INSPIRATIE

Trucuri de machiaj folosite de...

Tutorialele make-up artistei Lisa Eldridge reprezinta unul dintre locurile de pe…

INSPIRATIE

Ateliere creative sau cum sa...

Practicarea unei activitati recreative, cu care rezonam, poate fi o modalitate…

ARTA & DESIGN

Back Side – Fashion from...

Expozitia Back Side – Fashion from Behind de la Paris aduce…

EDITOR'S CHOICE

Rochia midi pentru zile lungi...

Hainele confortabile imi definesc stilul inca dinainte de-a sti ca am…

ARTA & DESIGN

Roos Kalff aduce la lumina...

Roos Kalff realizeaza corpuri de iluminat si obiecte decorative din farfurioare,…

INSPIRATIE

Tinute couture in alb &...

Saptamana Modei Haute Couture de la Paris, dedicata colectiilor pentru sezonul…

INSPIRATIE

Effortless chic. Codul vestimentar al...

Daca vara ar avea un cod vestimentar, expresia effortless chic i…

Amintiri

Cum ne amintim azi tinuta de la banchet

Din una in alta, conversatia a ajuns pana la sfarsitul clasei a 8-a. Mai exact, la primul banchet din viata noastra si la tinutele purtate cu acea ocazie. Vorbeam cu o prietena pe messenger, iar replicile noastre au inceput sa curga in siraguri de cuvinte, incheiate cu emoji-uri zambitoare. Au trecut mai mult de 20 de ani de atunci, dar memoria noastra a pastrat vii anumite detalii. M-am intrebat daca asta e soarta inevitabila a tinutelor de la banchetele de absolvire: sa ne faca sa zambim peste ani de rezultatele exercitiilor noastre de styling, rezolvate cu mai multa sau mai putina stangacie. Dupa povestea mea, as spune ca da, dar cum suna alte povesti? Pentru o imagine mai ampla, am invitat cateva prietene sa-mi impartaseasca amintirile lor despre tinuta de la primul banchet sau de la cel care le inspira mai tare. … Start wearing purple Laura Ionescu, creative freelancer si cofondatoare Dume de mestecat Nu eram foarte entuziasmata de balul de absolvire pentru ca fusese un an greu. In plus, balul se intampla inainte de BAC, ceea ce mi se parea de parca ne fortam norocul. Eu eram printre enervantii aia care credeau ca-l vor pica, dupa care luau nota mare. Am stiut din prima cu ce o sa ma imbrac pentru ca sora-mea imi luase rochia cu trei ani inainte, facand afacer...

Inapoi Inainte
Alina Cioara: Despre arta, estetica tactila si moda

Alina Cioara: Despre arta, estetica tactila si moda

In incercarea de a combina arta cu estetica tactila si cu viciile din zona modei, Alina Cioara realizeaza unele dintre cele mai inedite posete si accesorii. Pentru creatiile ei, artista foloseste tehnici de pictura si insertii cu simboluri Braille. Arta si workshopurile din Centrul Pompidou din Paris, vizitele de studiu la Londra, Madrid, Toronto si New York, unde a lucrat cu copii nevazatori au ancorat-o pe artista Alina Cioara intre realitatea cotidiana si frumusetile vietii.

Alina s-a nascut la Timisoara. A absolvit prima data Facultatea de Socio-Psihologie, dar a revenit inevitabil la prima ei pasiune: arta. Ca studenta la Arte, a obtinut o bursa de studiu in Franta, lucru ce avea sa-i ofere oportunitatea de a explora noi orizonturi, de a colabora cu alti artisti pentru a crea arta dedicata persoanelor nevazatoare. Pentru ca Alina este un artist complex cu o experienta demna de luat in seama, am stat de vorba cu ea si am aflat mai multe despre universul ei creativ,  despre muze, provocari si bucurii.

Ai studiat psihologia si sociologia pentru ca mai tarziu sa revii la prima ta pasiune, arta. Cum ai ajuns la designul de genti si accesorii?
Parcursul pe care l-am realizat a fost ghidat de preocupari si evenimente care mi-au marcat viata. Arta a fost mereu un laitmotiv. Iar accesoriile, o placere mai mult sau mai putin vinovata. Am inceput sa creez initial pentru mine, iar la incurajarile prietenilor, am facut urmatorul pas.

Piese din colectia City Sky Line

Inserarea de simboluri Braille pe genti a devenit una dintre semnaturile tale ca designer. Care este povestea din spatele acestui concept?
Povestea a inceput in Franta in timpul studiilor masterale. Prima abordare a fost o propunere pentru o tema de netart in care mesajul din e-mail era “Meet me beyond…”, iar in attachment realizasem o imagine care continea macrotext Braille cu textul “Visual Art”. Ideea e simpla. Dincolo de ceea ce privim e, de cele mai multe ori, un mesaj. Posetele sunt un accesoriu, dar putem opta ca acesta sa ne reprezinte intr-un fel. In plus, si ele vorbesc despre noi si, intr-un fel, ne contin.

Arta te-a purtat in diverse colturi ale lumii. Care este locul cel mai drag tie?
Da, am avut sansa sa calatoresc. Mi-au placut intotdeauna calatoriile initiatice, ritualurile, transformarile. Imi place si constanta. Dar, in urmarirea cu determinare a valorilor care ne reprezinta. Am incercat sa accept proiecte care mi-au permis un ragaz pentru a pleca si a ma intoarce. Tot eu, dar mai aproape de forma mea reala. Locul cel mai important e cel in care ma aflu mereu in prezent. In rest, importante sunt mai multe, de care ma leaga emotii. Mi s-a intamplat sa ma simt acasa in mai multe colturi ale lumii. Poate le revedeam doar…Cine stie?!

Genti din colectia Spring In My Heart

Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat ca artist?
Sa alternez suportul clasic sau neconventional al artei, cu crearea de design de accesorii. Uneori, ma intreb cum as fi fost ca scenograf?!

Dar una dintre cele mai mari impliniri?
Imi place Francis Bacon. Am avut sansa sa imi pot fotografia lucrarea reflectata in unul din autoportretele sale din cadrul expozitiei “Le Mouvement des Images” la Centrul Pompidou din Paris, in 2007.

Ce te inspira?
Muza. Si imbraca de fiecare data alte forme.

Cum ai descrie femeia care iti poarta creatiile?
Ma bucur sa constat ca nu o pot descrie. Si asta pentru ca nu se incadreaza intr-un tipar.

Daca ar trebui sa incluzi o singura geanta creata de tine intr-o expozitie pe care ai alege-o si de ce?
Mi-e greu sa fac diferente. Si totusi, as alege una cu interventie de desen sau text.

Care sunt proiectele tale de viitor?
Imi rezerv placerea de a vi le impartasi dupa ce s-au implinit. Cred ca vom mai avea despre ce sa povestim!

Descopera mai multe dintre creatiile Alinei Cioara pe pagina ei de Facebook!

Foto via Alina Cioara

PUBLISHED ON 07.03.2013

more in Newsroom