HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Oana si Anca: Despre mini-afacerea CalcCamasi.ro

Oana si Anca: Despre mini-afacerea CalcCamasi.ro

Mai in gluma, apoi mai in serios, Oana si Anca s-a apucat de calcat camasi pentru a-si “deconta” cheltuielile cu fumatul. Si pentru ca facebook s-a dovedit o resursa generoasa de burlaci sau insuratei neindemanatici cu textilele din sifonier, fetele au pornit o mini afacere, care din newsfeed in newsfeed, a ajuns si la urechile noastre.

calccamasi.ro e, ne spun ele, un business exclusivist. Chiar daca primesc si cereri de la domnisoare, au ales sa calce numai pentru barbati, ca sa nu se abata de la ideea initiala si sa isi segmenteze mai bine clientela. Si, cum skill-urile sunt valoroase, Oana si Anca au tinut si un workshop de calcat la Incubator 107.

Banuiesc ca v-ati apucat de calcat “serios” exploatand nepriceperea vreunui domn aflat la ananghie. Cum ajunge calcatul de camasi meserie, mai exact cum ati ajuns voi sa faceti asta?

Oana: Povestea a inceput anul trecut, undeva prin vara, cand Bogdan, fratele meu, m-a intrebat daca nu ii calc “niste” camasi. Cand mi-a vazut reactia la precizarea numarului lor, mi-a oferit fara sa clipeasca 100lei. Erau 30. Am acceptat fara sa ezit si am inceput sa fac asta si pentru alti barbati. Mi-am zis ca daca la un tip insurat tine faza, la cei burlaci plecati de la mama de acasa o sa prinda negresit. Ceea ce s-a si intamplat. Am pus un pret, am dat anunt pe pagina mea de Facebook, si a inceput sa-mi scrie lumea. Timp de mai bine de jumatate de an am avut constant barbati care imi aduceau mormane de camasi. Faceam bani fix cat sa-mi acopar cheltuielile cu tigarile. Si fumez aproape un pachet pe zi.

Anca: Pentru mine a inceput din nevoia de a mai face niste bani de buzunar. Si eu fumez. Intr-o zi de primavara, asteptand cu Oana la coada pentru o sesiune foto, faceam un brainstorming despre cum putem sa facem bani. Si asa ne-a venit cu ideea de a transforma anuntul Oanei de pe Facebook intr-o mini afacere, cu site cu tot!

De unde ati invatat sa calcati?

Oana: De la mama, fireste.
Prin liceu, atunci cand o vedeam ca incepea sesiunea de calcat, o rugam sa-mi lase camasile tatalui meu de-o parte. Vroiam sa exersez pana-mi iese perfect. Mi se parea esential sa stii sa faci asta, in contextul unei gagici cool care imi inchipuiam ca o sa devin curand, cand urma sa ma mut in alt oras.

Anca: Si eu tot de la mama. Dar se pare ca mama Oanei calca mai bine. Asa ca acum ii folosim tehnicile in toata echipa si la toate mini-training-urile pe care le tinem fetelor care se alatura echipei.

Cine sunt clientii vostri? Vin la voi si persoane la care nu v-ati astepta avand in vedere ca ati promovat calcatul pe facebook intr-un fel super cool si degajat?

Oana: Atat pe Facebook cat si pe site ne scriu tot felul de oameni. De la barbati care vor sa le calcam si tricouri la femei care nu se descurca la fuste cu pliuri. Noi la camasi ne pricepem cel mai bine, asa ca mereu le dam acelasi raspuns: “Calcam exclusiv camasi, si exclusiv barbatesti”. Nu ne deranjeaza si intr-un fel este normal sa avem tot felul de cereri pentru ca de pe calccamasi.ro nu intelegi prea multe. Asta am si vrut: sa facem lumea curioasa si sa ii incurajam sa ne scrie. Sa le povestim noi despre ce e vorba, nu sa-i plictisim incarcand site-ul cu informatii.

Exista si femei care vor sa aiba camasi calcate de voi?

Oana: Exista, si le refuzam. Vrem sa ne mentinem clientii doar barbati, insa nu ne deranjeaza daca o nevasta ne aduce camasile sotului.

Anca: Incurajam toate nevestele/iubitele/concubinele sa ne aduca la calcat camasile barbatilor din viata lor. Asa mai au si ele timp mai mult pentru ele, si noi, comenzi de onorat.

Cam cate ore pe zi calcati? E relaxanta chestia asta sau poate deveni plictisitoare?

Oana: Depinde de numarul comenzilor, care nu este deloc constant.
Fiecare dintre noi are alta ocupatie zilnica, ne distribuim comenzile si fiecare calca cand are timp si chef, evident, onorand fiecare comanda la timp. Ideea este sa nu ajungem la pragul de epuizare in care inevitabil sa uram gulere si mansete. Daca o facem, vrem sa o facem cu drag, pentru ca doar asa iese treaba frumoasa.

Anca: Pentru noi este relaxant. Este un timp al nostru in care doar calcam si gandim. Ne-au venit multe idei bune in fata mesei de calcat.

Imi inchipui ca va trec multe modele prin mana. Care a fost cea mai misto camasa calcata?

Oana: Pe cea mai misto nu stiu daca eu personal am identificat-o. Ce a fost misto, si-mi amintesc, a fost cand am simtit ca am trecut la “alt nivel” calcand camasi scumpe, de sute de euro.

Anca: Am ajuns sa si sfatuim barbatii din jurul nostru ce camasi sa isi cumpere, de la ce firma si care se calca mai usor.

Foto: http://www.facebook.com/CalcCamasi

PUBLISHED ON 23.08.2012

more in Newsroom