INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Zilele Filmului Japonez

Zilele Filmului Japonez

Cinemateca Romana organizeaza, intre 25-28 februarie, Zilele Filmului Japonez. 4 productii cinematografice recente, subtitrate in limba engleza, vor fi difuzate in Sala Eforie, de pe str. Eforie, nr. 2 din Bucuresti. Accesul publicului este liber in limita locurilor disponibile.

Programul evenimentului:

Luni, 25 februarie, ora 19:00
Gala de deschidere: CALIGRAFIE, FETELOR! / SHODO GIRLS! (Japonia, 2010) – regia: Ryuichi Inomata

Marti, 26 februarie, ora 19:00
POVESTEA LUI ROCK / WANKO: THE STORY OF ME, MY FAMILY AND MY DOG (Japonia, 2011) – regia: Isao Nakae

Miercuri, 27 februarie, ora 19:00
CVARTET! / QUARTET! (Japonia, 2012) – regia: Junichi Mimura

Joi, 28 februarie, ora 19:00
WATER BOYS (Japonia, 2001) – regia: Shinobu Yaguchi

Prezentarea filmelor:

CALIGRAFIE, FETELOR! / SHODO GIRLS!
Japonia, 2010 / color / s.engl. / Drama
Regie: Ryuichi Inomata
Cu: Riko Narumi, Rio Yamashita, Nanami Sakuraba, Nobuaki Kaneko

Povestea din film este plasata in Shikoku Chuo din Prefectura Ehime – „Orasul hartiei”, care se mandreste cu cea mai mare productie de hartie din Japonia. Totusi, din pricina lungii perioade de recesiune, orasul si-a pierdut prosperitatea. Satoko studiaza in ultimul an la liceul local. Ea este capitanul clubului de caligrafie si a castigat numeroase premii pentru lucrarile sale, expuse in diverse expozitii. Tatal lui Satoko este caligraf profesionist, iar pentru ea caligrafia a fost mereu ceva cu care putea castiga consimtamantul parintelui. Nevoia de a fi pe placul tatălui a devenit, treptat, stresanta pentru ea. Cea mai buna prietena a lui Satoko si vicecapitanul clubului, Kana, apeleaza la Satoko, deoarece vrea sa castige un premiu de echipa pentru eforturile depuse, de trei ani, spre binele clubului. Dar Satoko considera ca membrii clubului ar trebui sa lucreze individual si este reticenta in ceea ce priveste lucrul in echipa. Ea mai este deprimata si din cauza prietenei ei Mio, care a parasit clubul de caligrafie, desi talentul acesteia rivaliza cu cel al lui Satoko. Intr-o zi, Ikezawa vine la liceu, in locul unei profesoare aflate in concediu de maternitate. Ikezawa este desemnat consultant al clubului de caligrafie, desi, aparent, el nu are nici o intentie de a-i instrui pe membri. Insa, atunci cand Satoko si colegele sale il urmaresc pe Ikezawa realizand fluid o ampla scriere caligrafica, cu muzica pe fundal, in fata intregii scoli, activitatea din club incepe sa ia o noua directie. Un film despre cum pasiunea sincera pentru caligrafie si dragostea infocata pentru orasul natal pot produce mici miracole.

POVESTEA LUI ROCK / WANKO: THE STORY OF ME, MY FAMILY AND MY DOG
Japonia, 2011 / color / s.engl. / Drama
Regie: Isao Nakae
Cu: Kumiko Aso, Mieko Harada, Mitsuko Baisho

In urma marii eruptii vulcanice din august 2000, toti locuitorii insulei Miyake (Arhipelagul Izu) au fost evacuati. Shin, baiatul familiei Noyama, care detinea o casa de oaspeti pe insula, avea un caine pe nume Rock, pe care il indragea foarte mult, dar de care a fost nevoit să se desparta cand au fost evacuati. O poveste a familiilor care nu au incetat sa creada ca se vor intoarce la casele lor, infruntand nenumarate necazuri. O poveste despre dragoste si legătura dintre oameni, bazata pe un fapt real, abordata din perspectiva relatiei unui baiat cu cainele sau si pe fundalul peisajelor magnifice ale insulei Miyake.

CVARTET! / QUARTET!
Japonia, 2012 / color / s.engl. / Drama
Regie: Junichi Mimura
Cu: Mahiro Takasugi, Ayame Goriki, Shigeki Hosokawa, Mayu Tsuruta

Filmul celebreaza 30 de ani de cand localitatea Urayasu, din Prefectura Chiba, a primit statutul de oras. Kai Nagae spera sa devina violonist profesionist. El traieste in Urayasu, alaturi de parinti si sora sa mai mare. Familia obisnuia sa interpreteze muzica clasica impreuna, dar in prezent lor le pasa mai putin si de muzica, si de ceilalti. In dorinta de a-i reuni, Kai decide sa infiinteze un cvartet de familie. Filmat in timpul marelui cutremur din 2011, produs in partea de est a Japoniei, CVARTET! a fost sustinut de peste 700 de voluntari civili, care au participat la productie in speranta unei refaceri rapide.

WATER BOYS
Japonia, 2001 / color / s.engl. / Comedie sportiva
Regie: Shinobu Yaguchi
Cu: Satoshi Tsumabuki, Hiroshi Tamaki, Naoto Takenaka

E primavara in Japonia, iar echipa de inot a Liceului Tadano de abia se mentine la suprafata. Atunci cand o antrenoare draguta vine cu ideea nebuneasca de a crea o echipa de inot sincron, ea are de depasit cateva obstacole. In primul rand, preda într-o scoala de baieti. In al doilea rand, cei cinci baieti care s-au dedicat echipei sunt toti inotatori fara speranta de slabi. In al treilea rand, ea descopera pe neasteptate ca este gravida in luna a opta si ar trebui sa-ai ia concediu de maternitate. Motivati de visul dragii lor antrenoare, baietii pregătesc cu stangacie, primavara si vara, un numar pentru festivalul Liceului Tadano. Ei au de infruntat mari probleme: bataia de joc a colegilor, un bazin plin cu pesti morti, presiunile tot mai mari ale examenelor de admitere la colegiu si, mai mare decat toate, propriul lor dosar de permanente esecuri. Singura lor incurajare vine de la o gască de travestiti si de la proprietarul dement al unui bazin, a carui idee de a-i antrena este sa-i pună sa curete acvarii toata ziua. La venirea toamnei, vor reusi aceati Water Boys sa atinga succesul si recunoasterea pentru care s-au pregatit atat de intens?

Evenimentul este organizat in parteneriat cu Ambasada Japoniei si Japan Foundation.

Info si foto: Cinemateca romana

PUBLISHED ON 22.02.2013

more in Newsroom