ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

‘Nu pot sa-l uit!’ – Cum sa treci peste o despartire

Pe cat de banale si inevitabile sunt considerate uneori despartirile, adevarul este ca adesea sunt evenimente care lasa urme adanci. Indiferent care dintre cei doi parteneri ia decizia separarii, perioada imediat urmatoare nu este una usoara pentru niciunul. Probabil au fost relatii din care ti-a fost dificil sa te desprinzi sau poate te afli in situatia in care simti ca nu poti uita un fost iubit. Ce te poate ajuta in asemenea situatii?

  • In primul rand, sa acorzi vreme suferintei. Despartirile sunt in primul rand pierderi ale unei relatii semnificative, dar si pierderi ale unui nivel de confort si intimitate, pierderea sentimentului impartasirii, pierderea sustinerii emotionale, sociale, uneori chiar si financiare dar si pierderea planurilor de viitor. Impactul emotional este adesea coplesitor si cu cat vei incerca sa-l eviti, cu atat va veni mai repede din urma. Da-ti voie sa plangi, priveste-ti cu atentie reactiile emotionale: tristetea, furia, anxietatea, regretul. Faptul ca le identifici si accepti sa le traiesti le va diminua treptat intensitatea si efectele. In masura in care te ajuta sa vorbesti despre ele, impartaseste-le cu persoanele semnificative din viata ta. 
  • Trateaza auto-responsabilizarea si vina ca pe niste mecanisme de aparare. Ele vin ca sa te protejeze de lipsa de control pe care o resimti in momentul in care despartirea nu a fost alegerea ta. Controlul este, insa, o iluzie, atunci cand vorbim de comportamentul unei alte persoane, indiferent cat de apropiata si de draga ne este. Incearca sa completezi perspectiva pe care o ai asupra relatiei destramate, evitand adoptarea unui punct de vedere rigid precum „Numai eu sunt de vina” sau „El e de vina pentru tot”. O pozitie echilibrata te va ajuta sa vezi in ce fel ati contribuit fiecare la situatia prezenta, va fi o oglinda in care care vei putea vedea ce e de pastrat si ce e de lasat in urma. 
  • Formeaza-ti o rutina. Ocupa-te de ce mananci si de felul in care iti petreci timpul. Ingrijeste-ti corpul, oferindu-i hrana sanatoasa si exercitii fizice moderate, dar repetate, la un interval regulat de timp. Atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihologic, sportul este un real adjuvant al reechilibrarii noastre psihice. Simplul fapt ca ne facem bine e un exercitiu excelent pentru felul in care ne pregatim pentru ce urmeaza in viata noastra. Un hobby, precum animalele, gradina sau lectura, poate fi o resursa potrivita in depasirea unei despartiri dificile. Din studii recente a reiesit faptul ca scrisul pe tema factorilor pozitivi ai separarii determina o gama larga de emotii benefice: recunostinta, optimism, incredere in sine, usurare. Daca te simti pregatita sa faci asta, exerseaza timp de jumatate de ora pe zi, timp de o saptamana si apoi verifica rezultatele! Cum privesti acum viitorul si o eventuala relatie de cuplu? Care sunt nevoile tale si resursele tale? 
  • Daca simti ca starea ta nu se imbunatateste de-a lungul a cateva saptamani, daca te simti blocata in suferinta si durere si acest lucru incepe sa altereze si alte aspecte ale vietii tale, apeleaza la o consiliere specializata.

Articol realizat de LAURA CONSTANTINESCU, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 24.10.2013

more in Newsroom