INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cel mai rapid roman din lume – scris la Bucuresti

Cel mai rapid roman din lume – scris la Bucuresti

53 de scriitori romani au redactat cel mai rapid roman din lume in 5 ore si 35 de minute. Mos Craciun & Co i-a avut ca naratori principali pe Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Razvan Tupa si Marius Chivu, care au stabilit impreuna planul si titlul romanului.

Redactarea cartii a inceput pe 15 decembrie, la ora 10.20. Dupa 9 ore, 5 minute si 8 secunde a iesit din tipar primul numar, pe care initiatorii proiectului il considera “un dar pentru societatea romaneasca”. Editura Art a inscris acest proiect fara precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat si omologat ca record, lucru care ar urma sa aiba loc in Ajunul Craciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creand in acest sens o categorie speciala.

Spiritul de echipa al tuturor celor implicati a reprezentat unul dintre elementele cheie care au facut posibil un astfel de proiect. „Am o extraordinara admiratie pentru acesti autori care au uitat de orgolii si au hotarat sa faca ceva impreuna. Mos Craciun & Co. este un roman cu romani, despre Romania vremurilor noastre. Cartea descrie imaginea unui Bucuresti in care oamenilor nu le ajunge timpul pentru a-si indeplini dorintele”, a declarat Florin Iaru.

Marius Chivu a declarat ca evenimentul de sambata a presupus o munca mai mare decat a anticipat, dar cu atat mai placuta. “As vrea sa fac asta anual, pentru a vedea la ce viteza putem ajunge. Am avut mari dificultati in a-i opri pe autori din scris. Sunt curios sa vad ce a iesit.”

Pentru ca este vorba despre un roman de 288 de pagini, scris in premiera la 106 maini, Razvan Tupa si-a exprimat speranta ca acesta va avea cursivitatea si coerenta necesare pentru a avea succes la public. “Abia astept sa vad rezultatul final, sa ne dam seama daca lucrurile s-au legat asa cum speram. Nu ne-am dorit doar un record de viteza, ci si un rezultat care merită sa fie citit.”

“A fost o zi destul de grea, cand 53 de autori romani s-au strans pentru a marca un eveniment total inedit. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara sprijinul partenerilor nostri – compania Links Associates, experta in Comunicare strategica, Editura Art si Universitatea din Bucuresti. Cred ca am reusit sa dam un exemplu, sa aratam ca romanii pot conlucra intru binele tuturor”, a spus Gabriel H. Decuble, presedintele Asociatiei Culturale Aedificatio si initiatorul proiectului.

Printre cei 53 de autori ai celui mai rapid roman din lume s-au numarat si Ioan Grosan si Matei Plesu. De marti, 18 decembrie, romanul va fi disponibil in librarii, urmand ca miercuri, 19 decembrie, de la ora 18.30, acesta sa fie lansat in prezenta tuturor autorilor la Libraria Bastilia din Bucuresti (Piata Romana nr. 5).

Foto: Editura Art

PUBLISHED ON 16.12.2012

more in Newsroom