Ateliere creative sau cum sa iti asezi gandurile cu propriile maini
Practicarea unei activitati recreative, cu care rezonam, poate fi o modalitate buna de incarcare a bateriilor si de eliberare de sub presiunea responsabilitatilor de zi cu zi. Cu acest gand in minte, am adunat la un loc cateva idei de ateliere pe diverse teme: de la ilustratie la caligrafie, de la tapiserie la vopsit materiale textile cu pigmenti naturali. Este un fel de wish list personal, pe care am ales sa il impartasesc cu voi. Cine stie, poate gasiti printre aceste randuri ceva care va inspira.
*
Ma aflam intr-un magazin oarecare, cand o cutie mica de acuarele mi-a amintit instant de primii ani de scoala si de orele de desen. Plansele mele erau departe de a fi perfecte. Depaseam inevitabil macar unul dintre contururile in creion si, nu de putine ori, cand incercam sa repar ceva, ajungeam intr-o situatie mai complicata decat cea de la care pornisem. Ele erau insa un exercitiu perfect de creativitate, concentrare, coordonare, rabdare, deconectare.
Am cumparat fara sa ezit cutia de acuarele. Nu mi-am imaginat cai verzi pe pereti (desenati de mine). Eram constienta de faptul ca experienta mea cu acuarela s-a oprit in scoala generala si ca acolo au ramas si aptitudinile mele. Procesul in sine mi s-a parut insa terapeutic, indiferent de rezultate.
Nu am participat pana acum la prea multe workshopuri creative. Asa putine cum sunt, cele la care am luat parte isi pastreaza amintirea vie. La asta contribuie, cu siguranta, si faptul ca am acasa obiectele la care am lucrat: un bol de ceramica pictat de mine sau o decoratiune realizata prin tehnica string art. Fara sa ne gandim la deadline-uri stricte si la rezultate care sa depaseasca asteptarile altora, sansele de a ne bucura de intregul proces par a fi mereu de partea noastra.
Foto: Tim Arterbury pe Unsplash
*
Ateliere de ilustratie, cu Irina Neacsu
Cand spun ilustratie botanica, Irina Neacsu se afla printre primele nume care imi vin in minte. Sunt mai multe motive care contribuie la acest lucru. Ii urmaresc activitatea de mai multi ani. In plus, e inca proaspata amintirea expozitiei Flori salbatice din Romania – o istorie botanica, gazduita anul acesta de Muzeul National de Arta al Romaniei. Irina Neacsu a facut parte din proiect atat din ipostaza de artista, cat si de curatoare. Cu ocazia expozitiei, am aflat si ca ea este cea care a initiat fondarea Societatii Romane a Artistilor Botanici, cu scopul de a sprijini si promova arta botanica de la noi.
Cursurile si atelierele ei, unele pentru incepatori, altele pentru avansati, devin o oportunitate de a primi o bucatica din experienta ei. Studio-ul Irinei Neacsu este in Brasov si tot acolo au loc multe dintre aceste evenimente. Nu toate insa. In programul ei de anul acesta, s-au regasit si cateva ateliere la Bucuresti. Pentru toamna, e deja anuntat unul care va avea loc la AlbAlb.
Poti sa-i urmaresti activitatea pentru noutati pe facebook.com/irinaneacsu.studio, instagram.com/irinaneacsu, irinaneacsu.com.
Ateliere de vopsire a textilelor cu pigmenti naturali, sustinute de Atelier Tron
Cred ca prima mea intalnire cu Atelier Tron a avut loc la editia Romanian Design Week de anul acesta, prin intermediul Red Dots, un proiect colectiv, realizat alaturi de Stardust Architects si Studio Mud. Rezultatul lor a fost un set de masa, cu vesela din portelan, decorata cu puncte rosii, si articole din material textil, brodat tot cu puncte rosii.
De curand, si-a facut loc in newsfeedul meu o veste care mi-a captat atentia imediat. Era un workshop dedicat invatarii unor tehnici de vopsire a materialelor textile cu ajutorul plantelor, sustinut de Atelier Tron.
In spatele proiectului se afla Andreea Tron, care este – potrivit descrierii simpatice de pe site-ul ei – “vrajitoare, vopsitoare, arhitecta, iubitoare de natura, mama de pisici, croitoreasa si un om care traieste cu bunatate.”
Poti pastra legatura cu activitatea ei pentru a afla vesti noi pe ateliertron.com, instagram.com/ateliertron sau facebook.com/ateliertron.
Foto: Jean-Marc Vieregge pe Unsplash
Ateliere de tapiserie si de broderie pe hartie, cu coolwoolstudio
Coolwoolstudio este un proiect dedicat obiectelor home&deco din lana si alte fibre naturale, menite sa incalzeasca si sa inveseleasca atmosfera oricarui acasa. Erika Popliceanu, fondatoarea lui, nu doar creeaza astfel de obiecte, ci ii invata si pe altii cum sa faca propriile decoratiuni la atelierele de tapiserie pe care le sustine. In cautarile mele, am descoperit ca ea a mai sustinut in urma cu ceva timp si un atelier de brodat pe hartie.
