INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Ti-ai strigat vreodata iubitul pe numele fostului?

Ti-ai strigat vreodata iubitul pe numele fostului?

Daca da, ceea ce a urmat nu a fost cu siguranta un moment confortabil pentru niciunul dintre voi. Asta pentru ca, deseori, cea mai la indemana si totodata cea mai neplacuta interpretare pe care o oferim acestui act ratat – cum il numesc psihologii - este ca inca mai tanjesti dupa fostul iubit. E drept ca aceasta varianta poate fi corecta, dar nu e nici pe departe singura explicatie.

Sa-ti strigi iubitul actual pe numele fostului e doar unul dintre exemplele de acte ratate de care avem parte in viata de zi cu zi. Daca stai sa te gandesti, vei descoperi ca eroarea devine prilej de amuzament sau scapa chiar nebagata in seama atunci cand incurci numele unei colege cu cel al unei prietene, numele matusii cu cel al mamei sau pe al mamei cu al bunicii. Insa cand vine vorba de relatii amoroase, nesiguranta reuseste sa se strecoare mai usor in sufletele noastre.

Sa ne imaginam urmatorul scenariu! Esti intr-o relatie relativ noua in care te simti in echilibru asa cum nu ai mai facut-o de ceva vreme si, tocmai acum, un nume rostit fara intentie arunca o umbra de indoiala pe cerul senin sub care stateati tu si el. E firesc ca intamplarea sa nu fie trecuta cu vederea, la fel de firesc cum rutina ne face deseori sa reactionam bazandu-ne pe vechile obiceiuri. Astfel, atunci cand experimentezi alaturi de actualul iubit o senzatie asemanatoare cu una pe care ai corelat-o in trecut cu fostul iubit, este posibil ca mintea sa faca gresit conexiunile si sa aleaga numele la care a apelat inainte in situatii asemanatoare. Cred ca si asta poate fi o varianta de luat in calcul, fara a include ganduri si sentimente ascunse in ecuatie.

Dar pentru mai multa acuratete, am apelat la cunostintele psihologului Laura Constantinescu, pe care am rugat-o sa ne explice mai multe despre aceasta situatie. Ea ne-a detaliat ca: „Adesea, asemenea evenimente pot fi puse pe seama unor conditii psihofiziologice: oboseala, surescitare, distragere a atentiei. In astfel de momente, rutina isi poate spune cuvantul in locul nostru”. De asemenea, a adaugat ca intamplarea poate reprezenta un prilej de introspectie care sa te indrume spre motivul care sta la baza alegerii tale gresite a numelui, dincolo de statistici si interpretari psihologice generale. „In conceptie psihanalitica insa, strigarea actualului iubit pe numele fostului poate fi interpretata drept un act ratat, reprezentand de fapt o interferenta intre o intentie constienta (aceea de a iti chema actualul iubit) si una inconstienta (gandul, amintirea, regretul sau poate dorul sau chiar furia fata de fostul iubit). Cea mai des intalnita interpretare presupune existenta unei dorinte de impacare cu fostul iubit, dar in realitate aceasta nu reprezinta decat una dintre multiplele posibilitati. De fapt, actul ratat presupune o cale de autodescoperire si introspectie, catre un continut profund personal. De aceea, este preferabil ca atat actele ratate, cat si propria reactie imediata la ele sa fie analizate de catre persoana in cauza cu deschidere si curiozitate fata de mesajul si sensul pe care il poarta pentru sine” spune psihologul Laura Constantinescu.

Concluzia e ca nu exista o singura concluzie. Asa cum motivul tine de tine, tot de tine depinde si solutia pe care sa o aplici pentru a iesi din aceasta situatia.

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 16.10.2012

more in Newsroom