WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte

An Eye for Detail

Inelele cu pietre pretioase, prinse pe un suport ca un fagure incrustat cu mici diamante, sunt primele bijuterii semnate de Lito Jewelry care mi-au captat privirea. M-a intrigat cum lumina creeaza cu ele un adevarat joc al iluziilor. Imagini ale fagurelui metalic par inchise in interiorul pietrelor semitransparente si se afiseaza diferit in functie de unghiul din care privesti bijuteria.

Am descoperit brandul fondat de Lito Karakostanoglou, odata cu intrarea lui in portofoliul exclusivist din MADISON absolute beauty din Bucuresti. Aici am vazut si colectia Tu es Partout, al carei element cheie este un ochi pictat manual in diferite culori. In realitate, aceste piese mi-au parut mult mai delicate decat in fotografii. Dar la fel de detaliate. Spontaneitatea naturii, traditiile si simbolurile din mitologia Greciei, tara natala a lui Lito, se regasesc printre sursele de inspiratie ale colectiilor realizate printr-o imbinare dintre stilul traditional si cel modern.

Lito a studiat mai intai marketing management si, abia in timpul masterului urmat in Boston, a realizat ca adevarata ei chemare este, de fapt, designul de bijuterie. Cand s-a intors in Grecia, a inceput sa exploreze aceasta pasiune ca autodidact si a deschis un Open Studio in Atena. Pe atunci, ea era responsabila de toate aspectele proiectului, de la concept si design la marketing si relatii cu clientii. Se intampla in 1999, iar feedback-ul primit a incurajat-o sa mearga mai departe.

Cinci ani mai tarziu, a plecat la Paris pentru a urma cursurile de sculptura la Ecole Nationale des Beaux-Arts de Paris si desen tehnic la Ecole de la Chambre Syndicale de la Bijouterie, Joaillerie et Orfevrerie. In timpul studiilor, a fost stagiar la Jean Paul Gaultier si Kenzo, unde a creat bijuterii pentru colectii atat haute couture cat si pret-a-porter. Tot atunci, a colaborat si cu Zadig et Voltaire pentru o linie de accesorii.

Mai tarziu, afacerea care ii poarta numele avea sa capete o noua fata. Asa numitul Open Studio din Atena s-a transformat in Cabinet des Curiosities. In 2012, Lito Jewelry a fost inclus in cartea “The New Jewellers”, semnata de Olivier Dupon si publicata de Thames & Hudson Ltd. Asa cum sugereaza titlul, aceasta reuneste in paginile ei numele emblematice din domeniul creatiei de bijuterie fina din intreaga lume. “Bijuteria Fina este un domeniu extrem de competitiv si exista o multime de jucatori in aceasta piata. Asadar, este nevoie de mult curaj pentru a intra in aceasta lume si pentru a reusi sa ai continuitate. Doar cei care intentioneaza sa isi depaseasca in mod constant marile realizari, experimentand si aducand inovatie, sunt cei care ies in evidenta,” declara Olivier Dupon.

Astazi, colectiile Lito sunt incluse in portofoliul unor magazine prestigioase din Londra, Paris, Italia, New York, Los Angeles, Chicago, Dubai, Singapore, Tokyo si Bucuresti.

Foto: LITO Jewelry via MADISON

PUBLISHED ON 10.03.2017

more in Fashion Etc