Poti urmari activitatea coolwoolstudio pe facebook.com/coolwoolstudio, instagram.com/coolwoolstudio sau coolwoolstudio.ro (in momentul publicarii articolului, site-ul era in constructie).
Ateliere de caligrafie, cu Stefania Iorgoiu
Am aflat de atelierele de caligrafie ale Stefaniei Iorgoiu de la o colega care a participat la unul dintre ele in urma cu cateva luni. Cand am intrebat-o daca i-a placut experienta, raspunsul ei a venit cu cea mai mare viteza cu care poti tasta bucuria. Pe scurt, recomanda atelierul si ii acorda 5 stele. Pe pagina de Facebook a artistei, am vazut ca ea sustine atat ateliere pentru adulti, cat si pentru copii.
Daca iti suna interesant ideea unui astfel de workshop, poti ramane la curent cu activitatea Stefaniei Iorgoiu urmarind-o pe facebook.com/stefania.iorgoiu sau pe instagram.com/stefania.iorgoiu.
Foto: Ksenia Makagonova pe Unsplash
Atelierele din Gradina Istorica
Am citit despre Gradina Istorica in editia de primavara a revistei Glamour. Mi-a placut proiectul si am revenit asupra lui acum, mai exact asupra atelierelor gazduite in Gradina Istorica. Desi cu teme diferite, acestea au un numitor comun: natura. Pot fi ateliere de vopsit cu plante, ateliere de muraturi, ateliere de lipii orientale sau de paineturi de casa si nu numai.
Gradina Istorica este un proiect educativ si de cercetare independent, care se desfasoara in spatiul Gradinii Botanice din Bucuresti – potrivit site-ului lor. Sugerata de numele pe care il poarta, misiunea proiectului este sa faca din nou cunoscute fel de fel de plante alimentare. Sunt plante pe care obisnuiam sa le consumam in trecut, dar la care am renuntat treptat, inlocuindu-le cu unele aduse de pe alte continente.
Despre activitatea echipei de la Gradina Istorica, poti sa afli mai multe pe facebook.com/GradinaIstorica, instagram.com/gradinaistorica sau gradinaistorica.ro.
Atelierele de la AlbAlb
AlbAlb este un magazin de arta si design din Bucuresti, dar si un spatiu care gazduieste ateliere si cursuri pe teme diverse. Printre evenimentele anuntate pana in acest moment pentru toamna lui 2019, am intalnit atelierul Studii 3D cu hartie in spiritul Bauhaus, sustinut de Adina Rusu (Lightplay), si Atelierul intensiv de ilustratie botanica – fructe de toamna, indrumat de Irina Neacsu.
Poti afla ce mai planuieste AlbAlb, urmarindu-i activitatea pe albalb.com, facebook.com/albalb.shop sau pe instagram.com/albalb_shop.
Foto: Daniel Hjalmarsson pe Unsplash
Pentru ca locuiesc in Bucuresti, mi-am concentrat atentia mai degraba pe atelierele desfasurate aici. Daca ai alte sugestii de workshopuri creative din Capitala sau din alte orase, te invit sa le impartasesti cu noi intr-un comentariu. Nu exista niciodata prea multe idei utile.:)
*
Mici hobby-uri. Mari bucurii.
Am citit in ultimele zile despre efectele pozitive pe care activitatile recreative le au asupra noastra. Ne ajuta sa facem fata mai bine stresului, sa avem o stare de spirit mai buna etc. Nu pot spune ca ele m-au surprins. Chiar daca nu le-am masurat si inventariat niciodata, am constientizat existenta lor de fiecare data cand am strecurat in rutina mea de zi cu zi un mic hobby.
Vreau sa dezvolt totusi unul dintre aceste beneficii, un reminder binevenit. Investim in profesia noastra (poate cea mai) mare parte a timpului si, odata cu asta, multa energie. Asa ca nu e de mirare ca profesia poate ajunge sa ne defineasca identitatea. In articolul Six Reasons to Get a Hobby publicat pe PsychologyToday.com in 2015, dr. Jaime Kurtz, profesoara de psihologie la James Madison University, spune ca activitatile recreative ne amintesc ca “exista multe fatete ale conceptului de sine” si ca suntem mai mult decat slujba pe care o avem. Atunci cand constientizam ca munca ocupa doar un palier din identitatea noastra, stresul provocat de o zi proasta la birou ne impovareaza mai putin.
Am ales sa scriu despre participarea la ateliere ca activitate recreativa pentru ca imi pare un mod bun de a invata ceva nou. Nu este nici pe departe singurul. Desi se gasesc tutoriale online pentru aproape orice – o solutie ideala pentru o persoana mai degraba introvertita ca mine, parca prefer interactiunea fata in fata cu oamenii care impartasesc altora din pasiunea lor. Dincolo de tehnici si alte informatii utile, de obicei, mai circula prin aer si multa energie pozitiva, care nu se disipeaza niciodata in momentul in care se incheie workshopul.
Fotografie principala: Joshua Ness pe Unsplash