ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Care este nivelul de atractie la tine in cuplu?

Care este nivelul de atractie la tine in cuplu?

Dragostea are o istorie. Are un Adam si o Eva, un Tristan si o Isolda , un el si o ea , iar fiecare dintre noi suntem in continuare o mostenire a acestei istorii. Te-ai intrebat care este mecanismul din spatele tuturor acestor povesti de amor, care este substanta din sageata lui Cupidon? Ce il face pe el sa se indrepte spre ea iar pe ea sa i se deschida lui? ATRACTIA este raspunsul si nu-i deloc o chestiune simpla pentru ca nu toata lumea traieste povesti de dragoste fericite. De exemplu, unele cupluri descopera mai intai atractia la nivel mental, pot purta discutii interesante impreuna, au preocupari asemanatoare. Alte cupluri se conecteaza de la inceput la nivel sufletesc, un val de emotii calde ii cuprind, sunt afectuosi unul cu celalalt. Pe cand, multe cupluri incep cu o atractie sexuala evidenta, acea excitatie fascinanta si provocatoare care defineste dorinta fizica pura.

In felul acesta atractia are niveluri diferite, iar intelegerea lor este importanta pentru o viata amoroasa implinita. In continuare vei primi informatii care sa te ajute sa identifici tipul de atractie care predomina la tine in cuplu, sa intelegi mobilul apropierii tale fata de partener si sa vezi ce tip de implicare predomina in cazul lui.

A placea: Acest tip de atractie presupune in primul rand o stimulare in plan mental. Imi starneste interesul pentru ca are idei nemaipomenite si discutam cate in luna si in stele, radem mult impreuna si petrecem timpul excelent. Te simti apropiat de cel de langa tine, dar acesta nu iti starneste pasiunea si nici nu te face sa simti ca vrei sa iti petreci restul vietii impreuna cu el.
O capcana care apare mai ales la inceputul unei astfel de relatii, este faptul ca s-ar putea sa ne placa cineva doar pentru simplul fapt ca acea persoana ne place pe noi. Cu totii avem nevoie sa ne simtim speciali, importanti, iar atunci cand ceilalti ne oglindesc o astfel de imagine ajungem sa ii simpatizam tocmai din acest motiv si nu pentru ceea ce sunt ei de fapt. Daca entuziasmul celuilalt fata de noi paleste, atunci si noi descoperim ca persoana respectiva nu ne mai este intr-atat de draga.
Pentru ca o relatie sa dureze in timp este important ca cei doi sa fie compatibili din punct de vedere mental, sa aiba preocupari si valori asemanatoare, dar nu este suficient.

De aceea trecem la un nivel mai complex al atractiei si anume : A iubi. In acest caz alaturi de placerea de a fi impreuna cu celalalt se adauga si sentimentul pe care scrie mare “special”. Este o legatura de inima si de cele mai multe ori este in editie limitata, dar si capcanele care apar la acest nivel sunt pe masura. Spre exemplu, calitatea iubirii nu se masoara neaparat in intensitatea sentimentelor resimtite. La inceput poti fi indragostita puternic de ideea pe care ti-o faci despre cineva, aceea persoana fiind complet diferita de ceea ce ti-ai imaginat .
O alta capcana in calea realizarii iubirii este aceea a sentimentelor parazit. Cu cat sentimentele de iubire sunt mai puternice, cu atat si fricile si asteptarile devin mai mari si ies cu repeziciune la suprafata. Povara dezamagirilor din trecut, inclusiv a celor din copilarie ne tin in garda si vei avea nevoie de grija, de rabdare si de multa, multa iubire, dar si maturitate pentru a te putea deschide si pentru a lasa mastile jos. Iubirea adevarata cere deschidere, incredere si asumarea vulnerabilitatii iar toate acestea se castiga in timp.
Cu cat partenerii unui cuplu isi exprima mai sincer sentimentele si se responsabilizeaza pentru propriile trairi cu atat nivelul de intimitate creste si capeti sentimentul ca poti spune orice, discuta orice, poti fi pe deplin tu insati si ce sa vezi? Partenerul continua sa te placa! Dar asta nu inseamna ca acesta este responsabil pentru tot ceea ce tu simti si nicidecum ca acesta trebuie sa iti satisfaca toate dorintele. Nu uita ca fiecare dintre voi sunteti personalitati separate si nici nu incerca sa il schimbi pe celalalt asa cum iti doresti. Cel mai bine este sa iti revizuiesti propriile asteptari si sa te responsabilizezi pentru ceea ce simti (” sunt furioasa, este furia mea , hai sa vad ce pot face cu ea, in loc sa il culpabilizez pe partener pentru ceea ce simt”) .

Un alt treilea tip de atractie care poate predomina intr-o relatie este Atractia sexuala sau A dori. Atractia sexuala ii poate purta pe cei doi pe cele mai inalte culmi ale placerii insa asta nu inseamna ca daca exista o mare atractie sexuala exista si o mare iubire. Pasiunea da intr-adevar foc si patos unei relatii dar ca relatia sa evolueze e nevoie sa dezvoltati impreuna si o legatura emotionala . In lipsa unei apropieri sufletesti este probabil ca dupa un timp sa-ti pierzi interesul pentru celalalt daca dorinta de contopire sexuala este tot timpul rasplatita si este singurul nivel care merge bine la voi in relatie. La un moment dat, problemele vor atarna mai greu in balanta si in lipsa unui angajament sufletesc, relatia se va consuma.
Cunoscand aceste lucruri despre nivelurile de atractie care anima legaturile sentimentale iti poti da seama care este nivelul la care esti tu cel mai conectata in relatie si vezi daca acesta corespunde cu cel al partenerului.
Barbatii se conecteaza cu usurinta la nivel fizic, iar femeile sunt mai deschise la nivel emotional. De aici pot aparea frustrari, in cazul femeii care isi doreste in primul rand sa se simta  iubita, iar in cazul barbatului sa aiba parte de sex . Insa lucrurile au evoluat , barbatii au castigat mai multa sensibilitate iar femeile au invatat sa se bucure de sex.

Sa atingi dragostea perfecta este prin analogie la fel ca atingerea telului intr-un program de slabit: atingerea greutatii ideale este de multe ori mai usoara decat mentinerea ei. Rareori se ajunge rapid in acest punct si niciodata fara efort pentru ca ” la inceput iubirea este o binecuvantare, dar dupa aceea se tranforma in realizare.”

Text realizat de Iulia Rusea, psiholog.

Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 02.11.2011

more in Newsroom