ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

17-20 ianuarie, weekendul prelungit al filmelor de Oscar

A cincea editie Oscar Weekend prezinta o parte dintre filmele propuse sau aflate in cursa pentru Oscar, la categoria Cel mai bun film intr-o limba straina. Evenimentul se desfasoara, intre 17 si 20 ianuarie 2019, la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti.

The Guilty – Vinovatul (Gustav Moller, Danemarca), Shoplifters – O Afacere de familie (Hirokazu Kore-eda, Japonia), Capharnaum (Nadine Labaki, Liban), Roma (Alfonso Cuaron, Mexic), Cold War (Pawel Pawlikowski, Polonia) si Burning ( Lee Chang-dong, Coreea de Sud) sunt sase dintre filmele care vor fi proiectate la Oscar Weekend. Ele se regasesc printre cele noua titluri de pe lista scurta alcatuita de membrii Academiei de Film la categoria filmelor intr-o limba straina. Toate nominalizarile de la cea de-a 91-a editie a galei vor fi anuntate pe 22 ianuarie, iar decernarea trofeelor va avea loc, pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles.

O scurta prezentare a trei dintre filmele proiectate la Oscar Weekend


Cadru din filmul Roma

Regizat de Alfonso Cuaron, filmul Roma are deja cateva premii importante in palmares. A castigat Leul de Aur la Venetia, in 2018, si, recent, doua Globuri de Aur, unul pentru Cea mai buna regie si celalalt pentru Cel mai bun film strain. Pelicula alb-negru prezinta intamplarile traite de o familie de conditie medie din Mexico City, intre 1970 si 1971. Personajul central este tanara Cleo, descendenta a etniei Mixteco. Ea lucreaza pentru respectiva familie ca menajera, dar si ca ingrijitoare a celor patru copii.


Cadru din filmul Burning

Burning este un thriller romantic, inspirat de o povestire a lui Haruki Murakami, in care un scriitor aspirant si un tanar bogat rivalizeaza pentru dragostea aceleiasi fete. Filmul este regizat de Lee Chang-dong, fost ministru al culturii in Coreea de Sud, si a fost recompensat la Cannes cu Premiul FIPRESCI si Premiul Vulcan pentru scenografie. Pelicula a primit si numeroase nominalizari la Premiile Filmului Asiatic.


Cadru din filmul Capharnaum

Castigator al Premiului Juriului la Cannes, Capharnaum spune povestea unui baiat de 12 ani, care isi da parintii in judecata din cauza ca l-au adus pe lume. Filmata in Beirut, de-a lungul a sase luni, pelicula are in distributie mai multi actori neprofesionisti. Zain, personajul principal, este jucat de Zain Al Rafeea, un tanar sirian refugiat impreuna cu familia in Liban, in 2012, pe cand avea opt ani. Traind in conditii precare, fara sansa la educatie, el a inceput sa munceasca de la varsta de 10 ani. Interpretarea lui in filmul regizat de Nadine Labaki a impresionat criticii de film din intreaga lume.

Programul Oscar Weekend 2019:

Joi, 17 ianuarie
18:30   Cold War, de Pawel Pawlikowski (1h 28min), Polonia
20:30   Donbass, de Sergei Loznitsa (1h 50min), Ucraina

Vineri, 18 ianuarie
18:00   Vinovatul, de Gustav Moller (1h 25 min), Danemarca
19:45   Girl, de Lukas Dhont (1h 45 min), Belgia

Sambata, 19 ianuarie
13:00   Imi este indiferent daca vom intra in istorie ca barbari, de Radu Jude (2h 20 min), Romania
15:30   Burning, de Lee Chang-dong (2h 28 min), Coreea de Sud
18:30   Dogman, de Matteo Garrone (1h 42 min), Italia
20:45   Roma, de Alfonso Cuaran (2h 15 min), Mexic

Duminica, 20 ianuarie
13:00   O afacere de familie, de Hirokazu Kore-eda (2h 01 min), Japonia
15:30   Capharnaum, de Nadine Labaki (2h 01min), Liban
17:45   Sunset, de Laszlo Nemes (2h 22min), Ungaria
20:30   Border, de Ali Abbasi (1h 48min), Suedia

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro si la casieria cinematografului Elvire Popesco. Pentru mai multe informatii despre eveniment, viziteaza pagina de Facebook Oscar Weekend.

Surse info: Voodoo Film, oscar.go.com si asiapacificscreenawards.com
Fotografii: Voodoo Film

PUBLISHED ON 15.01.2019

more in Newsroom