INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Alina Cioara: Despre arta, estetica tactila si moda

Alina Cioara: Despre arta, estetica tactila si moda

In incercarea de a combina arta cu estetica tactila si cu viciile din zona modei, Alina Cioara realizeaza unele dintre cele mai inedite posete si accesorii. Pentru creatiile ei, artista foloseste tehnici de pictura si insertii cu simboluri Braille. Arta si workshopurile din Centrul Pompidou din Paris, vizitele de studiu la Londra, Madrid, Toronto si New York, unde a lucrat cu copii nevazatori au ancorat-o pe artista Alina Cioara intre realitatea cotidiana si frumusetile vietii.

Alina s-a nascut la Timisoara. A absolvit prima data Facultatea de Socio-Psihologie, dar a revenit inevitabil la prima ei pasiune: arta. Ca studenta la Arte, a obtinut o bursa de studiu in Franta, lucru ce avea sa-i ofere oportunitatea de a explora noi orizonturi, de a colabora cu alti artisti pentru a crea arta dedicata persoanelor nevazatoare. Pentru ca Alina este un artist complex cu o experienta demna de luat in seama, am stat de vorba cu ea si am aflat mai multe despre universul ei creativ,  despre muze, provocari si bucurii.

Ai studiat psihologia si sociologia pentru ca mai tarziu sa revii la prima ta pasiune, arta. Cum ai ajuns la designul de genti si accesorii?
Parcursul pe care l-am realizat a fost ghidat de preocupari si evenimente care mi-au marcat viata. Arta a fost mereu un laitmotiv. Iar accesoriile, o placere mai mult sau mai putin vinovata. Am inceput sa creez initial pentru mine, iar la incurajarile prietenilor, am facut urmatorul pas.

Piese din colectia City Sky Line

Inserarea de simboluri Braille pe genti a devenit una dintre semnaturile tale ca designer. Care este povestea din spatele acestui concept?
Povestea a inceput in Franta in timpul studiilor masterale. Prima abordare a fost o propunere pentru o tema de netart in care mesajul din e-mail era “Meet me beyond…”, iar in attachment realizasem o imagine care continea macrotext Braille cu textul “Visual Art”. Ideea e simpla. Dincolo de ceea ce privim e, de cele mai multe ori, un mesaj. Posetele sunt un accesoriu, dar putem opta ca acesta sa ne reprezinte intr-un fel. In plus, si ele vorbesc despre noi si, intr-un fel, ne contin.

Arta te-a purtat in diverse colturi ale lumii. Care este locul cel mai drag tie?
Da, am avut sansa sa calatoresc. Mi-au placut intotdeauna calatoriile initiatice, ritualurile, transformarile. Imi place si constanta. Dar, in urmarirea cu determinare a valorilor care ne reprezinta. Am incercat sa accept proiecte care mi-au permis un ragaz pentru a pleca si a ma intoarce. Tot eu, dar mai aproape de forma mea reala. Locul cel mai important e cel in care ma aflu mereu in prezent. In rest, importante sunt mai multe, de care ma leaga emotii. Mi s-a intamplat sa ma simt acasa in mai multe colturi ale lumii. Poate le revedeam doar…Cine stie?!

Genti din colectia Spring In My Heart

Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat ca artist?
Sa alternez suportul clasic sau neconventional al artei, cu crearea de design de accesorii. Uneori, ma intreb cum as fi fost ca scenograf?!

Dar una dintre cele mai mari impliniri?
Imi place Francis Bacon. Am avut sansa sa imi pot fotografia lucrarea reflectata in unul din autoportretele sale din cadrul expozitiei “Le Mouvement des Images” la Centrul Pompidou din Paris, in 2007.

Ce te inspira?
Muza. Si imbraca de fiecare data alte forme.

Cum ai descrie femeia care iti poarta creatiile?
Ma bucur sa constat ca nu o pot descrie. Si asta pentru ca nu se incadreaza intr-un tipar.

Daca ar trebui sa incluzi o singura geanta creata de tine intr-o expozitie pe care ai alege-o si de ce?
Mi-e greu sa fac diferente. Si totusi, as alege una cu interventie de desen sau text.

Care sunt proiectele tale de viitor?
Imi rezerv placerea de a vi le impartasi dupa ce s-au implinit. Cred ca vom mai avea despre ce sa povestim!

Descopera mai multe dintre creatiile Alinei Cioara pe pagina ei de Facebook!

Foto via Alina Cioara

PUBLISHED ON 07.03.2013

more in Newsroom