INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Astmul la copii

Astmul la copii

In Romania, aproximativ 20-30% dintre persoanele cu astm sunt copii si tineri. In aceste cazuri, gradul de informare a parintilor in ceea ce priveste aceasta afectiune devine esential. Astmul bronsic reprezinta una dintre cele mai frecvente boli cronice din lume, dar este totodata si o boala ce poate fi tinuta sub control, prin urmarea corecta a tratamentului. Am stat de vorba cu Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, care ne-a spus mai multe despre simptomele acestei boli la copii, despre ce trebuie sa faca un parinte in caz ca le observa si despre importanta medicatiei.

Care sunt primele simptome ce indica unui parinte posibilitatea ca al sau copil sa sufere de astm bronsic?
Copilul raceste usor, face infectii de cai aeriene superioare, prezinta wheezing (suierat in piept), are performante scolare scazute, nu se joaca si nu participa la activitatile scolare sau evita efortul fizic.

Care este urmatorul pas pe care trebuie sa-l faca un parinte in aceasta situatie?
Trebuie sa consulte pediatrul sau un pneumolog / alergolog, cu competente in domeniu. Testarea nivelului de Imunoglobulina E, caracteristice astmului alergic, foarte frecvent la copii, este un test necesar dupa stabilirea diagnosticului de astm. De la o anumita varsta, copilul poate sa faca si un test spirometric. In rest, sunt importante anamneza copilului si interogarea parintilor, la fel si identificarea alergenilor, in cazul astmului alergic.

In ce consta tratamentul pe care il urmeaza copiii cu astm?
In linii mari, tratamentul il urmeaza pe cel al adultului – aici corticoizii inhalatori si antileucotrienele capata alte valente, au alte doze de tratament, dar si evitarea alergenilor si a potentialilor triggeri este vitala. Totodata, este posibila si desensibilizarea pentru alergenii cunoscuti. Medicii alergologi sunt cei care se ocupa cu succes de aceasta procedura. De asemenea, pentru formele severe de astm alergic, exista in prezent si o optiune de tratament care si-a demonstrat eficienta foarte crescuta in ultimii 7-8 ani, la nivel mondial, si care, din fericire, este acum disponibila si in tara noastra.

Care este incidenta astmului in randul copiilor?
Incidenta este fluctuanta de la tara la tara, iar statisticile confidente sunt putine la numar. La noi, se estimeaza ca la aproximativ 800.000 de astmatici, 20-30% sunt copii si adolescenti.

Cu ani in urma, elevii care sufereau de aceasta boala nu participau la orele de educatie fizica. Mai reprezinta astazi astmul un impediment pentru a face sport?
Un astm controlat nu ar trebui sa puna probleme de efort la educatia fizica. O atentie deosebita trebuie acordata astmului la efort, unde se impune o terapie suplimentara inainte de generarea efortului.

Exista anumiti factori care declanseaza o criza de astm? Care sunt acestia?
Cel mai frecvent este contactul cu alergenul, apoi, sunt infectiile respiratorii, chiar si cele de la distanta si, nu de putine ori, expunerea la factori poluanti.

Pe langa urmarea tratamentului indicat de medic, ce alte obiceiuri contribuie la tinerea sub control a astmului, in cazul copiilor?
Este vorba de nivelul educational al parintilor, foarte important pentru un control corect al semnalelor, putine la numar, care vin de la copii, mai ales de la cei mici. Formarea parintilor devine la fel de importanta ca si pregatirea copiilor sau a adolescentilor.

Daca ar fi sa alcatuiti o lista cu lucrurile de care trebuie sa tina cont un parinte al carui copil sufera de astm bronsic, care ar fi cele mai importante?
Trebuie sa stie la ce este alergic copilul. Trebuie sa sesizeze impactul oricarei infectii respiratorii si sa nu uite ca administrarea corecta a medicatiei (de multe ori nebulizata) si tratamentul permanent reprezinta cheia succesului in controlul astmului.

Din 12 mai si pana la sfarsitul anului, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza testari nationale gratuite pentru depistarea astmului in intreaga tara. Acestea vor putea fi realizate in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.
Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile. Aceasta initiativa este parte din campania ‘Astmul poate fi controlat!’

Citeste mai multe despre astm aici!

Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 14.05.2013

more in Newsroom