AMINTIRI

Orasul ca scena pentru arta

Cand orasul devine scena pentru arta, atmosfera obisnuita a strazilor si…

CATWALK

#LoveBringsLove

45 de case de moda si designerii lor au adus un…

EDITOR'S CHOICE

Inele ca mici sculpturi purtabile

Care este piesa ta de bijuterie preferata? E o intrebare pe…

INSPIRATIE

Tres Chic

Cand m-am uitat peste tinutele participantelor la Saptamana Modei de la…

WE LIKE

Videoclipuri cu coregrafii care te...

Pot sa ma inveselesc sau, dimpotriva, sa ma balacesc in butoiul…

INSPIRATIE

Filme si tinute de vazut....

Pentru mine, din ipostaza de redactor la Petocuri.ro, marile festivaluri de…

RED CARPET

Met Gala 2021. Cod vestimentar:...

Dupa o pauza de un an, Met Gala a revenit ieri…

Hot Trend

Cum mai arata relatia noastra cu machiajul

Distantarea sociala a provocat, vrand-nevrand, si o distantare intre noi si lumea machiajului. Multe activitati pentru care ne aranjam in functie de stilul nostru inainte de a iesi din casa au disparut o perioada buna, iar, cand situatia a revenit cat de cat la ritmul pe care il aveam inainte de pandemie, unele dintre noi am reluat relatia obisnuita pe care o aveam cu machiajul, altele, cum e si cazul meu, nu chiar. Stii exercitiile alea in care iti imaginezi ce ai alege daca ar trebui sa pastrezi trei obiecte din viata ta, fie ca mergi pe o insula pustie, fie ca nu. Ei bine, daca m-ar fi intrebat cineva asta in legatura cu trusa mea de machiaj (destul de minimalista de altfel), pana in luna martie a anului trecut, as fi raspuns ca pot renunta la orice altceva, atata timp cat nu e vorba despre anticearcan, eyeliner si mascara. Consideram ca m-as putea descurca bine-mersi cu aceste trei produse. Eyelinerul era o emblema a machiajului meu. Ani de zile, am trasat atatea linii alungite pe pleoapele superioare, incat am ajuns sa am impresia ca le-as putea face si fara ajutorul oglinzii. Cand m-am trezit, la un moment dat, in situatia de a incerca asta, a devenit cat se poate de clar ca nu, nu pot de fapt. Dupa luna martie a anului trecut, am descoperit ca, totusi, pot si fara ey...

Inapoi Inainte
Astmul la copii

Astmul la copii

In Romania, aproximativ 20-30% dintre persoanele cu astm sunt copii si tineri. In aceste cazuri, gradul de informare a parintilor in ceea ce priveste aceasta afectiune devine esential. Astmul bronsic reprezinta una dintre cele mai frecvente boli cronice din lume, dar este totodata si o boala ce poate fi tinuta sub control, prin urmarea corecta a tratamentului. Am stat de vorba cu Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, care ne-a spus mai multe despre simptomele acestei boli la copii, despre ce trebuie sa faca un parinte in caz ca le observa si despre importanta medicatiei.

Care sunt primele simptome ce indica unui parinte posibilitatea ca al sau copil sa sufere de astm bronsic?
Copilul raceste usor, face infectii de cai aeriene superioare, prezinta wheezing (suierat in piept), are performante scolare scazute, nu se joaca si nu participa la activitatile scolare sau evita efortul fizic.

Care este urmatorul pas pe care trebuie sa-l faca un parinte in aceasta situatie?
Trebuie sa consulte pediatrul sau un pneumolog / alergolog, cu competente in domeniu. Testarea nivelului de Imunoglobulina E, caracteristice astmului alergic, foarte frecvent la copii, este un test necesar dupa stabilirea diagnosticului de astm. De la o anumita varsta, copilul poate sa faca si un test spirometric. In rest, sunt importante anamneza copilului si interogarea parintilor, la fel si identificarea alergenilor, in cazul astmului alergic.

In ce consta tratamentul pe care il urmeaza copiii cu astm?
In linii mari, tratamentul il urmeaza pe cel al adultului – aici corticoizii inhalatori si antileucotrienele capata alte valente, au alte doze de tratament, dar si evitarea alergenilor si a potentialilor triggeri este vitala. Totodata, este posibila si desensibilizarea pentru alergenii cunoscuti. Medicii alergologi sunt cei care se ocupa cu succes de aceasta procedura. De asemenea, pentru formele severe de astm alergic, exista in prezent si o optiune de tratament care si-a demonstrat eficienta foarte crescuta in ultimii 7-8 ani, la nivel mondial, si care, din fericire, este acum disponibila si in tara noastra.

Care este incidenta astmului in randul copiilor?
Incidenta este fluctuanta de la tara la tara, iar statisticile confidente sunt putine la numar. La noi, se estimeaza ca la aproximativ 800.000 de astmatici, 20-30% sunt copii si adolescenti.

Cu ani in urma, elevii care sufereau de aceasta boala nu participau la orele de educatie fizica. Mai reprezinta astazi astmul un impediment pentru a face sport?
Un astm controlat nu ar trebui sa puna probleme de efort la educatia fizica. O atentie deosebita trebuie acordata astmului la efort, unde se impune o terapie suplimentara inainte de generarea efortului.

Exista anumiti factori care declanseaza o criza de astm? Care sunt acestia?
Cel mai frecvent este contactul cu alergenul, apoi, sunt infectiile respiratorii, chiar si cele de la distanta si, nu de putine ori, expunerea la factori poluanti.

Pe langa urmarea tratamentului indicat de medic, ce alte obiceiuri contribuie la tinerea sub control a astmului, in cazul copiilor?
Este vorba de nivelul educational al parintilor, foarte important pentru un control corect al semnalelor, putine la numar, care vin de la copii, mai ales de la cei mici. Formarea parintilor devine la fel de importanta ca si pregatirea copiilor sau a adolescentilor.

Daca ar fi sa alcatuiti o lista cu lucrurile de care trebuie sa tina cont un parinte al carui copil sufera de astm bronsic, care ar fi cele mai importante?
Trebuie sa stie la ce este alergic copilul. Trebuie sa sesizeze impactul oricarei infectii respiratorii si sa nu uite ca administrarea corecta a medicatiei (de multe ori nebulizata) si tratamentul permanent reprezinta cheia succesului in controlul astmului.

Din 12 mai si pana la sfarsitul anului, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza testari nationale gratuite pentru depistarea astmului in intreaga tara. Acestea vor putea fi realizate in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.
Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile. Aceasta initiativa este parte din campania ‘Astmul poate fi controlat!’

Citeste mai multe despre astm aici!

Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 14.05.2013

more in Newsroom