INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Anastasia Savinova. Spiritul unui oras intr-un colaj de fotografii.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Anastasia Savinova. Spiritul unui oras intr-un colaj de fotografii.

Anastasia Savinova spune povesti despre orase si nu numai prin intermediul unor colaje de fotografii. Pe harta ei, intitulata Genius Loci si conturata in mai bine de un deceniu, se regaseste si Craiova. Lucrarea realizata de ea anul acesta este prezentata in proiectul Spune-mi povestea ta din cadrul editiei Street Delivery 2021 de la Craiova, ce are loc intre 3 si 5 septembrie.

Cu aceasta ocazie, colajul artistei devine parte din orasul care l-a inspirat, printr-o reproducere in tehnica paste-up pe calcanul de peste 20 de metri patrati al unei cladiri. Va fi singura ei reproducere de acest fel, expusa in spatiul public din Europa.

Simulare digitala cu lucrarea Genius Loci Craiova

Artista de origine rusa, stabilita in Suedia, s-a documentat pentru aceasta lucrare la inceputul verii, cand, timp de sapte zile, a explorat in detaliu Craiova. “Orasul este eclectic si este el insusi deja un colaj. Are zone care pot parea decrepite, insa si atat de multe colturi incantatoare si pline de gratie in centrul vechi, numeroase zone moderne, cu un aspect business, piete colorate si radiante, dar si arii patratoase care pastreaza amprenta aerului comunist. Are numeroase texturi si culori, dar in acelasi timp si mult gri. Se simte aventuros, usor neglijent, plin de viata si intens,” a povestit ea la plecarea din tara.


Un cadru devenit parte din lucrarea Genius Loci Craiova / Foto: Anastasia Savinova

Mi s-a intamplat sa am impresia ca stiu ca-n palma orasele pe care le numesc acasa. Poate ca si tie. Daca nu pe de-a-ntregul, macar acele fragmente care se gasesc pe fundalul vietii de zi cu zi. Nu de putine ori insa (de altfel, mult mai des de cand cu social media), experientele oamenilor din ipostaza de vizitatori ai acestor locuri mi-au aratat ca lucrurile nu stau chiar asa si ca impresia mea e doar atat: o impresie. Prin ochii lor, descopar mereu detalii care, chiar daca erau acolo de mult, le-am ignorat fara intentie. Tot datorita lor, aflu si lucruri cu adevarat noi sau ma bucur sa impartasim aceleasi emotii.

Din acest motiv, nu e de mirare ca am rezonat cu un proiect menit sa surprinda spiritul locului, la care face referire titlul Genius Loci. Mi-a placut sa aflu, pe langa perspectiva Anastasiei Savinova, si perspectiva cuiva care traieste in Craiova asupra demersului artistic. Organizatorii Street Delivery nu au dat niciun fel de indicatie, astfel incat procesul descoperirii si al creatiei sa nu fie influentat de viziunile si experientele lor.

“Pe mine m-a sedus de la inceput ideea de <spirit al locului> si am asteptat cu nerabdare sa vad cum poate acesta arata pentru cineva care locuieste intr-un oras complet diferit. Anastasia s-a plimbat prin cartiere pe care multi craioveni le considera urate, a luat bucatele de cladiri de peste tot si a compus o bijuterie de cladire onirica. Rolul ei in proiect este sa spuna o poveste noua despre un oras pe care noi deja credem ca-l cunoastem, sa gaseasca elemente care trec neobservate ochiului obisnuit cu ele, dar care pot deveni, in timp, suveniruri – atat pentru noi, care traim aici, cat si pentru cei care viziteaza acest oras din alte parti ale tarii,” spune Corina Radu, organizator Street Delivery Craiova. Anul acesta, Street Delivery se desfasoara in 10 orase, in perioade diferite, iar pentru Craiova este deja a patra editie a evenimentului.

Anastasia Savinova a pornit proiectul Genius Loci in urma cu 12 ani si a realizat pana in prezent lucrari cu zeci de locuri din medii urbane, dar si rurale. Craiovei i se alatura orase ca Berlin, Bruxelles, Faro, Paris, Reykjavik, Sankt Petersburg, Stockholm sau Trondheim. “Obiectivul meu este sa conserv si sa articulez autenticitatea unui loc, sa ii pastrez infatisarea intr-un anume moment din timp. Colajele acestea sunt un fel de… <borcane> cu amintiri.”


Berlin


Bruxelles


Faro


Paris


Reykjavik


Sankt Petersburg


Stockholm

Trondheim

Spiritul unui loc se poate sa fie unul, perceptia asupra lui tine insa de fiecare, fara ca asta sa le invalideze pe ale celorlalti. Cu totii avem propriile borcane cu amintiri, chiar daca nu le numim astfel si chiar daca nu stim sa compunem din ele lucrari de arta. Tocmai de-asta proiectul Anastasiei Savinova devine atat de atragator. Oare in borcanele ei se regasesc si fragmente din propriile amintiri despre locurile in care traim sau pe care le-am vizitat?

Sursa foto si info: Street Delivery Craiova

PUBLISHED ON 03.09.2021

more in Mood Board