INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Sibiu Jazz Festival editia 42 – De la Baroc la Jazz si inapoi

Sibiu Jazz Festival editia 42 – De la Baroc la Jazz si inapoi

Muzica baroca, flamenco, world music si jazz de cea mai buna calitate... Sibiu Jazz Festival celebreaza, intre 6 si 13 mai, cei 42 de ani de existenta cu un cocktail care imbina armonios cele mai diverse forme de exprimare jazistica din lume. Dupa editiile trecute, semnate de Omar Sosa, Arturo Sandoval, Kenny Garrett, Chucho Valdes sau Jazz Big Band Graz, anul acesta lista artistilor continua cu nume precum Ron Carter, Chano Dominguez, Hadar Noiberg sau Harold Lopez Nussa.

Centrul Sibiului va deveni, pe intreaga perioada a festivalului, o scena imensa si va transforma trecatorii in spectatori la paradele muzicale stradale de pe timpul zilei. Iata in continuare cum va arata cea de-a 42-a editie de Sibiu Jazz Festival!

Piata Mica – 6, 7, 8, 9, 10, Mai

Festivalul se deschide duminica, 6 mai, cu doua concerte incitante: Loungerie II si trupa pianistului Peter Sarosi & Azara, care include il include pe basist Sebestyen Joo. Luni si marti se petrece traditionalul Concurs Sibiu Jazz Festival, plus un recital al tinerei trupe maghiare Miegymas, un cvartet foarte interesant, ce abordeaza un stil foarte cosmopolit, cu Bartok si Bach, turbane si funk in partitura, plus un basist foarte expresiv.

Miercuri, 9 mai, au loc trei momente spectaculoase. Prima pe lista este Hadar Noiberg, o flautista foarte apreciata din Israel si peste hotare. O urmeaza polonezii de la Jazzpospolita, trupa tanara care experimenteaza sounduri foarte moderne combinand intr-un mod surprinzator jazz-rock-ul cu elemente de funk, trip hop si progressive. Seara se incheie cu recitalul cvartetului austriac condus de clarinetistul Ulrich Drechsler – drum’n bass spre hip-hop jazz.

Joi, 10 mai, se produce Dream of the Elephant Orchestra, un grup belgian foarte ambiental-experimental si foarte interesant, cu trompete, banjo, tube si multa percutie in program. Dupa visul elefantin, vine pe scena o trupa ce include muzicieni din Belgia, Burkina Faso si Africa de Sud, MixTuur, cu proiectul „Back to Africa” – world music plin de percutii, voci africane si acordeon, amintind pe alocuri de magnificul proiect Codona.

Sala Thalia – 11 si 12 Mai

Vineri, 11 mai, e seara „latino” (in care, surprinzator, nu lipseste muzica lui Bach), cu doua nume foarte importante. Harold Lopez Nussa este unul dintre tinerii pianisti cubanezi, dar este deja un nume cunoscut pe scenele lumii. Dupa „Siempre Cuba”, urmeaza unul dintre maestrii genului: pianistul spaniol Chano Dominguez. Scolit clasic si trecut prin rock progresiv si fusion, Chano a virat serios spre jazz dupa ce i-a descoperit pe Bill Evans si Thelonious Monk.

Sambata, 12 mai. Trompetistul german Joo Kraus propune „Songs from Neverland”, piese ale celebrului Michael Jackson, reorchestrate pentru publicul de jazz. Mai mult, canta si cu vocea, grav si simpatic, mai ales celebra piesa „Billie Jean”. Unul din momentele culminante se va petrece odata cu recitalul cvartetului patronat de Ron Carter. A fost basistul lui Miles Davis si colaborator al altor muzicieni uriasi, precum Billy Cobham, Andrew Hill, Herbie Hancock, Milt Jackson sau Alice Coltrane. Este cel mai prolific muzician din istoria jazzului, numele lui aparand pe aproape 3000 de albume imprimate. Si daca toate astea nu v-au convins, va trebui sa ajungeti la recital macar pentru a-i spune “la multi ani” in direct. Vine la Sibiu, cu proiectul „Golden Striker Trio” feat. Rolando Morales – Matos, la o saptamana dupa ce implineste 75 de ani.

UNIT (Cotton) Club – 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 Mai

Duminica, 13 mai finalul va fi ca de obicei  „baroc” si  apoteotic in UNIT Cotton Club in compania celebrului percutionist roman Mario & The Teachers si a unei voci proaspete: Irina Popa in formula de quartet.

In UNIT Cotton Club (str. Ion Ratiu 9) vor avea loc,  incepand cu ora 23:00, Concerte / Jam session / After Party, in fiecare seara!!!
BILETE
in Reteaua Eventim, Libraria Humanitas,  Diverta, Magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo.
Online pe www.eventim.ro, www.myticket.ro, www.ticketpoint.ro
Intrare libera
la concertele din Piata Mica si in UNIT Cotton Club (exceptie in 12 si 13 mai).

Mai multe detalii si programul complet pe site-ul oficial Sibiu Jazz festival.

Sursa info si foto (Ron Carter): Sibiu Jazz Festival

PUBLISHED ON 02.05.2012

more in Newsroom