INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Accesoriile Ostra Berdo – Minimalism, natura, geometrie

Accesoriile Ostra Berdo – Minimalism, natura, geometrie

Ostra si Berdo sunt doi munti din Maramures ce imprejmuiesc un lac plin de amintiri si povesti cu balaceli in toi de vara, alergat dupa broaste si cules de melci, batai cu bulgari de zapada si plimbari prin covoare de frunze uscate. Wanda Hutira a vazut toata viata peisajul asta magic, desprins parca din cataloagele Free People, de la fereastra casei in care locuia cu parintii. Asa ca atunci cand s-a hotarat, impreuna cu mama ei, sa faca din schitele de bijuterii colectionate mental (si digital) in timp, un brand minimalist, organic si orientat spre natura, denumirea Ostra Berdo a fost cea mai fireasca si consolidata alegere.

Wanda e art director si traieste acum in Bucuresti, intr-un apartament pe care l-a decorat cu lucrari si desene de-ale ei. Cand intru, de pe peretele din dreapta imi intoarce capul o zebra in marime (aproape) naturala, cu dungi multicolore.

Ma astept sa-mi ranjeasca precum pisica de Cheshire, dar W. se aseaza turceste pe podea si ma invita sa ma uit peste accesoriile ei. Sunt triunghiuri cuprate decupate, bratari de piele vintage cu margele, constructii geometrice. De pus la gat, la urechi, la incheietura. Bat in albastru, in turcoaz, in auriu. Si toate au ceva de salbaticie, de forta a naturii.

“Mama e designer, din generatia veche, design de interior. Inainte de revolutie facea accesorii si le vindea prin Fondul Plastic. Asa ca ea a inceput sa le faca”, imi spune. “A intrat pe fffffound intr-o zi si nu a mai iesit de-acolo cu orele. Toata adolescenta mea e aici: jeansii, ochelarii, parul, bijuteriile, pana si calitatea pozelor – mi-a spus dupa ce s-a dezmeticit. Le-a vrut inapoi, asa ca, dupa multe alte zile de cautari asidue de furnizori, materiale si saptamani de lucru care i-au dat basici la degete, a aparut linia asta de bijuterii”.

Wanda isi face bijuterii si haine pentru ea sau pentru cunoscuti de cand se stie, insa Ostra Berdo a fost wake-up call-ul de care avea nevoie ca sa inceapa sa creeze si sa gandeasca o colectie structurata. “M-am apucat mai demult, aveam niste schite si tot ziceam ca le fac. Imi faceam mereu ca sa port eu, aveam o idee pentru o mica colectie, insa imi tot luam joburi de freelance si amanam, mai lipsea un lant, o chestie, asa ca mama mi-a zis: <da-le ca ti le termin eu!>.”

Majoritatea bijuteriilor sunt taiate direct in cupru sau alama. Mai e si gauritul, exclusiv cu bormasina, lucru care a fost, nu o data, fitilul unor situatii comice. “Aveam o reprezentanta Steel vizavi de blocul unde locuiam si ma duceam pe la ei de fiecare data cand aveam nevoie. A trebuit sa le explic ce vrem sa gaurim. Alama. Pai ce fel de gauri? Multe gauri? Cum ii explici unui muncitor chestia asta? Cand le-am zis de bijuterii s-au cam intunecat la fata, asa, de mirare. La un moment dat, m-am enervat si le-am spus ca avem un vas mare de alama si vrem sa-l facem strecuratoare! N-a mai zis nimic”.

Formele geometrice i-au placut dintotdeauna. “Si tata e designer, si am avut mereu o atractie pentru forme simple, curate, pentru minimalism. Sunt numai materiale naturale, care singure imbatranesc frumos. Incercam sa nu ne bagam la argint, aur, sa ramanem la chestii casual, accesibile. Ce am creat acum e o serie back to basics, cu materiale din… epoca cuprului.”

Vezi aici mai multe imagini din colectiile Ostra Berdo!

Foto: Ostra Berdo

PUBLISHED ON 28.09.2012

more in Newsroom