ARTA & DESIGN

VEGETAL. Natura intr-o expozitie de...

Expozitia VEGETAL e o invitatie de a explora frumusetea naturii in…

INSPIRATIE

Cool shades & sunny memories

Primii mei ochelari de soare aveau rame negre si lentile albastre,…

INSPIRATIE

Bijuterii cu majuscule

Un timp, am simtit ca pandantivele cu initiala numelui nu sunt…

EDITOR'S CHOICE

CROCHET sau cum se impleteste...

“The crochet” este un trend care se impleteste perfect vara aceasta….

EDITOR'S CHOICE

Cum traduce Dries Van Noten...

Pe la inceputul primaverii, Dries Van Noten anunta colectiile de debut…

HOT TREND

Casele de moda deschid larg...

Formularea moda si frumusete e intalnita atat de des, incat ar…

INSPIRATIE

Anya Hindmarch, Sister Jane &...

Hainele se citesc cel mai bine atunci cand sunt imbracate, cand…

We like

“Subscribe and share” sau, mai bine, aplauze

"Subscribe and share" este o piesa de teatru care vorbeste despre comedia din vietile noastre virtuale, dar si despre tristetea pe care o aduce ea in cele reale. Replicile actuale au puterea de a decupa propria noastra realitate in scene foarte clare. Ele sunt o oglinda perfecta pentru imaginea de clovn in care care ne imbraca egoul desfranat si, pe alocuri, patologic din social media. Si redau perfect preocuparea noastra oarba si complet inutila pentru admiratia celorlalti, in orice s-ar masura ea: like-uri, fani, audienta, votanti. Sursa comicului este, de fapt, un comportament caricatura in care nu mai exista reflexiv, ci doar reflex, si pe care il adoptam fiecare in diverse doze, atunci cand cumparam iluzia unei echivalente intre expunere si succes. Iar aceasta iluzie incurajeaza si capitalizeaza tendintele exhibitioniste in care documentam orice moment, orice interactiune si publicam "gandul imediat" si "convingerea noastra". Astfel ajungem sa valorizam banalitatea existentiei de zi cu zi sau, mai rau, sa "editam" si sa "reformulam" realitatea in functie de convingeri sau interese. Cronologia actelor este exact ca in realitate. Un circ al compromisurilor si al ipocriziei, o goana nebuna dupa aparenta, care la inceput iti vinde iluzia unui joc nevinovat si deloc per...

Inapoi Inainte
Anastasia Savinova. Spiritul unui oras intr-un colaj de fotografii.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Anastasia Savinova. Spiritul unui oras intr-un colaj de fotografii.

Anastasia Savinova spune povesti despre orase si nu numai prin intermediul unor colaje de fotografii. Pe harta ei, intitulata Genius Loci si conturata in mai bine de un deceniu, se regaseste si Craiova. Lucrarea realizata de ea anul acesta este prezentata in proiectul Spune-mi povestea ta din cadrul editiei Street Delivery 2021 de la Craiova, ce are loc intre 3 si 5 septembrie.

Cu aceasta ocazie, colajul artistei devine parte din orasul care l-a inspirat, printr-o reproducere in tehnica paste-up pe calcanul de peste 20 de metri patrati al unei cladiri. Va fi singura ei reproducere de acest fel, expusa in spatiul public din Europa.

Simulare digitala cu lucrarea Genius Loci Craiova

Artista de origine rusa, stabilita in Suedia, s-a documentat pentru aceasta lucrare la inceputul verii, cand, timp de sapte zile, a explorat in detaliu Craiova. “Orasul este eclectic si este el insusi deja un colaj. Are zone care pot parea decrepite, insa si atat de multe colturi incantatoare si pline de gratie in centrul vechi, numeroase zone moderne, cu un aspect business, piete colorate si radiante, dar si arii patratoase care pastreaza amprenta aerului comunist. Are numeroase texturi si culori, dar in acelasi timp si mult gri. Se simte aventuros, usor neglijent, plin de viata si intens,” a povestit ea la plecarea din tara.


Un cadru devenit parte din lucrarea Genius Loci Craiova / Foto: Anastasia Savinova

Mi s-a intamplat sa am impresia ca stiu ca-n palma orasele pe care le numesc acasa. Poate ca si tie. Daca nu pe de-a-ntregul, macar acele fragmente care se gasesc pe fundalul vietii de zi cu zi. Nu de putine ori insa (de altfel, mult mai des de cand cu social media), experientele oamenilor din ipostaza de vizitatori ai acestor locuri mi-au aratat ca lucrurile nu stau chiar asa si ca impresia mea e doar atat: o impresie. Prin ochii lor, descopar mereu detalii care, chiar daca erau acolo de mult, le-am ignorat fara intentie. Tot datorita lor, aflu si lucruri cu adevarat noi sau ma bucur sa impartasim aceleasi emotii.

Din acest motiv, nu e de mirare ca am rezonat cu un proiect menit sa surprinda spiritul locului, la care face referire titlul Genius Loci. Mi-a placut sa aflu, pe langa perspectiva Anastasiei Savinova, si perspectiva cuiva care traieste in Craiova asupra demersului artistic. Organizatorii Street Delivery nu au dat niciun fel de indicatie, astfel incat procesul descoperirii si al creatiei sa nu fie influentat de viziunile si experientele lor.

“Pe mine m-a sedus de la inceput ideea de <spirit al locului> si am asteptat cu nerabdare sa vad cum poate acesta arata pentru cineva care locuieste intr-un oras complet diferit. Anastasia s-a plimbat prin cartiere pe care multi craioveni le considera urate, a luat bucatele de cladiri de peste tot si a compus o bijuterie de cladire onirica. Rolul ei in proiect este sa spuna o poveste noua despre un oras pe care noi deja credem ca-l cunoastem, sa gaseasca elemente care trec neobservate ochiului obisnuit cu ele, dar care pot deveni, in timp, suveniruri – atat pentru noi, care traim aici, cat si pentru cei care viziteaza acest oras din alte parti ale tarii,” spune Corina Radu, organizator Street Delivery Craiova. Anul acesta, Street Delivery se desfasoara in 10 orase, in perioade diferite, iar pentru Craiova este deja a patra editie a evenimentului.

Anastasia Savinova a pornit proiectul Genius Loci in urma cu 12 ani si a realizat pana in prezent lucrari cu zeci de locuri din medii urbane, dar si rurale. Craiovei i se alatura orase ca Berlin, Bruxelles, Faro, Paris, Reykjavik, Sankt Petersburg, Stockholm sau Trondheim. “Obiectivul meu este sa conserv si sa articulez autenticitatea unui loc, sa ii pastrez infatisarea intr-un anume moment din timp. Colajele acestea sunt un fel de… <borcane> cu amintiri.”


Berlin


Bruxelles


Faro


Paris


Reykjavik


Sankt Petersburg


Stockholm

Trondheim

Spiritul unui loc se poate sa fie unul, perceptia asupra lui tine insa de fiecare, fara ca asta sa le invalideze pe ale celorlalti. Cu totii avem propriile borcane cu amintiri, chiar daca nu le numim astfel si chiar daca nu stim sa compunem din ele lucrari de arta. Tocmai de-asta proiectul Anastasiei Savinova devine atat de atragator. Oare in borcanele ei se regasesc si fragmente din propriile amintiri despre locurile in care traim sau pe care le-am vizitat?

Sursa foto si info: Street Delivery Craiova

PUBLISHED ON 03.09.2021

more in Mood Board