INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte

Cate Blanchett. Style Icon & Iconic Statement.

La inceputul saptamanii, Cate Blanchett a fost desemnata Style Icon-ul anului in cadrul galei InStyle de la Los Angeles. Actrita este nelipsita din topurile celor mai bine imbracate staruri de pretutindeni, astfel incat aceasta recunoastere nu mi-a parut altfel decat cat se poate de fireasca.

Intr-un moment dedicat celebrarii stilului vestimentar feminin, actrita a ales sa vorbeasca si despre una dintre prejudecatile croite in jurul modului in care se imbraca femeile. Cand a urcat pe scena pentru traditionalul discurs de multumire, Blanchett a combatut, scurt si la obiect, obiceiul de a blama femeile victime ale agresiunilor sexuale pentru hainele pe care le poarta.

Actrita a declarat printre altele ca, pentru ea, adevaratele style icon-uri sunt acele femei asumate, “acele femei care se simt libere sa poarte ceea ce vor, cand vor si cum vor.” Ideea cu care a continuat a fost cea care a generat aplauze in cadrul galei de premiere si cea care a fost ulterior distribuita intens in social media: “Stiti, tuturor ne place sa aratam sexy, dar asta nu inseamna ca vrem sa ne-o tragem cu voi.” (“I mean, you know we all like looking sexy, but it doesn’t mean we want to f*** you.”) – InStyle.com. In loc sa fie condamnate actele agresorilor, responsabilitatea este astfel atribuita femeilor.

Discursul ei vine in contextul ultimelor saptamani, cand zeci de femei din industria filmului au rupt tacerea si l-au acuzat pe producatorul Harvey Weinstein de hartuire, agresiuni sexuale si viol. Decizia femeilor de a vorbi despre experientele traumatizante prin care au trecut a fost deopotriva apreciata si blamata de opinia publica. Cate Blanchett si-a declarat sprijinul fata de victimele lui Weinstein, iar cuvintele din cadrul discursului m-au dus inevitabil cu gandul la una dintre reactiile neasteptate. Aceasta a venit chiar din partea unei femei designer. Aflata pe covorul rosu de la CineFashion Film Awards, eveniment desfasurat pe 8 octombrie, Donna Karan a fost intrebata de un reporter de la Daily Mail despre cazul Harvey Weinstein. Ea a insinuat atunci ca este posibil ca femeile sa-si caute probleme prin vestimentatia pe care o aleg. “(…) Te uiti la tot ce se intampla astazi in lume, la cum se imbraca femeile si la ce cer prezentandu-se in maniera in care o fac. Ce cer? Probleme.” Designerul si-a cerut ulterior scuze si a declarat ca hartuirea sexuala nu este acceptabila.

Cazul lui Weinstein s-a dovedit a fi varful unui aisberg. Alti agresori de la Holywood si nu numai au fost scosi la suprafata de atunci. De asemenea, femei din intreaga lumea au povestit in social media, utilizand hashtag-ul #metoo, propriile intamplari care le-au transformat in victime ale hartuirii sexuale si ale violentei.

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 27.10.2017

more in Newsroom