INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Bucharest Fashion Film Festival. 13-15 aprilie.

Bucharest Fashion Film Festival. 13-15 aprilie.

Cea de-a doua editie Bucharest Fashion Film Festival exploreaza zona de interferenta dintre moda, film si publicitate, printr-o serie de proiectii, dezbateri si workshopuri, desfasurate, intre 13 si 15 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Point si Apollo111.

Anul acesta, evenimentul include in programul sau o noua sectiune. Este vorba despre competitia internationala la care vor participa filme de moda din toate colturile lumii. Cele doua premii, Best Fashion Film si Best Local Production, vor fi alese de un juriu format din profesionisti locali si internationali: Alina Gavrila, creative director Gavrila&Asociatii, Maurice Munteanu, fashion editor Elle Romania si om de televiziune, Mihai Bumbu, fotograf de moda si fondator nicecream.fm, Katryn Ferguson, regizor si curator, Andy Lee, regizor si profesor al catedrei de fashion film la University of Arts London, si Branko Popovic, designer si fondator al festivalului FASHIONCLASH Maastricht.

Documentarele editiei alcatuiesc o colectie de portrete dedicate unor personaje cheie in istoria modei. Filmul din deschidere, We Margiela (2017), ilustreaza povestea casei de moda avangardiste si a fondatorului ei enigmatic, Martin Margiela, un maestru al deconstructiilor vestimentare si al proportiilor rasturnate. Margiela este un nume care a influentat si continua sa influenteze designerii de pretutindeni. Raf Simons si Demna Gvasalia sunt doar doua exemple.


Cadru din documentarul Westwood- Punk, Icon, Activist de Lorna Tucker

Prezentat in premiera la Festivalul de Film Sundance, documentarul Westwood: Punk, Icon, Activist (2018) reprezinta o incursiune in viata si cariera lui Vivienne Westwood, un nume emblematic pentru moda britanica si nu numai. Copilaria petrecuta intr-un Derbyshire postbelic, prezentarile subversive pe podiumurile de la Milano si Paris, protestele impotriva patriarhatului, misiunile in Arctica, alaturi de Greenpeace, principiile care stau la baza brandului sau in contextul consumerismului contribuie la conturarea portretului ei.

Antonio Lopez 1970: Sex Fashion & Disco ilustreaza societatea pariziana si newyorkeza intre 1969 si 1973 – o perioada marcata de razboiul din Vietnam si de protestele studentilor – din perspectiva ilustratorului de moda. Considerat astazi un arbitru al elegantei, Antonio Lopez s-a nascut in Puerto Rico si a crescut in Bronx. Traseul lui profesional este dezvaluit prin imagini de arhiva din locuri ca Chelsea Hotel sau Max’s Kansas City si prin povestile apropiatilor sai, printre care fotograful Bill Cunningham, muzele Grace Jones, Pat Cleveland, Jerry Hall sau Jessica Lange sau superstaruri din grupul lui Andy Warhol.

The Color of Pomegranates, filmul cult al regizorului armean Sergei Parajanov, prezinta viata unui poet si muzician din secolul al XVIII-lea, Sayat Nova. Considerat un melanj de poezie, etnografie si cinema, filmul – recent restaurat – a fost votat al 84-lea cel mai bun film din toate timpurile, in topul Sight&Sound din 2012. Lansat in 1969, acesta a ajuns in fata publicului european abia in 1982. In tot acest timp, distributia i-a fost refuzata in mare parte din cauza controverselor pe care le-a starnit si a incarcerarii regizorului de catre autoritatile sovietice.

Prin intermediul proiectiilor si al meselor rotunde, festivalul de anul acesta urmareste si doua teme intens dezbatute in ultima perioada: fenomentul #metoo si sustenabilitatea in moda. Imaginea femeii in spatiul media va fi analizata in unul dintre panelurile de dezbateri, iar tema sustenabilitatii in industria modei, la ora actuala una dintre cele mai poluante industrii, este abordata in Machines (2016), un documentar-eseu cu un limbaj vizual puternic despre efectele dezumanizante ale muncii intr-o fabrica din sudul Indiei.

Mai multe informatii despre program sunt disponibile pe bucharestfashionfilm.ro si pe pagina de Facebook a festivalului. Biletele pot fi achitionate pe Eventbook.

Foto via Bucharest Film Festival ( in imaginea principala apare un cadru din filmul The Color of Pomegranates (1969) de Sergei Parajanov

PUBLISHED ON 04.04.2018

more in Newsroom