WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Anastasia Savinova. Spiritul unui oras intr-un colaj de fotografii.
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Anastasia Savinova. Spiritul unui oras intr-un colaj de fotografii.

Anastasia Savinova spune povesti despre orase si nu numai prin intermediul unor colaje de fotografii. Pe harta ei, intitulata Genius Loci si conturata in mai bine de un deceniu, se regaseste si Craiova. Lucrarea realizata de ea anul acesta este prezentata in proiectul Spune-mi povestea ta din cadrul editiei Street Delivery 2021 de la Craiova, ce are loc intre 3 si 5 septembrie.

Cu aceasta ocazie, colajul artistei devine parte din orasul care l-a inspirat, printr-o reproducere in tehnica paste-up pe calcanul de peste 20 de metri patrati al unei cladiri. Va fi singura ei reproducere de acest fel, expusa in spatiul public din Europa.

Simulare digitala cu lucrarea Genius Loci Craiova

Artista de origine rusa, stabilita in Suedia, s-a documentat pentru aceasta lucrare la inceputul verii, cand, timp de sapte zile, a explorat in detaliu Craiova. “Orasul este eclectic si este el insusi deja un colaj. Are zone care pot parea decrepite, insa si atat de multe colturi incantatoare si pline de gratie in centrul vechi, numeroase zone moderne, cu un aspect business, piete colorate si radiante, dar si arii patratoase care pastreaza amprenta aerului comunist. Are numeroase texturi si culori, dar in acelasi timp si mult gri. Se simte aventuros, usor neglijent, plin de viata si intens,” a povestit ea la plecarea din tara.


Un cadru devenit parte din lucrarea Genius Loci Craiova / Foto: Anastasia Savinova

Mi s-a intamplat sa am impresia ca stiu ca-n palma orasele pe care le numesc acasa. Poate ca si tie. Daca nu pe de-a-ntregul, macar acele fragmente care se gasesc pe fundalul vietii de zi cu zi. Nu de putine ori insa (de altfel, mult mai des de cand cu social media), experientele oamenilor din ipostaza de vizitatori ai acestor locuri mi-au aratat ca lucrurile nu stau chiar asa si ca impresia mea e doar atat: o impresie. Prin ochii lor, descopar mereu detalii care, chiar daca erau acolo de mult, le-am ignorat fara intentie. Tot datorita lor, aflu si lucruri cu adevarat noi sau ma bucur sa impartasim aceleasi emotii.

Din acest motiv, nu e de mirare ca am rezonat cu un proiect menit sa surprinda spiritul locului, la care face referire titlul Genius Loci. Mi-a placut sa aflu, pe langa perspectiva Anastasiei Savinova, si perspectiva cuiva care traieste in Craiova asupra demersului artistic. Organizatorii Street Delivery nu au dat niciun fel de indicatie, astfel incat procesul descoperirii si al creatiei sa nu fie influentat de viziunile si experientele lor.

“Pe mine m-a sedus de la inceput ideea de <spirit al locului> si am asteptat cu nerabdare sa vad cum poate acesta arata pentru cineva care locuieste intr-un oras complet diferit. Anastasia s-a plimbat prin cartiere pe care multi craioveni le considera urate, a luat bucatele de cladiri de peste tot si a compus o bijuterie de cladire onirica. Rolul ei in proiect este sa spuna o poveste noua despre un oras pe care noi deja credem ca-l cunoastem, sa gaseasca elemente care trec neobservate ochiului obisnuit cu ele, dar care pot deveni, in timp, suveniruri – atat pentru noi, care traim aici, cat si pentru cei care viziteaza acest oras din alte parti ale tarii,” spune Corina Radu, organizator Street Delivery Craiova. Anul acesta, Street Delivery se desfasoara in 10 orase, in perioade diferite, iar pentru Craiova este deja a patra editie a evenimentului.

Anastasia Savinova a pornit proiectul Genius Loci in urma cu 12 ani si a realizat pana in prezent lucrari cu zeci de locuri din medii urbane, dar si rurale. Craiovei i se alatura orase ca Berlin, Bruxelles, Faro, Paris, Reykjavik, Sankt Petersburg, Stockholm sau Trondheim. “Obiectivul meu este sa conserv si sa articulez autenticitatea unui loc, sa ii pastrez infatisarea intr-un anume moment din timp. Colajele acestea sunt un fel de… <borcane> cu amintiri.”


Berlin


Bruxelles


Faro


Paris


Reykjavik


Sankt Petersburg


Stockholm

Trondheim

Spiritul unui loc se poate sa fie unul, perceptia asupra lui tine insa de fiecare, fara ca asta sa le invalideze pe ale celorlalti. Cu totii avem propriile borcane cu amintiri, chiar daca nu le numim astfel si chiar daca nu stim sa compunem din ele lucrari de arta. Tocmai de-asta proiectul Anastasiei Savinova devine atat de atragator. Oare in borcanele ei se regasesc si fragmente din propriile amintiri despre locurile in care traim sau pe care le-am vizitat?

Sursa foto si info: Street Delivery Craiova

PUBLISHED ON 03.09.2021

more in Mood Board