WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte

Aspecte ale designului: Memphis Milano x Anthony Vaccarello

Anthony Vaccarello, directorul de creatie al casei de moda Saint Laurent, continua colaborarile din cadrul proiectului Saint Laurent Rive Droite. De aceasta data, parteneriatul a fost stabilit cu Memphis Milano, iar rezultatul a luat forma unei expozitii gazduite, pana pe 23 iunie 2021, la sediile Saint Laurent Rive Droite din Paris si Los Angeles.


Separatorul de camera Carlton, designer Ettore Sottsass (1981) / Foto: Hepta.ro

Nu voi avea ocazia sa o vad nici la Paris, nici la Los Angeles, dar ii multumesc online-ului ca imi aduce mai aproape proiecte despre care altfel poate ca nu as a fi aflat (asa usor). Imi plac colaborarile care exploreaza zona de interferenta dintre domenii creative vecine. In acest caz, este vorba despre cea dintre designul de obiect si moda.

In cadrul expozitiei, este prezentata o selectie de mobilier si obiecte emblematice pentru grupul italian de arhitectura si design, care aniverseaza anul acesta 40 de ani. Toate au un aspect… voiam sa spun neconventional, dar pare prea putin in cazul Memphis. Memorabil e mai potrivit.

Nu cred ca, daca vezi separatorul de camera Carlton, creat de Ettore Sottsass in 1981, il vei uita cu usurinta. Acelasi lucru e valabil si pentru patul Tawaraya Ring, conceput in acelasi an de Masanori Umeda, si probabil la fel e si pentru celelalte piese. Preferatele mele sunt simpaticele veioze Tahiti si Treetops, semnate tot de Ettore Sottsass. Sunt colorate, cu un design jucaus, functionale.


Patul Tawaraya Ring, designer Masanori Umeda (1981) / Sursa foto: Hepta.ro

Obiectelor de design li se alatura si carti despre istoria si viziunea companiei italiene. Mai mult de atat, cu aceasta ocazie, Vaccarello a conceput o colectie capsula ale carei culori si imprimeuri sunt inspirate de estetica Memphis. Printre piesele create am remarcat hanoracele cu design colorblock, rochiile cu imprimeu retro si incaltamintea sport. Le gasesti aici.

Expozitia o urmeaza pe cea din toamna anului trecut, dezvoltata impreuna cu Helmut Lang, ale carui sculpturi au initiat un dialog intre arta si moda. Anterior, Saint Laurent Rive Droite a gazduit o expozitie realizata impreuna cu Fahey Klein Gallery, concentrata pe fotografie si muzica. Ramane de vazut ce teritorii creative vor fi explorate in viitor.


Veioza Tahiti, designer Ettore Sottsass (1981) / Sursa foto: Hepta.ro

Veioza Treetops, designer Ettore Sottsass, 1981 / Sursa foto: Hepta.ro

Fotoliul Bel Air, designer Peter Shire (1982) / Sursa foto: Hepta.ro

Vaza Alpha Centauri, designer Marco Zanini, 1982 / Sursa foto: Hepta.ro
Veioza Ashoka, designer Ettore Sottsass (1981) / Sursa foto: Hepta.ro

Scaunul  Paris, designer Martine Bedin (1986) / Sursa foto: Hepta.ro

Sursa info: Saint Laurent si Memphis Milano
Sursa foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 28.05.2021

more in Mood Board