ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei

O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei

Peste 40 de designeri autohtoni de bijuterie contemporana au prelucrat notiunea de tezaur in piese conceptuale ce sunt expuse, pana pe 24 iulie 2016, la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Intitulat “O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei”, proiectul include o selectie curatoriala din prima editie cu acelasi nume, ce a fost prezentata anul trecut in cadrul Romanian Design Week si Bulgaria One Design Week. Alaturi de aceasta, se regaseste si instalatia de bijuterie contemporana si proiectii multimedia FOUND.LOST.FOUND, cu care tara noastra a participat, in februarie, la International Fashion Showcase de la London Fashion Week. Directiile creative explorate atunci de Otilia Mihalcea, Ioana Ardelean, Andreia Popescu si Adelina Petcan au impresionat atat de tare juriul competitiei Emerging Talent Awards, incat acesta a decis sa acorde pentru prima oara un trofeu dedicat designului de accesorii. Premiul a fost acordat Otiliei Mihalcea, creatoarea brandului Oval.

“Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinata de cantitatea de aur pe care o continea, ci de ritualul oferirii in sine. Astazi, bijuteria contemporana devine importanta prin semnificatia ei, continuand eternul dialog dintre pretios si valoros. In contextul revizuirii valorilor, una ramane constanta: valoarea culturala a bijuteriei va depasi mereu evaluarea ei materiala,” spune David Sandu, curatorul expozitiei si fondatorul Scolii de bijuterie contemporana Assamblage.

Simbolurile dacice si semnificatiile lor, formele ruinelor Cetatii Sarmizegetusa, obiectele gasite si valoarea pe care acestea o pastreaza in ciuda faptului ca unele dintre ele sunt deteriorate, posibilitatea ca parti din tezaur sa fie inca nedescoperite se regasesc printre temele interpretate de designerii participanti. Acestia sunt Adelina Petcan, Andreia Gabriela Popescu, Ioana Ardelean, Otilia Mihalcea – Oval, Aida Sandu, Dana Boneanu, Cleopatra Cosulet, Cristina Socol, Diana Ilisei, Diana Tobosaru, Elena Crisan, Gabriela Secarea, Lucienne Buga, Luiza Teodorescu, Madalina Stoica, Mihaela Dumitrascu, Monica Stanescu, Nicoleta Rossi, Roxana Hodorog, Samira Lamandi, Mariana Rogoz, Alina Carp, Alina Predoiu, Alis Lalu, Ana Barbu – Uzura, Anca Pandrea, Andreea Bololoi, Arina Nitulescu, Carmen Watkins, Corina Cubici, Camelia Lupu, Cristina Popa, Diana Vasile, Contemporia, Snob, Loredana Cleja, Mihaela Iacob, Mihaela Ivana, Mona Vulpoiu, Stelian Gagiu si Teodora Rus.

In cadrul expozitiei, bijuteriile sunt prezentate pe discuri transparente. Reflexia lor pe suprafata de plexiglas devine o continuare a exponatelor, ilustrand ideea rezumata in titlu: gasit pierdut – gasit. Obiectul in sine reprezinta evidenta tezaurului scos la suprafata, iar reflexia lui ilustreaza posibilitatea ca parti din tezaur sa fie inca ascunse. Proiectiile multimedia care completeaza expozitia poarta semnatura Black Horse Mansion.

Expozitia ramane deschisa la Muzeul National de Istorie din Bucuresti pana pe 24 iulie 2016. Programul de vizitare este Miercuri – Duminica, intre orele 10.00 – 18.00.

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 27.06.2016

more in Fashion Etc