ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cenusareasa, in regia lui Kenneth Branagh

Cenusareasa, in regia lui Kenneth Branagh

Basmul popular Cenusareasa a imprumutat din creativitatea fiecarui povestitor care l-a dus mai departe de-a lungul secolelor. Exista insa o versiune scrisa de Charles Perrault in 1697, care a devenit cunoscuta in intreaga lume si a fost declinata in animatii, filme si spectacole. Anul acesta, basmul a inspirat filmul Cenusareasa in regia lui Kenneth Branagh, cu o distributie din care au facut parte Cate Blanchett, Lily James si Richard Madden. Distribuita de Forum Film Romania, pelicula are premiera cinematografica pe 13 martie 2015 si va fi difuzata atat in varianta subtitrata cat si in cea dublata.

CINDERELLA

Filmul incepe cu Ella copilarind alaturi de parinti. Atmosfera este calda si luminoasa si iti creeaza sentimentul ca nimic rau nu se poate infiltra in spatiul familiei lor. Pe neasteptate insa, mama ei se imbolnaveste si moare. Tatal se recasatoreste peste cativa ani, iar la scurt timp dupa eveniment isi pierde si el viata. Din acel moment, destinul Ellei ia o turnura nefericita. Mama si cele doua surori vitrege o transforma incet-incet in servitoare si o numesc batjocoritor Cenusareasa. Desi urmareste indeaproape basmul, filmul prezinta naratiunea intr-o maniera noua, scrisa de Chris Weitz. Ramane o poveste conturata in jurul unor repere traditionaliste, insa am observat ca aceasta Cenusareasa incearca subtil sa le deconstruiasca, indemnand la schimbare. „Doar pentru ca asa se face, nu inseamna ca lucrurile ar trebui sa fie facute asa,” spune la un moment dat Printului, interpretat de Richard Madden. Actrita Lily James incarca personajul Cenusaresei cu sarm, prospetime, spontaneitate, cu bunatate si curaj. „Iti voi spune un secret care te va proteja de toate provocarile vietii: sa ai curaj si sa fii buna!” Acestea sunt ultimele cuvinte rostite de mama ei inainte sa moara. Chiar daca si-a propus sa respecte sfatul primit, obstacolele pe care le intalneste o pun pe Cenusareasa in ipostaze in care acest lucru devine aproape imposibil.

CINDERELLA

Pe de alta parte, Cate Blanchett si-a imbratisat rolul negativ si a interpretat o Mama Vitrega vicleana, intuitiva, manipulatoare. Exista, totusi, momente in care se intrevede faptul ca, in cazul personajului ei, greutatile vietii au reusit sa ii risipeasca bunatatea.
Este interesant de urmarit cum caracterul fiecarui personaj se reflecta in vestimentatia realizata de designerul de costume Sandy Powell, castigatoare a doua premii Oscar. Blanchett poarta tinute impecabile ce ii sculpteaza silueta, iar contrastul dintre verdele intens al rochiilor si aramiul parului ilustreaza caracterul puternic al personajului ei. Stangacia surorilor vitrege este tradusa in moda prin tinute cu imprimeuri si culori aglomerate, iar naturaletea Cenusaresei este redata prin echilibrul dintre elemente. Cand poarta rochia de bal cu straturi voluminoase de tulle, tinuta ei este completata de o coafura lejera si un machiaj care ii accentueaza subtil trasaturile.

CINDERELLA

Dincolo de jocul actorilor si de costumele inspirate de moda secolului XIX, decorurile grandioase realizate de echipa condusa de Dante Ferretti redau magia povestii intr-o maniera captivanta. De la palatul somptuos, inconjurat de gradini inflorite, surprinse in cadre largi, la sala de bal cu candelabre imense si mii de luminari pana la casa boema in care locuieste Cenusareasa, fiecare detaliu contribuie la construirea unui spectacol vizual impresionant pe care il poti descoperi in curand in cinematografele din Romania.

CINDERELLA

CINDERELLA

Desfasurata pe 10 martie, avanpremira filmului a reunit mari si mici iubitori de basme. Printre vedetele prezente la eveniment s-au numarat Adela Popescu, Elena Gheorghe, Lidia Buble, Nicole Cherry, Adina Galupa, Ilinca Vandici, Giulia Nahmany, Maria Radu, Simona Patruleasa, Giulia Anghelescu, Emilia Popescu, Alice Nastase Buciuta, Oana Roman, Ioana Flora, Alexandru Papadopol, Ana si Virgil Stanescu. Inainte de difuzarea filmului, cei mici au urmarit cu atentie spectacolul Cristinei Strecopitov de la Teatrul de Magie, prima femeie magician din Romania.

Foto: Forum Film PR

PUBLISHED ON 11.03.2015

more in Mood Board