RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Care este nivelul de atractie la tine in cuplu?

Care este nivelul de atractie la tine in cuplu?

Dragostea are o istorie. Are un Adam si o Eva, un Tristan si o Isolda , un el si o ea , iar fiecare dintre noi suntem in continuare o mostenire a acestei istorii. Te-ai intrebat care este mecanismul din spatele tuturor acestor povesti de amor, care este substanta din sageata lui Cupidon? Ce il face pe el sa se indrepte spre ea iar pe ea sa i se deschida lui? ATRACTIA este raspunsul si nu-i deloc o chestiune simpla pentru ca nu toata lumea traieste povesti de dragoste fericite. De exemplu, unele cupluri descopera mai intai atractia la nivel mental, pot purta discutii interesante impreuna, au preocupari asemanatoare. Alte cupluri se conecteaza de la inceput la nivel sufletesc, un val de emotii calde ii cuprind, sunt afectuosi unul cu celalalt. Pe cand, multe cupluri incep cu o atractie sexuala evidenta, acea excitatie fascinanta si provocatoare care defineste dorinta fizica pura.

In felul acesta atractia are niveluri diferite, iar intelegerea lor este importanta pentru o viata amoroasa implinita. In continuare vei primi informatii care sa te ajute sa identifici tipul de atractie care predomina la tine in cuplu, sa intelegi mobilul apropierii tale fata de partener si sa vezi ce tip de implicare predomina in cazul lui.

A placea: Acest tip de atractie presupune in primul rand o stimulare in plan mental. Imi starneste interesul pentru ca are idei nemaipomenite si discutam cate in luna si in stele, radem mult impreuna si petrecem timpul excelent. Te simti apropiat de cel de langa tine, dar acesta nu iti starneste pasiunea si nici nu te face sa simti ca vrei sa iti petreci restul vietii impreuna cu el.
O capcana care apare mai ales la inceputul unei astfel de relatii, este faptul ca s-ar putea sa ne placa cineva doar pentru simplul fapt ca acea persoana ne place pe noi. Cu totii avem nevoie sa ne simtim speciali, importanti, iar atunci cand ceilalti ne oglindesc o astfel de imagine ajungem sa ii simpatizam tocmai din acest motiv si nu pentru ceea ce sunt ei de fapt. Daca entuziasmul celuilalt fata de noi paleste, atunci si noi descoperim ca persoana respectiva nu ne mai este intr-atat de draga.
Pentru ca o relatie sa dureze in timp este important ca cei doi sa fie compatibili din punct de vedere mental, sa aiba preocupari si valori asemanatoare, dar nu este suficient.

De aceea trecem la un nivel mai complex al atractiei si anume : A iubi. In acest caz alaturi de placerea de a fi impreuna cu celalalt se adauga si sentimentul pe care scrie mare “special”. Este o legatura de inima si de cele mai multe ori este in editie limitata, dar si capcanele care apar la acest nivel sunt pe masura. Spre exemplu, calitatea iubirii nu se masoara neaparat in intensitatea sentimentelor resimtite. La inceput poti fi indragostita puternic de ideea pe care ti-o faci despre cineva, aceea persoana fiind complet diferita de ceea ce ti-ai imaginat .
O alta capcana in calea realizarii iubirii este aceea a sentimentelor parazit. Cu cat sentimentele de iubire sunt mai puternice, cu atat si fricile si asteptarile devin mai mari si ies cu repeziciune la suprafata. Povara dezamagirilor din trecut, inclusiv a celor din copilarie ne tin in garda si vei avea nevoie de grija, de rabdare si de multa, multa iubire, dar si maturitate pentru a te putea deschide si pentru a lasa mastile jos. Iubirea adevarata cere deschidere, incredere si asumarea vulnerabilitatii iar toate acestea se castiga in timp.
Cu cat partenerii unui cuplu isi exprima mai sincer sentimentele si se responsabilizeaza pentru propriile trairi cu atat nivelul de intimitate creste si capeti sentimentul ca poti spune orice, discuta orice, poti fi pe deplin tu insati si ce sa vezi? Partenerul continua sa te placa! Dar asta nu inseamna ca acesta este responsabil pentru tot ceea ce tu simti si nicidecum ca acesta trebuie sa iti satisfaca toate dorintele. Nu uita ca fiecare dintre voi sunteti personalitati separate si nici nu incerca sa il schimbi pe celalalt asa cum iti doresti. Cel mai bine este sa iti revizuiesti propriile asteptari si sa te responsabilizezi pentru ceea ce simti (” sunt furioasa, este furia mea , hai sa vad ce pot face cu ea, in loc sa il culpabilizez pe partener pentru ceea ce simt”) .

Un alt treilea tip de atractie care poate predomina intr-o relatie este Atractia sexuala sau A dori. Atractia sexuala ii poate purta pe cei doi pe cele mai inalte culmi ale placerii insa asta nu inseamna ca daca exista o mare atractie sexuala exista si o mare iubire. Pasiunea da intr-adevar foc si patos unei relatii dar ca relatia sa evolueze e nevoie sa dezvoltati impreuna si o legatura emotionala . In lipsa unei apropieri sufletesti este probabil ca dupa un timp sa-ti pierzi interesul pentru celalalt daca dorinta de contopire sexuala este tot timpul rasplatita si este singurul nivel care merge bine la voi in relatie. La un moment dat, problemele vor atarna mai greu in balanta si in lipsa unui angajament sufletesc, relatia se va consuma.
Cunoscand aceste lucruri despre nivelurile de atractie care anima legaturile sentimentale iti poti da seama care este nivelul la care esti tu cel mai conectata in relatie si vezi daca acesta corespunde cu cel al partenerului.
Barbatii se conecteaza cu usurinta la nivel fizic, iar femeile sunt mai deschise la nivel emotional. De aici pot aparea frustrari, in cazul femeii care isi doreste in primul rand sa se simta  iubita, iar in cazul barbatului sa aiba parte de sex . Insa lucrurile au evoluat , barbatii au castigat mai multa sensibilitate iar femeile au invatat sa se bucure de sex.

Sa atingi dragostea perfecta este prin analogie la fel ca atingerea telului intr-un program de slabit: atingerea greutatii ideale este de multe ori mai usoara decat mentinerea ei. Rareori se ajunge rapid in acest punct si niciodata fara efort pentru ca ” la inceput iubirea este o binecuvantare, dar dupa aceea se tranforma in realizare.”

Text realizat de Iulia Rusea, psiholog.

Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 02.11.2011

more in Newsroom