filme chineze sunt prezentate alaturi de tinute haute couture si pret-a-porter, semnate de designeri celebri precum Ralph Lauren, John Galliano pentru Christian Dior, Yves Saint Laurent sau Roberto Cavalli. Juxtapunerea lor reflecta fascinatia creatorilor pentru cultura asiatica, dar si faptul ca, odata trecute prin filtrul viziunii lor artistice, elementele de inspiratie devin parte dintr-un univers imaginar. Din acest motiv, alegerea numelui “Through the Looking Glass” nu este una deloc intamplatoare, ci o referinta la lumea diferita de realitate pe care Alice, personajul lui Lewis Carroll, o descopera in spatele oglinzii. “De la primele contacte intre Europa si China in secolul XVI, Vestul a fost fermecat de obiectele enimagtice si imaginile din Est. Acestea au inspirat designerii de moda de la Paul Poiret pana la Yves Saint Laurent, ale caror creatii sunt impregnate de romantism, nostalgie si reverie” , spune Andrew Bolton, curator la The Costume Institute. “Privind prin oglinda modei, designerii unesc referinte stilistice disparate intr-o pastisa fantastica a esteticii chineze si a traditiilor culturale.”

Cinematografia reprezinta unul dintre mediile de expresie care au influentat puternic perceptia noastra asupra istoriei si culturii Chinei, astfel incat ea reprezinta un reper important si in traseul pe care il propune expozitia. Alaturi de cele 140 de piese vestimentare inspirate de arta orientala sunt prezentate secvente din filme semnate de regizori precum Zhang Yimou, Chen Kaige, Ang Lee si Wong Kar Wai, dar si imagini cu actrite celebre, printre care se regasesc Hu Die, cunoscuta sub numele de Butterfly Wu, Oei Huilan sau Soong Mei-Ling.

Iata in continuare imagini din cadrul expozitiei!

Foto: Donna Ward via Hepta.ro

PUBLISHED ON 05.05.2015

more in Fashion Etc