INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Povesti din macrameu

Povesti din macrameu

Primele mele amintiri cu crosetul se compun din sosete, pulovere si caciuli tricotate, acum vreo douazeci de ani, de bunica. Din acelasi clasor de memorii cu andrele, ghemuri si ate de tot felul, as mai extrage si gulere si gulerase trase prin crosete, pe care, daca la vremea respectiva le asociam cu mileul de pe televizor, acum le gasesc un rost estetic.

Prin 2008, m-am indragostit de o suedeza care croia rochii din croseta si le facea sa prinda volum si viata pe catwalk. Sandra Backlund era pe atunci marea revelatie a designului nordic si isi descria creatiile ca “o combinatie de science fiction si fantezii calde, suave”. Intre timp, prin magazinele high street si prin buticurile de design au aparut tot felul de alte articole care dadeau un sens broderiilor, tricotajelor fine si macrameului.

Dupa tot acest dezmat cu lână & co, s-a dovedit, pana la urma, ca e sic sa porti gulerele tricotate. E delicat, diafan, ridica semne de intrebare si iti da un aer gingas care se pupa cu palariile retro, cozile impletite in jurul capului si rochitele negre de pension. Abordarea contemporana face insa gulerul respectiv sa rezoneze si cu pielea dezgolita si sa simuleze cu succes un colier sau un pandantiv.

Dupa ce a devenit cunoscuta in peisajul romanesc underground pentru targurile de moda My Grandma’s Backyard, Gabriela Maria Vlad s-a mutat in Italia, unde a continuat sa mestereasca initiative artistice. Gulerele “I am CIUDAT” sunt cea mai recenta “inventie” cu care se lauda si pot fi purtate in orice moment al zilei, peste o rochie decoltata, peste un sacou sau peste un tricou. Materialul predominant este dantela dar “I am CIUDAT” inseamna mai ales gulere specifice camasilor barbatesti a caror rigiditate implineste calitatile oricarei piese vestimentare ce poate fi purtata cu stil.

Fiecare guler este unic, iar atentia adusa detaliilor contribuie cu succes la conturarea identitatii acestora. Personajul care poarta acest guler este o persoana open-minded, fashion-forward careia ii place sa se imbrace dupa modelul “less is more”, asadar orice outfit simplu poate fi transformat foarte usor intr-un killer look, spune Gabriela.

Corina Bratu obisnuia sa croseteze peste tot, chiar si in sedintele de redactie ale revistei la care colabora. Cand s-a hotarat sa ia in serios accesoriile pe care le tricota, si-a facut o pagina de facebook intitulata sugestiv Macramoi, pe care a populat-o cu primele creatii, adunate intr-o mini colectie.

A lucrat pe alb si crem, in forme delicate si feminine, insa acum doreste sa experimenteze cu negru si aplicatii metalice.

Foto: 1 si 2 – Monica Vlad pentru Gabriela Maria Vlad, 3 – Dragos Ometita pentru Macramoi

PUBLISHED ON 23.10.2012

more in Newsroom