HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
‘Stiu ce e mai bine pentru copilul meu!’ – Capcanele acestei atitudini

‘Stiu ce e mai bine pentru copilul meu!’ – Capcanele acestei atitudini

Atunci cand afli ca vei deveni mama, te copleseste o avalansa de emotii: dragoste, nerabdare, teama - sentimente care se intensifica odata cu venirea pe lume a copilului. In mod firesc, cauti in jur informatii care sa te pregateasca pentru noua responsabilitate, aceea a cresterii unui copil echilibrat si fericit. Pentru ca esti principalul decident in ceea ce priveste viata copilului tau, este important sa stii ce e mai bine pentru el, dar si care sunt limitele acestei cunoasteri si in ce masura argumentul 'stie mama ce e mai bine pentru tine' este unul eficient.

In primii ani de viata, copilul este dependent de tine si de alegerile tale. Treptat, insa, curiozitatea sa se extinde asupra mediului inconjurator si aici devine esentiala atitudinea mamei. In ce fel reactionezi, cum il stimulezi in cunoastere si cum ii explici ceea ce nu poate fi cunoscut direct? Mai direct spus, cata libertate ii oferi copilului in a face inca de mic alegeri: cu ce hainute sa se imbrace, ce jucarii sa aleaga, cu ce copii sa se joace, care sunt activitatile care-i vor dezvolta in mod optim calitatile?

Toate aceste decizii pot fi luate exclusiv de mama, din dorinta acesteia de a controla mediul si de a feri copilul de potentiale pericole (sociale si personale: respingere, esec). Aceasta atitudine se traduce insa in nesiguranta, care va fi transmisa si copilului, in mod tacit. Capcana este ca aceasta tendinta nu dispare odata cu cresterea copilului, ci dimpotriva. “Stiu ce e mai bine pentru copilul meu” devine o obisnuinta de care e greu sa scapi in timp ce copilul tau creste si isi dezvolta propriile dorinte si alegeri.

Riscul este ca notiunea ta despre ce e mai bine pentru el sa se indeparteze de realitatea pe care copilul va incerca sa ti-o transmita. De aceea, e important sa-l asculti si sa ii incurajezi luarea deciziilor, considerandu-l un partener in propria sa educatie.

Robert Epstein, fondatorul Centrului pentru Studii Comportamentale Cambridge, a concluzionat in urma studiilor efectuate ca: unul dintre principalii predictori ai unei bune relatii copil-parinte este capacitatea parintelui de a incuraja independenta si autonomia copilului sau. Mesajul subinteles al sintagmei “stiu eu ce e mai bine pentru tine” este “nu te poti descurca singur”. Oricat de valabil este acest lucru in primii ani de viata, el devine un dezavantaj pentru viitorul adult. Este greu pentru o mama sa se desprinda suficient de copilul sau, astfel incat sa ii incurajeze siguranta in fortele proprii dincolo de sprijinul ei neconditionat, dar este important sa o faca si sa realizeze ca acest lucru le va intari in mod semnificativ relatia, de pe o pozitie mai echilibrata decat cea de putere-slabiciune.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 01.10.2013

more in Newsroom