INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Romanian Papergirl aduce arta mai aproape de oameni

Romanian Papergirl aduce arta mai aproape de oameni

In urma cu cativa ani, Bianca Mihai descopera pe Wooster Collective proiectul Papergirl. Initiat in 2006, la Berlin, de catre Aisha Ronniger, acesta aduce arta in viata oamenilor intr-un mod cu totul inedit. Asa cum distribuitorii de ziare din filmele americane arunca de pe bicicleta ziarele abonatilor, voluntari pe bicicleta ofera trecatorilor role cu lucrari de arta. Astazi, cea de-a treia editie Romanian Papergirl este in plina desfasurare si, in acest timp, a pedalat rapid de la Bucuresti si in alte orase din tara.

Am stat de vorba cu Bianca Mihai si Andreea Gazdaru, cele care au ghidat-o pe Papergirl sa ajunga de la Berlin pana la Bucuresti, in 2010. Ne-au povestit cum au descoperit proiectul, cum au fost primele editii si cum pasiunea si implicarea pun in miscare arta.

Un video din timpul distributiei berlineze a determinat-o pe Bianca sa se indragosteasca de aceasta initiativa si sa se gandeasca la posibilitatea de a aduce Papergirl si in Romania. „Am stat cu un amic la o bere si i-am spus ca mi-ar placea s-o fac si eu – el mi-a zis <de ce nu o faci?> A doua zi, scriam un mail catre Aisha”.

Despre cum a fost drumul de la decizie si pana la implementare, Bianca povesteste ca totul a fost: „Scurt si simplu. Am scris un mail, am primit un telefon, am vorbit cu Andreea Gazdaru, care este colega mea de proiect, am pus la cale un blog pe o platforma de wordpress si un cont de mail, bonus o adresa de facebook, si am inceput. Restul a venit in mod natural, pe parcurs”.

„Primul an de Papergirl a fost extraordinar,” isi aminteste Andreea Gazdaru. „Am invatat lucrurile din mers, oamenii si circumstantele s-au legat atat de natural, incat am fost convinse ca <asta trebuia sa facem>. Un mare plus a fost experienta directa cu Papergirl Berlin, de unde am plecat cu o mare inspiratie si cu mult optimism. Da, Berlinul nu e Bucuresti, dar se poate si aici. Normal ca ne-am dori o expozitie si o implicare la fel de mari ca in proiectul din Berlin, insa mai avem nevoie de niste timp”,  continua ea.

La expozitia de anul trecut, cand a avut loc a doua editie Romanian Papergirl, au fost prezentate si desene realizate de copii sau momente din viata de zi cu zi, surprinse de fotografi amatori. Aici, arta nu face discriminari. Oricine poate participa cu lucrari, la fel cum oricine poate primi o rola de lucrari in ziua distributiei. Romanian Papergirl largeste astfel granitele universului artistic traditional. „Papergirl este un proiect ce sustine cateva idei in care, la fel ca Aisha, initiatoarea proiectului din Berlin, cred. Una dintre ele este ideea de proiect participativ. Fiecare se implica din proprie initiativa, facand ceea ce vrea si ii place. Ideea de expozitie fara curator pleaca de la ceea ce compune de fapt conceptul de streetart si anume arta pe care o consider, arta prin prisma propriei evaluari si interpretari, eliberata de standarde impuse si libera sa fie vazuta de oricine. Si nu in ultimul rand, ideea de non-comercial. Aceasta se reflecta in finalitatea proiectului si anume daruirea tuturor lucrarilor primite, pe strada, trecatorilor. Poti sa spui ca, urmarind indeaproape cateva din trasaturile streetartului, proiectul iese din universul artistic traditional, cum spui tu,” e de parere Bianca.

„Granitele artei traditionale sunt extinse de ceva timp. Asta este si fundamentul pe care se sprijina proiectul Papergirl. Se primesc lucrari de toate felurile si etichetele de bun sau rau sunt excluse din start. Calitatea lor ramane sa fie decisa de oamenii care primesc aceste lucrari, iar asta deja nu ne mai priveste pe noi. Faptul ca o lucrare te „loveste” pur si simplu pe strada, iar tu o poti lua cu tine acasa este deja diferit de a vedea o lucrare pe un site sau intr-o revista. Felul in care ai luat contact cu acea lucrare cantareste foarte mult. Pe de alta parte ,unii dintre cei surprinsi pe strada de o rola cu lucrari, este foarte posibil sa nu fi avut niciodata curiozitatea de a cauta pe net sau in reviste asa ceva.” Singurele etichete pe care le pun reprezentantii Romanian Papergirl lucrarilor primite sunt cele care prezinta in cateva cuvinte proiectul si artistii implicati.

In ceea ce-i priveste pe artisti, acestia aleg deseori sa se implice cu entuziasm nu doar in trimiterea lucrarilor ci si in alte etape din dezvoltarea proiectului. Bianca spune ca: „Toti cei care au trimis lucrari in acesti 2 ani, au facut-o din proprie initiativa. Am promovat proiectul asa cum am stiut noi mai bine si ei ne-au scris si ne-au trimis lucrarile lor. Avem artisti care participa de doi ani incoace la proiect, fie trimitand lucrari, fie colectand lucrari in alte orase pentru noi, fie participand la organizarea si promovarea proiectului. Toti o fac cu entuziasm si ma bucur sa le impartasesc inca entuziasmul”.

Albany-NY, San Francisco, Cape Town, Portland, Charlotte, Sao Paulo si Northampton, Bucuresti,  Sibiu, Iasi sunt cateva dintre orasele in care Papergirl a pedalat deja. Pana unde isi doresc sa ajunga, ne spune Andreea: „Tocmai asta este cel mai frumos lucru la proiectul Papergirl. Se extinde usor si de la sine, pentru ca este o idee nu foarte complicata, care necesita doar putina implicare din partea fiecaruia dintre cei care vor sa ia parte la asa ceva. Cred ca orice are o baza colaborativa cu un scop simplu si plin de satisfactii o sa se extinda de la sine. De exemplu in Romania, nu ne-am asteptat ca proiectul sa prinda atat de repede si in alte orase. Este un proiect care nu are nevoie de autorizatii si mai mult decat atat, se bazeaza pe pasiunea si implicarea fiecaruia. Asa ca, ne asteptam sa se extinda din ce in ce mai mult”.

Pana pe 1 septembrie are loc prima etapa a proiectului – strangerea lucrarilor. Urmeaza apoi expozitia tuturor artistilor participanti si apoi distributia. Daca iti doresti sa te implici in proiect, afla mai multe detalii pe romanianpapergirl.com! Iar pentru a-ti face o idee despre cum decurge distributia, citeste un review de la editia de anul trecut pe hypestreet.ro!

Foto main: Romanian Papergirl
Ilustratie: Ioana Tudorache

PUBLISHED ON 06.08.2012

more in Newsroom