INSPIRATIE

Mici trucuri de mare efect,...

Nu am urmat inca, de la un cap la altul, metoda…

INTERVIU

RAQUETTE x ALEXANDRA CASPRUF Jewelry....

La inceputul primaverii, unul dintre mesajele din inbox-ul meu venea cu…

ARTA & DESIGN

O micro-gradina intr-o lampa de...

Am mai vorbit despre pasiunea mea pentru corpurile de iluminat si…

INSPIRATIE

Machiaje pentru primavara-vara ’19. Ce...

In universul machiajului, trecerile de la un an la altul nu…

INSPIRATIE

Denimul prespalat & tie-dye, din...

De fiecare data cand scriu despre denim, imi vin in minte…

INSPIRATIE

Cromatica sezonului primavara-vara 2019

Pentru sezonul primavara-vara 2019, designerii par sa-si fi impartit roata culorilor,…

ARTA & DESIGN

10 conturi cu arta textila...

Oricat de mare ar fi aglomeratia in feed-ul meu de Instagram,…

Inspiratie

Decoratiuni de Pasti. Idei usor de recreat acasa.

Cand eram copil, cadourile pentru cei dragi erau adesea facute de mine, la scoala sau acasa. La fel se intampla si cu unele decoratiuni pentru Sarbatori. Am lipit martisoare, iepurasi si ghirlande lungi din hartie. Am desenat felicitari peste felicitari, din care nu lipseau florile si inimile. Am cusut semne de carte pe etamina. Am crosetat si am tricotat fara sa termin neaparat ce am inceput. Indiferent de rezultatele acestor mici experimente, entuziasmul era de fiecare data la cote ridicate. Demersul de a cauta idei pentru acest articol a functionat ca madlena lui Proust. Mi-am amintit acel entuziasm si am realizat ca, indiferent de anii care ma despart de copilarie, e un sentiment care ma incearca si astazi cand lucrez ceva cu propriile maini. Nu ma refer la a scrie la tastatura, ci la a realiza obiecte palpabile, mici, simple, imperfecte. E drept ca am inlocuit cadourile facute de mine cu cele cumparate, iar situatia nu e foarte diferita nici la capitolul decoratiuni. Din cand in cand, fac insa loc pentru proiecte decorative DIY, iar Sarbatorile devin cele mai bune ocazii pentru asta. Am adunat cateva idei potrivite de Pasti si sper sa gasesti printre ele ceva care te inspira. Sarbatori fericite! ... Un cadou simbolic daca mergi in vizita Sarbatorile sunt despre a p...

Inapoi Inainte
Astmul la copii

Astmul la copii

In Romania, aproximativ 20-30% dintre persoanele cu astm sunt copii si tineri. In aceste cazuri, gradul de informare a parintilor in ceea ce priveste aceasta afectiune devine esential. Astmul bronsic reprezinta una dintre cele mai frecvente boli cronice din lume, dar este totodata si o boala ce poate fi tinuta sub control, prin urmarea corecta a tratamentului. Am stat de vorba cu Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, care ne-a spus mai multe despre simptomele acestei boli la copii, despre ce trebuie sa faca un parinte in caz ca le observa si despre importanta medicatiei.

Care sunt primele simptome ce indica unui parinte posibilitatea ca al sau copil sa sufere de astm bronsic?
Copilul raceste usor, face infectii de cai aeriene superioare, prezinta wheezing (suierat in piept), are performante scolare scazute, nu se joaca si nu participa la activitatile scolare sau evita efortul fizic.

Care este urmatorul pas pe care trebuie sa-l faca un parinte in aceasta situatie?
Trebuie sa consulte pediatrul sau un pneumolog / alergolog, cu competente in domeniu. Testarea nivelului de Imunoglobulina E, caracteristice astmului alergic, foarte frecvent la copii, este un test necesar dupa stabilirea diagnosticului de astm. De la o anumita varsta, copilul poate sa faca si un test spirometric. In rest, sunt importante anamneza copilului si interogarea parintilor, la fel si identificarea alergenilor, in cazul astmului alergic.

In ce consta tratamentul pe care il urmeaza copiii cu astm?
In linii mari, tratamentul il urmeaza pe cel al adultului – aici corticoizii inhalatori si antileucotrienele capata alte valente, au alte doze de tratament, dar si evitarea alergenilor si a potentialilor triggeri este vitala. Totodata, este posibila si desensibilizarea pentru alergenii cunoscuti. Medicii alergologi sunt cei care se ocupa cu succes de aceasta procedura. De asemenea, pentru formele severe de astm alergic, exista in prezent si o optiune de tratament care si-a demonstrat eficienta foarte crescuta in ultimii 7-8 ani, la nivel mondial, si care, din fericire, este acum disponibila si in tara noastra.

Care este incidenta astmului in randul copiilor?
Incidenta este fluctuanta de la tara la tara, iar statisticile confidente sunt putine la numar. La noi, se estimeaza ca la aproximativ 800.000 de astmatici, 20-30% sunt copii si adolescenti.

Cu ani in urma, elevii care sufereau de aceasta boala nu participau la orele de educatie fizica. Mai reprezinta astazi astmul un impediment pentru a face sport?
Un astm controlat nu ar trebui sa puna probleme de efort la educatia fizica. O atentie deosebita trebuie acordata astmului la efort, unde se impune o terapie suplimentara inainte de generarea efortului.

Exista anumiti factori care declanseaza o criza de astm? Care sunt acestia?
Cel mai frecvent este contactul cu alergenul, apoi, sunt infectiile respiratorii, chiar si cele de la distanta si, nu de putine ori, expunerea la factori poluanti.

Pe langa urmarea tratamentului indicat de medic, ce alte obiceiuri contribuie la tinerea sub control a astmului, in cazul copiilor?
Este vorba de nivelul educational al parintilor, foarte important pentru un control corect al semnalelor, putine la numar, care vin de la copii, mai ales de la cei mici. Formarea parintilor devine la fel de importanta ca si pregatirea copiilor sau a adolescentilor.

Daca ar fi sa alcatuiti o lista cu lucrurile de care trebuie sa tina cont un parinte al carui copil sufera de astm bronsic, care ar fi cele mai importante?
Trebuie sa stie la ce este alergic copilul. Trebuie sa sesizeze impactul oricarei infectii respiratorii si sa nu uite ca administrarea corecta a medicatiei (de multe ori nebulizata) si tratamentul permanent reprezinta cheia succesului in controlul astmului.

Din 12 mai si pana la sfarsitul anului, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza testari nationale gratuite pentru depistarea astmului in intreaga tara. Acestea vor putea fi realizate in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.
Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile. Aceasta initiativa este parte din campania ‘Astmul poate fi controlat!’

Citeste mai multe despre astm aici!

Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 14.05.2013

more in Newsroom