WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Adrian Oianu, despre valorile traditionale cu ‘Bucurie’

Adrian Oianu, despre valorile traditionale cu ‘Bucurie’

Adrian Oianu lanseaza 'Bucurie', o colectie capsula ce ofera o continuare a efortului sau de a regasi sufletul popular in elementele traditionale valoroase. Prin intermediul pieselor create, designerul ne povesteste despre Bucur si Bucuresti... dar si despre bucuria de a trai frumos si autentic.

“Scopul nobil pe care il putem avea este sa reusim sa reinterpretam traditiile romanesti, sa le aducem intr-o forma cat mai digerabila pentru ca femeia sa le adopte din nou si sa isi recapete identitatea romaneasca. Si asta pentru ca unei romance cel mai frumos ii sta in vesmant autohton, inspirat din traditia noastra seculara”, spune Adrian Oianu.

Piesele din “Bucurie” sunt de pus peste, nu o colectie in sine, ci un demers al designerului. Pentru Adrian Oianu, “Bucurie” este o dovada de curaj, fiind pentru prima oara cand abordeaza atat de vadit elementul popular. Pornind de la imaginea ciobanului Bucur si de la legenda intemeierii orasului Bucuresti, el a tocat 8-10 metri de material si a imitat mitoasa romaneasca.

Suba ciobanului a fost transformata in rochii si in veste de pus peste. Tinutele sunt completate de sandale cu nojite, inspirate de opincile traditionale. O alta sursa de inspiratie pentru jachetele si mantourile din colectia “Bucurie” sunt scoartele traditionale, postavul din lana pe care il arunca taranul pe el, cand iese din casa. “Ma gandesc de ani de zile cum sa tratez aceasta piesa pitoreasca adanc inradacitata in zona populara si rurala. Vrand sa o eliberez de etnicitate, am folosit materiale de tapiserie, dar care au exact textura si greutatea necesara pentru a reda imaginea scoartei populare. Un exericitiu pe cateva tipare de jachete, in diferite texturi, foarte simplu finisate pentru a pastra curatenia portului nostru popular romanesc. Volumetria si structura astfel obtinute aduc un aport de feminitate si accentueaza mai mult farmecul fragil al purtatoarei”, povesteste designerul.

Jachetele gliseaza foarte bine intre lookul elegant, clasic si cel neglijent, dar studiat. De aceea, ele pot fi purtate deopotriva cu rochii de seara sau cu tinute de zi, chiar si cu jeansi. Textura materialelor atrage prin imprimeurile ton sur ton sau prin senzatia fina la atingere a materialelor tehnice dublate de neopren.

Foto via Adrian Oianu

PUBLISHED ON 06.04.2012

more in Newsroom