WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Andre Vicente Goncalves. Ferestre si usi din intreaga lume.

Andre Vicente Goncalves fotografiaza usile si ferestrele cladirilor care ii atrag atentia pe strazi din intreaga lume. Le aduna, apoi, in colaje care, prin bogatia elementelor arhitecturale, descriu detalii despre atmosfera, istoria si cultura acelor locuri.

Cand m-am intersectat online cu proiectele fotografice “Windows of the World” si “Doors of the World”, imaginile realizate in Portugalia, tara lui natala, mi s-au intiparit cel mai bine in minte. Pe de-o parte, poate si pentru ca Lisabona este printre cele mai recente destinatii de vacanta si una dintre preferate. Pe de alta parte, pentru ca, in colajele lui, emblematicele placi de ceramica de pe cladiri – numite azulejos – incadreaza ferestrele si usile ca niste rame cu motive decorative elaborate si cu un puternic impact vizual.


Portugalia, Lisabona

“Este uimitor cum o fereastra, o bucata de sticla intre noi si lumea exterioara, poate transmite o asa stare de siguranta,” a povestit Andre Vicente Goncalves, intr-un interviu publicat anul trecut de HuffingtonPost.com despre “Windows of the World”. Usile si ferestrele nu sunt doar parti componente ale unei constructii, care fac legatura dintre spatiul interior si exterior, ele sunt incarcate de semnificatii care depasesc arhitectura. Vorbim despre ferestre spre inimile celor dragi sau catalogam o noua oportunitate pe care ne-o ofera viata drept o usa deschisa. Acestea sunt doar doua exemple care imi vin acum in minte. Simbolurile care insotesc cuvintele se pastreaza si in fotografiile artistului portughez.

Printre locurile in care a calatorit pentru a-si dezvolta cele doua proiecte se regaseste si Romania. Cand am rasfoit imaginile postate pana acum, am recunoscut colajul dedicat Bucurestiului datorita unei ferestre ovale, pe care am imortalizat-o in timpul unei plimbari de weekend. Anglia, Spania, Italia, Olanda si Thailanda fac si ele parte din lista in continua actualizare a lui Goncalves.

Romania, Bucuresti

Chiar daca artistul nu si-a implinit inca visul de a realiza colaje din fiecare tara a lumii, cele doua proiecte par sa fi facut deja inconjurul lumii in social media. Portofoliul lui nu se opreste insa aici. Peisajele naturale ocupa si ele un loc important, fotografiile de calatorie includ si altfel de cadre din locurile pe care le viziteaza si nu lipsesc nici colaborarile cu diferite branduri.

Conform site-ului personal, fotografia a fost prima pasiune a lui Goncalves, iar natura – un subiect preferat inca din copilarie. Totusi, cand s-a orientat spre o profesie, a ales  mai intai informatica. In timpul studiilor, insa, a hotarat sa faca o pauza de un an pentru a se dedica fotografiei, iar ceea ce a inceput ca o decizie temporara s-a transformat in una definitiva. A renuntat la informatica, iar, astazi, are o diploma in fotografie la Universitatea Lusofona din Lisabona.

Printurile colajelor lui sunt disponibile pe www.andrevicentegoncalves.com/shop.
De asemenea, ii poti urmari activitatea pe conturile lui de Facebook, Twitter, Instagram sau Pinterest.


Thailanda, Phuket

Italia, Burano

Romania

Portugalia

Spania

Portugalia, Costa Nova

Anglia

Olanda, Amsterdam

Spania, Barcelona

Fotografii: cu amabilitatea lui Andre Vicente Goncalves

PUBLISHED ON 02.05.2018

more in Mood Board