WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Black ‘n White. 1 concept, 4 perspective.

Black ‘n White. 1 concept, 4 perspective.

Lansarea Tchibo For Black ‘n White a fost celebrata, saptamana trecuta, printr-un eveniment in care conceptul de alb & negru a fost declinat din lumea cafelei in universul modei, al fotografiei si pana in cel al gastronomiei. Chef Florin Dumitrescu, designerul vestimentar Adina Grapa si fotograful Cornel Lazia au imbogatit discursul reprezentantilor companiei germane cu propriile perpective asupra acestei teme.

tchibo blacknwhite 1

Alb & negru in lumea cafelei, cu Noemi Varga, Head of Marketing Tchibo Romania & Ungaria

Noemi Varga a vorbit despre atributele care insotesc albul si negrul si despre cum au inspirat acestea noul produs. De partea albului, a alaturat calitati precum blandetea, delicatetea, prietenia, aerul visator sau relaxarea, iar de partea negrului, a adaugat cuvinte precum puterea, energia sau pasiunea. “Stim ca nimic nu este doar alb sau doar negru. Totul este o imbinare dintre cele doua. […] In ciuda faptului ca suntem cu totii diferiti, impartasim nevoi si dorinte comune. Daca traduc acest lucru in limbajul cafelei, atunci pot spune ca nu conteaza cum sau cand iti bei cafeaua, felul in care o prepari, daca te bucuri de ea singura sau impreuna cu cineva, ceea ce ne dorim cu totii este sa bem o cafea buna, care isi pastreaza gustul. Ideea din spatele produsului Black ’n White este exact aceasta: sa realizam un amestec de cafea care isi pastreaza aroma indiferent de felul in care o prepari. Vei avea parte de aceeasi experienta incantatoare, fie ca o bei neagra sau cu lapte.”

Alb & negru in gastronomie, cu chef Florin Dumitrecu

In gastronomie, albul si negrul definesc doua stiluri diferite de a gati. “Albul vine cu partea clasica. Noi, bucatarii, purtam alb pentru ca avem foarte multe lucruri in comun cu doctorii. In afara de faptul ca scriem retete, putem sa vindecam prin mancarea noastra. Cream mai mult de cand am inceput sa purtam negru, a povestit zambind Florin Dumitrescu. Pana atunci, gateam clasic, incercam sa hranim, sa gatim cu suflet pentru oameni. Acum, de cand negrul a intrat in gastronomie, am inceput sa fim artisti. Suntem avangardisti, gatim pentru gust, dar mai mult pentru texturi, pentru povesti. Asta este diferenta intre alb si negru.” El a mentionat si un studiu recent care a urmarit cum influenteaza culoarea farfuriei in care este servita mancarea perceptia asupra gustului. Rezultatele au aratat ca un desert servit intr-o farfurie alba are un gust mai bun, mai dulce. “[…] farfuria neagra ne duce din nou in avangardism, unde importanta texturii este mult peste importanta gustului,” a completat el.

Alb & negru in moda, cu Adina Grapa

Creatiile vestimentare semnate de Adina Grapa sunt realizate aproape integral in alb si negru. Pentru designer, alb si negru reprezinta antiteza vietii. Sunt doua extreme care o provoaca si o inspira in egala masura. “Hainele mele sunt foarte versatile, sunt foarte simple, liniile sunt – asa cum le numesc eu – clean-cut, materialele pe care le folosesc sunt naturale: bumbac, lana, matase. Si nu ma vad purtand altceva. Pentru mine, alb si negru reprezinta un stil de viata,” a mentionat ea.

Alb & negru in fotografie, cu Cornel Lazia

Cornel Lazia a povestit despre cum a influentat tehnologia pasiunea lui pentru fotografia alb-negru si a prezentat invitatilor cateva dintre atuurile acestui tip de imagine, menite sa ne inspire atunci cand realizam propriile fotografii. El a pasit in acest univers artistic inainte ca digitalul sa-l aduca atat de aproape de cei mai multi dintre noi. In perioada fotografiei pe film, povesteste el ca: “alb-negru era mult mai abordabil, era mai ieftin si era mult mai usor logistic de lucrat de unul singur, fara sa apelezi la un laborator.” Chiar daca cele doua nonculori ofera in realitate la fel de multe nuante si posibilitati de expresie ca partea de color, filmele se gaseau atunci intr-o varietate restransa. Lumea digitalului a sters aceste limite. Fotografia digitala ofera astazi mult mai multa libertate, atat in momentul in care o realizezi efectiv, cat si in partea de post-productie.

Atemporalitatea reprezinta unul dintre elementele cheie care definesc o imagine alb-negru. Pentru Cornel Lazia, aceasta “este mult mai putin legata de timp. O fotografie alb-negru ne da o senzatie mult mai pregnanta de atemporalitate.” Tododata, ea evidentiaza foarte bine formele geometrice si texturile si ofera o libertate mai mare in lucrul cu lumina. Faptul ca aceasta nu reda diferentele de culoare ale luminii (calde sau reci) poate reprezenta un avantaj important, mai ales pentru un fotograf amator.

PUBLISHED ON 08.03.2016

more in Newsroom