INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Astmul poate fi controlat!

Astmul poate fi controlat!

Studiile arata ca, in prezent, circa 300 milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic. Acest rezultat il pozitioneaza printre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume. Insa, cu un tratament adecvat, astmul poate fi controlat, astfel incat sa nu afecteze calitatea vietii pacientilor. Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, ne povesteste in continuare mai multe despre ce inseamna astmul, despre cauze si efecte, dar si despre ce trebuie sa stie o femeie care sufera de astm atunci cand planuieste sa aiba un copil sau despre pericolele la care se expune o persoana cu astm daca nu isi urmeaza tratamentul.

Ce inseamna astmul?
Astmul bronsic este o boala cronica. Apare pe un fundal inflamator si are la baza o obstructie bronsica cu reversibilitate totala la medicatia bronhodilatatoare. Este o afectiune care are o deschidere prognostica optimista. Pacientul astmatic poate duce o viata normala, cu conditia unei medicatii minimale, in foarte multe cazuri, pentru toata viata.

Exista mai multe forme ale acestei boli?
Exista foarte multe fenotipuri si, in acelasi timp, extrem de multe clasificari de severitate: de la o forma intermitenta, usoara, la forme moderate, severe sau foarte severe. Exista si astm ocupational, astm persistent controlat total, partial sau necontrolat.

Care sunt cauzele acestei boli?
Sunt multe la numar: de la trigerii alergici-aerieni, cum ar fi acarienii, praful de casa, parul de animale, polenul, la cei alimentari – capsuni, ciocolata, unt de arahide, pana la infectiile respiratorii, la medicatii (astmul la analgetice) sau la factorii profesionali.

Care sunt factorii ce pot duce la agravarea acestei boli? Dar la tinerea ei sub control?
Agravarea poate fi generata de expuneri la factori alergici din aer, din alimente, de la locul de munca. Este foarte greu ca pacientul sa fie tinut departe de aceste expuneri. Continuarea fumatului reprezinta un alt factor agravant. De asemenea, agravarea este legata de lipsa de complianta la tratament. Vorbeam de tratament pentru toata viata, insa scenariul obisnuit este intreruperea prematura a terapiei, odata cu instalarea starii de bine. Un alt element agravant este lipsa depistarii astmului la timp, fiind ascuns de multe ori sub alte forme de afectiuni. De exemplu, astmul cu forma tusigena este mascat de exacerbari infectioase. Controlul bolii trebuie sa fie un obiectiv comun pentru pacient si medic. Acesta se realizeaza printr-o schema de terapie ierarhizata dupa severitatea bolii, prin evictiunea alergenilor, prin sevrajul fumatului, prin desensibilizari (unde alergologii sunt vioara intai), prin imunostimulare si altele.

Afecteaza astmul sarcina? Ce trebuie sa stie o femeie care sufera de astm atunci cand planuieste sa aiba un copil?
Femeia gravida astmatica trebuie sa stie de la inceput ca monitorizarea este dubla: de catre medicul care se ocupa de astm – pneumolog sau alergolog – si de catre obstetrician. Nasterea poate fi normala, fara suferinta pentru fat, cu conditia ca astmul sa fie controlat si pacienta sa fie supravegheata de aceasta echipa multidisciplinara. De obicei, in cadrul consultatiei presarcina, este bine ca astmul sa fie adus cat mai aproape de starea normala de sanatate, din punct de vedere simptomatic si functional.

Care sunt pericolele la care se expune o persoana cu astm daca nu urmeaza tratamentul adecvat?
Crizele de astm bronsic sunt uneori dramatice. Internarile de urgenta cu status astmaticus si cu insuficienta respiratorie pot fi amenintatoare pentru viata pacientului. Este mult mai usor sa controlezi boala, sa eviti exacerbarile, decat sa asisti un pacient sever, aflat in criza.

Tratamentul pentru astm este unul costisitor in Romania? Ce cheltuieli sunt acoperite de CNAS si ce trebuie platit de catre pacient?
Tratamentul nu este costisitor pentru ca exista o acoperire a tratamentului de catre casa de asigurari. In plus, exista si o practica binevenita in sprijinul bolnavului, aceea de a oferi suport suplimentar al costului, prin carduri de reducere cu  25% a cheltuielilor din partea pacientului. Daca nu se acopera aceste cheltuieli, scade complianta la tratament pe termen lung.

Din pacate, pentru formele severe de astm, medicatia necesara, care are costuri evident mult crescute fata de medicatiile comune, nu este acoperita deloc de casa de asigurari, pentru astmaticii adulti, desi tocmai aceste forme severe prezinta cele mai mari riscuri si cele mai mari presiuni pe sistemul de sanatate. Societatea Romana de Pneumologie, impreuna cu cea de Alergologie, a depus un memoriu la Ministerul Sanatatii, solicitand infiintarea unui program national de astm alergic sever pentru adulti, tocmai in incercarea de a asigura accesul la tratament pentru acesti pacienti cu forme severe.

Poate o persoana cu astm sa duca o viata obisnuita? Exista lucruri care nu ii sunt indicate?
Da. Datorita progreselor in domeniul medicatiei si al strategiei terapeutice, o persoana cu astm poate avea o viata normala, atat pe plan social cat si profesional. Exista sportivi de talie mondiala care au astm. Din punct de vedere al activitatilor sportive, se recomanda practicarea inotului, a tenisului si a ciclismul. Acestea sunt doar cateva exemple. Nu sunt restrictii pentru niciun fel de sport. Exista o singura cerinta: astmul sa fie controlat si cu functie respiratorie normalizata.

Studiile arata ca numarul persoanelor care sufera de aceasta boala a crescut semnificativ in ultimele doua decenii. Care sunt cauzele acestei cresteri?
Cresterile sunt adesea legate de ceea ce noi facem si producem, cum ar fi: agresionarea mediului inconjurator, particulele de la arderile realizate de automobile, emanatiile de la marile industrii poluante, taierea padurilor, desertizarea, infectiile necontrolate si tratate necorespunzator.

Din 12 mai si pana la sfarsitul anului, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza testari nationale gratuite pentru depistarea astmului in intreaga tara. Acestea vor putea fi realizate in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.
Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile. De asemenea, bucurestenii se pot testa si in Parcul Tineretului, intrarea dinspre Palatul Copiilor, intre 11 si 12 mai. Aceasta initiativa este parte din campania ‘Astmul poate fi controlat!’

Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 08.05.2013

more in Newsroom