HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Accesoriile Ostra Berdo – Minimalism, natura, geometrie

Accesoriile Ostra Berdo – Minimalism, natura, geometrie

Ostra si Berdo sunt doi munti din Maramures ce imprejmuiesc un lac plin de amintiri si povesti cu balaceli in toi de vara, alergat dupa broaste si cules de melci, batai cu bulgari de zapada si plimbari prin covoare de frunze uscate. Wanda Hutira a vazut toata viata peisajul asta magic, desprins parca din cataloagele Free People, de la fereastra casei in care locuia cu parintii. Asa ca atunci cand s-a hotarat, impreuna cu mama ei, sa faca din schitele de bijuterii colectionate mental (si digital) in timp, un brand minimalist, organic si orientat spre natura, denumirea Ostra Berdo a fost cea mai fireasca si consolidata alegere.

Wanda e art director si traieste acum in Bucuresti, intr-un apartament pe care l-a decorat cu lucrari si desene de-ale ei. Cand intru, de pe peretele din dreapta imi intoarce capul o zebra in marime (aproape) naturala, cu dungi multicolore.

Ma astept sa-mi ranjeasca precum pisica de Cheshire, dar W. se aseaza turceste pe podea si ma invita sa ma uit peste accesoriile ei. Sunt triunghiuri cuprate decupate, bratari de piele vintage cu margele, constructii geometrice. De pus la gat, la urechi, la incheietura. Bat in albastru, in turcoaz, in auriu. Si toate au ceva de salbaticie, de forta a naturii.

“Mama e designer, din generatia veche, design de interior. Inainte de revolutie facea accesorii si le vindea prin Fondul Plastic. Asa ca ea a inceput sa le faca”, imi spune. “A intrat pe fffffound intr-o zi si nu a mai iesit de-acolo cu orele. Toata adolescenta mea e aici: jeansii, ochelarii, parul, bijuteriile, pana si calitatea pozelor – mi-a spus dupa ce s-a dezmeticit. Le-a vrut inapoi, asa ca, dupa multe alte zile de cautari asidue de furnizori, materiale si saptamani de lucru care i-au dat basici la degete, a aparut linia asta de bijuterii”.

Wanda isi face bijuterii si haine pentru ea sau pentru cunoscuti de cand se stie, insa Ostra Berdo a fost wake-up call-ul de care avea nevoie ca sa inceapa sa creeze si sa gandeasca o colectie structurata. “M-am apucat mai demult, aveam niste schite si tot ziceam ca le fac. Imi faceam mereu ca sa port eu, aveam o idee pentru o mica colectie, insa imi tot luam joburi de freelance si amanam, mai lipsea un lant, o chestie, asa ca mama mi-a zis: <da-le ca ti le termin eu!>.”

Majoritatea bijuteriilor sunt taiate direct in cupru sau alama. Mai e si gauritul, exclusiv cu bormasina, lucru care a fost, nu o data, fitilul unor situatii comice. “Aveam o reprezentanta Steel vizavi de blocul unde locuiam si ma duceam pe la ei de fiecare data cand aveam nevoie. A trebuit sa le explic ce vrem sa gaurim. Alama. Pai ce fel de gauri? Multe gauri? Cum ii explici unui muncitor chestia asta? Cand le-am zis de bijuterii s-au cam intunecat la fata, asa, de mirare. La un moment dat, m-am enervat si le-am spus ca avem un vas mare de alama si vrem sa-l facem strecuratoare! N-a mai zis nimic”.

Formele geometrice i-au placut dintotdeauna. “Si tata e designer, si am avut mereu o atractie pentru forme simple, curate, pentru minimalism. Sunt numai materiale naturale, care singure imbatranesc frumos. Incercam sa nu ne bagam la argint, aur, sa ramanem la chestii casual, accesibile. Ce am creat acum e o serie back to basics, cu materiale din… epoca cuprului.”

Vezi aici mai multe imagini din colectiile Ostra Berdo!

Foto: Ostra Berdo

PUBLISHED ON 28.09.2012

more in Newsroom