INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Trauma – Cum sa depasesti momentele dificile din viata

Exista in viata fiecaruia evenimente care apar pe neasteptate, care coplesesc si depasesc capacitatea unei persoane de a le face fata, emotional, cognitiv si comportamental. Specialistii le numesc traume. Pentru ca, indiferent de natura lor, ele schimba radical modul de raportare la realitatea imediata. Cum ne putem ingriji atunci cand suntem sub efectul unor asemenea evenimente?

Ce este specific traumei este ca reprezinta o amenintare a modului de desfasurare a vietii de pana atunci. Fie ca e vorba de pierderea unei persoane semnificative, un accident, abuz fizic/psihic, dezastru natural sau razboi, ce este comun tuturor traumelor este ca viata celui care trece printr-o asemenea experienta este fundamental transformata.

Prima reactie la un asemenea eveniment este inevitabil socul. Exista un scurtcircuit emotional care fie determina o stare de amortire, de incetinire a reactiilor, fie absenta lor. In aceasta faza este foarte dificil sa recunosti ceea ce s-a intamplat sau se te porti in concordanta cu evenimentul. In zilele si saptamanile urmatoare, starea de latenta, de minima reactivitate, incepe sa se impleteasca cu stari emotionale intense, in care apar spaima, neputinta, furia, tristetea, rusinea sau chiar usurarea.

Perioada de dupa o experienta traumatica presupune adesea schimbari ale modului in care persoana e obisnuita sa functioneze: tulburari de somn, alimentatie si libido, dificultati de concentrare, lapsusuri, afectiuni psihosomatice (dureri, fluctuatii de tensiune, tahicardie, afectiuni gastrice etc).

Fiecare dintre noi reactioneaza diferit in asemenea momente si nu exista o maniera corecta sau gresita de a o face. Fii toleranta cu gandurile, emotiile si reactiile tale si, pe cat posibil, cu cele ale celor din jur. Nu cauta sa le eviti, acorda-ti timp pentru a le afla si a le trai. Iti va putea parea dificil sa vorbesti despre ceea ce ti se intampla, dar este de un real folos.

  • Rutina – in conditiile unei intreruperi bruste a continuitatii ritmului vital asa cum ti-e familiar, intoarcerea la rutina de zi cu zi poate fi un excelent prim pas. Chiar si in lipsa unei activitati principale, organizarea timpului de masa, somn, a programului cu familia sau cu prietenii, iti poate reduce senzatia de neputinta sau de inghet.
  • Reteaua de suport – poate fi formata din familia apropiata sau extinsa, prieteni, colegi si chiar persoane care au trecut printr-o situatie similara. Chiar daca pare ca esti singura in suferinta ta, ca nimeni nu intelege, acorda o sansa celor disponibili din jurul tau. Dragostea si sustinerea lor reprezinta o resursa importanta in procesul vindecarii.
  • Familiarizeaza-te cu tehnici de relaxare sau meditatie – acestea te pot ajuta sa depasesti momentele mai incarcate emotional si mai stresante. De asemenea, ele vor reprezenta o dovada a faptului ca iti recapeti controlul, invatand sa te ajuti singura.

Cand este cazul sa apelezi la un specialist? Daca au trecut mai bine de 2 luni si nu simti nicio schimbare in emotiile, gandurile si comportamentul tau. Sigur, recuperarea este un proces variabil, dar in acelasi timp este un flux in care suferinta si durerea nu sunt constante. Daca activitatea ta la serviciu sau la scoala este tulburata, daca ti-e dificil sa relationezi cu cei din jur, daca tulburarile de somn sau alimentatie persista, daca suferi din pricina cosmarurilor sau a flashback-urilor, te poti adresa unui specialist care sa iti stea alaturi pe drumul cel nou, al recuperarii de sine si al sperantei.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 26.11.2013

more in Newsroom