INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Andre Vicente Goncalves. Ferestre si usi din intreaga lume.

Andre Vicente Goncalves fotografiaza usile si ferestrele cladirilor care ii atrag atentia pe strazi din intreaga lume. Le aduna, apoi, in colaje care, prin bogatia elementelor arhitecturale, descriu detalii despre atmosfera, istoria si cultura acelor locuri.

Cand m-am intersectat online cu proiectele fotografice “Windows of the World” si “Doors of the World”, imaginile realizate in Portugalia, tara lui natala, mi s-au intiparit cel mai bine in minte. Pe de-o parte, poate si pentru ca Lisabona este printre cele mai recente destinatii de vacanta si una dintre preferate. Pe de alta parte, pentru ca, in colajele lui, emblematicele placi de ceramica de pe cladiri – numite azulejos – incadreaza ferestrele si usile ca niste rame cu motive decorative elaborate si cu un puternic impact vizual.


Portugalia, Lisabona

“Este uimitor cum o fereastra, o bucata de sticla intre noi si lumea exterioara, poate transmite o asa stare de siguranta,” a povestit Andre Vicente Goncalves, intr-un interviu publicat anul trecut de HuffingtonPost.com despre “Windows of the World”. Usile si ferestrele nu sunt doar parti componente ale unei constructii, care fac legatura dintre spatiul interior si exterior, ele sunt incarcate de semnificatii care depasesc arhitectura. Vorbim despre ferestre spre inimile celor dragi sau catalogam o noua oportunitate pe care ne-o ofera viata drept o usa deschisa. Acestea sunt doar doua exemple care imi vin acum in minte. Simbolurile care insotesc cuvintele se pastreaza si in fotografiile artistului portughez.

Printre locurile in care a calatorit pentru a-si dezvolta cele doua proiecte se regaseste si Romania. Cand am rasfoit imaginile postate pana acum, am recunoscut colajul dedicat Bucurestiului datorita unei ferestre ovale, pe care am imortalizat-o in timpul unei plimbari de weekend. Anglia, Spania, Italia, Olanda si Thailanda fac si ele parte din lista in continua actualizare a lui Goncalves.

Romania, Bucuresti

Chiar daca artistul nu si-a implinit inca visul de a realiza colaje din fiecare tara a lumii, cele doua proiecte par sa fi facut deja inconjurul lumii in social media. Portofoliul lui nu se opreste insa aici. Peisajele naturale ocupa si ele un loc important, fotografiile de calatorie includ si altfel de cadre din locurile pe care le viziteaza si nu lipsesc nici colaborarile cu diferite branduri.

Conform site-ului personal, fotografia a fost prima pasiune a lui Goncalves, iar natura – un subiect preferat inca din copilarie. Totusi, cand s-a orientat spre o profesie, a ales  mai intai informatica. In timpul studiilor, insa, a hotarat sa faca o pauza de un an pentru a se dedica fotografiei, iar ceea ce a inceput ca o decizie temporara s-a transformat in una definitiva. A renuntat la informatica, iar, astazi, are o diploma in fotografie la Universitatea Lusofona din Lisabona.

Printurile colajelor lui sunt disponibile pe www.andrevicentegoncalves.com/shop.
De asemenea, ii poti urmari activitatea pe conturile lui de Facebook, Twitter, Instagram sau Pinterest.


Thailanda, Phuket

Italia, Burano

Romania

Portugalia

Spania

Portugalia, Costa Nova

Anglia

Olanda, Amsterdam

Spania, Barcelona

Fotografii: cu amabilitatea lui Andre Vicente Goncalves

PUBLISHED ON 02.05.2018

more in Mood Board