INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Vacanta perfecta: BUCOVINA

Vacanta perfecta: BUCOVINA

Daca anul acesta ai decis sa iti petreci cateva zile cu parintii, una dintre cele mai potrivite destinatii este Bucovina: o zona linistita cu incarcatura spirituala si o destinatie perfecta pentru odihna si pentru acea “reincarcare a bateriilor” pe care o invocam in zilele lungi la birou.

Pensiuni cochete la preturi mai mult decat decente gasesti cu siguranta. Cel mai bine insa ar fi sa optezi pentru o cazare la Vatra Dornei sau Durau pentru a te putea misca in voie in orice directie.

Ce sa incerci
Nu ai voie sa ratezi turul manastirilor. De fapt, acesta ar putea fi “lait motivul” acestei vacante. Agapia cea alba si cu flori multicolore, Voronetul fascinant, Sihla si Sihastria sau chiar mai putin cunoscuta Horaita. Chiar daca nu esti o persoana credincioasa, un astfel de tur merita pentru frumusetea locurilor, caldura oamenilor si linistea dulce si placuta.
Planuieste un picnic sau un gratar, o cina la un restaurant din zona si nu incarca prea tare zilele. Chiar daca tu ai putea sa gasesti multe activitati interesante, parintii tai s-ar putea sa isi doreasca doar relaxare, soare si verdeata.
Savureaza preparatele  traditionale. Esti intr-o zona “bio”, asa ca profita si mananca o omleta taraneasca cu oua de tara, fructe si legume proaspete, telemea de oaie, cas de capra, lapte proaspat.
In multe dintre pensiunile din Bucovina gazdele sunt gata sa iti faca toate poftele. Asa ca incearca niste poale-n brau, un bulz, o tochitura moldoveneasca sau un bors de cocos dres cu smantana.
O plimbare cu caruta. De ce nu? Sau daca esti ceva mai viteaza, urca parintii in caruta si tu invata sa calaresti.

Ce sa impachetezi
Haine comode, potrivite pentru o drumetie dar si pentru o plimbare prin oras. Outfituri lejere, de vara, pentru zi, dar nu uita de un hanorac sau chiar un pulover pentru serile mai racoroase.
O fusta lunga si o bluza din in sau matase, cu maneca lunga, sunt obligatorii in bagaj. Multe dintre manastiri au reguli stricte si e bine sa te conformezi pentru a respecta locul pe care il vizitezi. Nici o esarfa sau un sal pentru a-ti acoperi umerii sau capul nu e de uitat acasa.
Chiar daca mama ta va avea pregatita o trusa plina cu medicamente, e bine sa fii si tu prevazatoare si sa pui in bagaj cateva, impreuna cu plasturi si  remedii impotriva alergiei. Si nu uita de un spray impotriva tantarilor.
In ceea ce priveste cosmeticele…uita de ele. Esti intr-o zona de munte, la aer curat pentru cateva zile de relaxare. Lasa-ti fata sa respire, sa se improspateze. Nu trebuie sa uiti de crema cu protectie solara si de crema hidratanta. Aceastea sunt obligatorii.

Tips
Luna iulie ar fi poate cea mai potrivita, in primul rand datorita vremii, dar si pentru a evita aglomeratia. Cand toata lumea e la mare tu poti sa te bucuri de racoarea si linistea muntelui.
In zona gasesti carari pentru drumetii, pesteri, schituri ascunse pe drumuri de munte. Asa ca intreaba localnicii si uita-te cu atentie dupa semnele care marcheaza asemenea locuri.
Daca te aventurezi pe carari  de munte, fii pregatita cu o pereche de bocanci.
Chiar daca nu mergi in fiecare duminica la biserica, nu rata o conversatie cu un parinte, calugar sau calugarita. S-ar putea sa fii suprinsa de intelepciunea si deschiderea acestor oameni.
Nu te sfii sa mananci la o manastire. Mancarea e savuroasa, iar atmosfera unica.

Citeste despre mai multe destinatii pentru o vacanta perfecta in noul numar al revistei online Petocuri!

Foto:turismbucovina.ro, asos.com, hm.com,

PUBLISHED ON 03.08.2011

more in Newsroom