EDITOR'S CHOICE

Rochia midi pentru zile lungi...

Hainele confortabile imi definesc stilul inca dinainte de-a sti ca am…

ARTA & DESIGN

Roos Kalff aduce la lumina...

Roos Kalff realizeaza corpuri de iluminat si obiecte decorative din farfurioare,…

INSPIRATIE

Tinute couture in alb &...

Saptamana Modei Haute Couture de la Paris, dedicata colectiilor pentru sezonul…

INSPIRATIE

Effortless chic. Codul vestimentar al...

Daca vara ar avea un cod vestimentar, expresia effortless chic i…

AMINTIRI

Cum ne amintim azi tinuta...

Din una in alta, conversatia a ajuns pana la sfarsitul clasei…

WE LIKE

Povestiri pe masura timpului tau...

Short Edition este o platforma de povestiri, dar si de poezii…

INSPIRATIE

Coafuri si machiaje. Inspiratie pentru...

Sunt anumite coafuri si/sau machiaje cu care ne simtim confortabil si…

Inspiratie

5 trenduri in coafura pentru primavara-vara 2019

Ce coafuri se poarta in sezonul primavara-vara 2019? Daca ti-ai pus aceasta intrebare, aici vei gasi o parte din raspuns. Am rasfoit imaginile de la evenimentele Saptamana Modei, dedicate acestui sezon, cu atentia concentrata pe coafurile purtate de topmodele. Dintre toate propunerile vazute, am ales cinci trenduri care m-au inspirat. Sunt un mix de elemente cu care m-am obisnuit sa ma intalnesc sezon dupa sezon, detalii retro reinterpretate si alegeri indraznete. ... BRETONUL SCURT Chiar daca mi-am lasat bretonul sa creasca de ceva timp, el ramane un element pe stilul meu. Din acest motiv, nu m-a surprins ca am rezonat cu coafurile purtate de cele mai multe dintre topmodelele care au defilat pe podiumul Miu Miu. Bretonul lor scurt reprezinta o alegere catalogata adesea drept una indrazneata. Este si una usor de remarcat si, zic eu, de tinut minte. Am intalnit acest stil de breton si la prezentarea Dries Van Noten, dar nu numai. Dries Van Noten | Sursa foto: Hepta.ro Fendi | Sursa foto: Hepta.ro Miu Miu | Sursa foto: Hepta.ro Miu Miu | Sursa foto: Hepta.ro ... COAFURILE CU VOLUM Coafurile cu mult volum, de la prezentarea Marc Jacobs, mi-au captat atentia, pe de-o parte, datorita aerului lor retro si, pe de alta parte, datorita nuantelor pastelate de roz si albas...

Inapoi Inainte
Astmul la copii

Astmul la copii

In Romania, aproximativ 20-30% dintre persoanele cu astm sunt copii si tineri. In aceste cazuri, gradul de informare a parintilor in ceea ce priveste aceasta afectiune devine esential. Astmul bronsic reprezinta una dintre cele mai frecvente boli cronice din lume, dar este totodata si o boala ce poate fi tinuta sub control, prin urmarea corecta a tratamentului. Am stat de vorba cu Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, care ne-a spus mai multe despre simptomele acestei boli la copii, despre ce trebuie sa faca un parinte in caz ca le observa si despre importanta medicatiei.

Care sunt primele simptome ce indica unui parinte posibilitatea ca al sau copil sa sufere de astm bronsic?
Copilul raceste usor, face infectii de cai aeriene superioare, prezinta wheezing (suierat in piept), are performante scolare scazute, nu se joaca si nu participa la activitatile scolare sau evita efortul fizic.

Care este urmatorul pas pe care trebuie sa-l faca un parinte in aceasta situatie?
Trebuie sa consulte pediatrul sau un pneumolog / alergolog, cu competente in domeniu. Testarea nivelului de Imunoglobulina E, caracteristice astmului alergic, foarte frecvent la copii, este un test necesar dupa stabilirea diagnosticului de astm. De la o anumita varsta, copilul poate sa faca si un test spirometric. In rest, sunt importante anamneza copilului si interogarea parintilor, la fel si identificarea alergenilor, in cazul astmului alergic.

In ce consta tratamentul pe care il urmeaza copiii cu astm?
In linii mari, tratamentul il urmeaza pe cel al adultului – aici corticoizii inhalatori si antileucotrienele capata alte valente, au alte doze de tratament, dar si evitarea alergenilor si a potentialilor triggeri este vitala. Totodata, este posibila si desensibilizarea pentru alergenii cunoscuti. Medicii alergologi sunt cei care se ocupa cu succes de aceasta procedura. De asemenea, pentru formele severe de astm alergic, exista in prezent si o optiune de tratament care si-a demonstrat eficienta foarte crescuta in ultimii 7-8 ani, la nivel mondial, si care, din fericire, este acum disponibila si in tara noastra.

Care este incidenta astmului in randul copiilor?
Incidenta este fluctuanta de la tara la tara, iar statisticile confidente sunt putine la numar. La noi, se estimeaza ca la aproximativ 800.000 de astmatici, 20-30% sunt copii si adolescenti.

Cu ani in urma, elevii care sufereau de aceasta boala nu participau la orele de educatie fizica. Mai reprezinta astazi astmul un impediment pentru a face sport?
Un astm controlat nu ar trebui sa puna probleme de efort la educatia fizica. O atentie deosebita trebuie acordata astmului la efort, unde se impune o terapie suplimentara inainte de generarea efortului.

Exista anumiti factori care declanseaza o criza de astm? Care sunt acestia?
Cel mai frecvent este contactul cu alergenul, apoi, sunt infectiile respiratorii, chiar si cele de la distanta si, nu de putine ori, expunerea la factori poluanti.

Pe langa urmarea tratamentului indicat de medic, ce alte obiceiuri contribuie la tinerea sub control a astmului, in cazul copiilor?
Este vorba de nivelul educational al parintilor, foarte important pentru un control corect al semnalelor, putine la numar, care vin de la copii, mai ales de la cei mici. Formarea parintilor devine la fel de importanta ca si pregatirea copiilor sau a adolescentilor.

Daca ar fi sa alcatuiti o lista cu lucrurile de care trebuie sa tina cont un parinte al carui copil sufera de astm bronsic, care ar fi cele mai importante?
Trebuie sa stie la ce este alergic copilul. Trebuie sa sesizeze impactul oricarei infectii respiratorii si sa nu uite ca administrarea corecta a medicatiei (de multe ori nebulizata) si tratamentul permanent reprezinta cheia succesului in controlul astmului.

Din 12 mai si pana la sfarsitul anului, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza testari nationale gratuite pentru depistarea astmului in intreaga tara. Acestea vor putea fi realizate in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.
Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile. Aceasta initiativa este parte din campania ‘Astmul poate fi controlat!’

Citeste mai multe despre astm aici!

Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 14.05.2013

more in Newsroom