FEMEI CARE NE INSPIRA

Andreea Caranda, a life of...

 Andreea Caranda, producatorul executiv de la “Vorbeste Lumea”, aniverseaza azi, impreuna…

CATWALK

De pe catwalk pe covorul...

Saptamana Modei de la Paris, dedicata colectiilor haute couture toamna-iarna 2025,…

WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

Inspiratie

Elsa Peretti, Tiffany & Co. si bijuteriile de colectie

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala, "The Bone Cuff". O bijuterie statement, care imbraca incheietura mainii, ca un semnal din argint masiv pentru delicatetea feminina. Liza Minnelli, Catherine Deneuve sau Margot Robbie iubesc aceasta bratara. Si noi la fel. Aceasta piesa a fost creata pentru Tiffany la inceputul anilor '70 si a marcat inceputul unei revolutii pentru creatia de bijuterii. In primul rand, a fost remarcata pentru designul foarte simplu si de impact: fara dantelarii sau pietre pretioase, pur si simplu, o sculptura in metal. Ea avea sa ignore orice conventie legata de materialul de bijuterii, intrucat argintul era foarte rar folosit la acel moment. "Stilul e intotdeauna ceva simplu," spunea Peretti, in timp ce reusea sa impuna argintul in lumea bijuteriilor de lux. Creatiile Elsei Peretti au intrat in portofoliul Tiffany & Co. datorita presedintelui de la acea vreme, Walter Hoving, care a cunoscut-o datorita lui Halston, prietenul lor comun. Tanara designer de bijuterii a adus pentru prima data argintul in portofoliul Tiffany, desi ei nu il comercializasera niciodata timp de 25 de ani. "Regulile bunului gust nu au nicio legatura cu pretul", spunea atunci Hoving. "Un articol cu un pret mai mic poate fi la fel de a...

Inapoi Inainte
China. Through the Looking Glass

China. Through the Looking Glass

In aceasta primavara, The Costume Institute prezinta “China.Through the Looking Glass”, o expozitie ce exploreaza influenta puternica pe care arta chineza a avut-o de-a lungul timpului asupra designului de moda din vest. Desfasurata in spatiul a doua galerii din cadrul Metropolitan Museum of Art din New York, respectiv Anna Wintour Costume Center si Galeriile Chineze, aceasta poate fi vizitata intre 7 mai si 16 august 2015.

Costume traditionale, picturi, piese din portelan si secvente din filme chineze sunt prezentate alaturi de tinute haute couture si pret-a-porter, semnate de designeri celebri precum Ralph Lauren, John Galliano pentru Christian Dior, Yves Saint Laurent sau Roberto Cavalli. Juxtapunerea lor reflecta fascinatia creatorilor pentru cultura asiatica, dar si faptul ca, odata trecute prin filtrul viziunii lor artistice, elementele de inspiratie devin parte dintr-un univers imaginar. Din acest motiv, alegerea numelui “Through the Looking Glass” nu este una deloc intamplatoare, ci o referinta la lumea diferita de realitate pe care Alice, personajul lui Lewis Carroll, o descopera in spatele oglinzii. “De la primele contacte intre Europa si China in secolul XVI, Vestul a fost fermecat de obiectele enimagtice si imaginile din Est. Acestea au inspirat designerii de moda de la Paul Poiret pana la Yves Saint Laurent, ale caror creatii sunt impregnate de romantism, nostalgie si reverie” , spune Andrew Bolton, curator la The Costume Institute. “Privind prin oglinda modei, designerii unesc referinte stilistice disparate intr-o pastisa fantastica a esteticii chineze si a traditiilor culturale.”

Cinematografia reprezinta unul dintre mediile de expresie care au influentat puternic perceptia noastra asupra istoriei si culturii Chinei, astfel incat ea reprezinta un reper important si in traseul pe care il propune expozitia. Alaturi de cele 140 de piese vestimentare inspirate de arta orientala sunt prezentate secvente din filme semnate de regizori precum Zhang Yimou, Chen Kaige, Ang Lee si Wong Kar Wai, dar si imagini cu actrite celebre, printre care se regasesc Hu Die, cunoscuta sub numele de Butterfly Wu, Oei Huilan sau Soong Mei-Ling.

Iata in continuare imagini din cadrul expozitiei!

Foto: Donna Ward via Hepta.ro

PUBLISHED ON 05.05.2015

more in Fashion Etc