INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Madalina Andronic & Irina Neacsu. Casa Opt.

De cateva luni, atelierul Madalinei Andronic si cel al Irinei Neacsu impart un spatiu comun, numit Casa Opt. Acesta este situat in Bucuresti, pe strada General Constantin Cristescu 8, intr-o casa boema, cu camere largi si ferestre mari, care pun in lumina potrivita lucrarile de arta si obiectele de design create. Ilustratiile lor coloreaza peretii albi ai fiecarei incaperi. Le intalnesti chiar de la intrare, iar pe masura ce urci scara in spirala pentru a ajunge la etaj, descoperi din ce in ce mai mult din universul lor artistic.

Madalina Andronic este licentiata in graphic design si a absolvit un master in ilustratie la Camberwell College of Arts din Londra. Din 2012, se dedica, pe langa ilustratie, si proiectului The Awesome Project, in cadrul caruia creeaza decoratiuni si bijuterii din portelan. Irina Neacsu a urmat facultatea de arhitectura. Pe parcurs, a realizat insa ca este atrasa mai mult de detalii, decat de constructiile la scara mare si s-a indreptat spre designul de interior. Asa a inceput, in 2010, povestea TheCraft LAB, unul dintre proiectele dezvoltate de ea, dedicat pieselor de mobilier, decoratiunilor, designului textil si restaurarii. De-a lungul timpului, lucrarile Irinei Neacsu au fost prezentate in cadrul a diferite expozitii si targuri importante, precum I Saloni Milano, Maison & Object din Franta, Florence Design Week sau Ljubljana Design Month.

Prin lucrarile lor, povestile nemuritoare, dar si cele pe care le traim in viata de zi cu zi, capata diferite forme, in armonie cu viziunea fiecarei artiste. Despre cum au adus cele doua universuri sub acelasi acoperis, despre atuurile acestei alegeri, dar si despre ce planuri au pentru Casa Opt, va invit sa cititi in continuare.

Cum v-ati hotarat sa deschideti cele doua ateliere sub acelasi acoperis?

Madalina Andronic (M. A.): Eu mi-am dorit de cand ma stiu sa imi deschid un atelier cu program de vizite si cred ca am vazut sute de spatii in Bucuresti, dar, de fiecare data, era ceva care nu se lega. Cu Irina, ma stiam de la targuri si de prin “cercurile inalte ale peisajului artistic”; nu eram lesinate una dupa alta. (zambeste) Ne-am regasit intr-un moment in care amandoua trecuseram cam prin aceeasi poveste in ultimii 3-4 ani si ne doream sa schimbam feng-shui-ul, atat personal, cat si profesional. Pentru mine, a fost o perioada ultra-scurta in care s-au concentrat o multime de momente si persoane importante, care mi-au reconfigurat traseul prin viata. Si din hăhăhă si hahaha intr-o seara in oras, am zis “Hai!”. Si asa a fost, cred ca a durat maxim o luna de zile pana cand ne-am improprietarit cu chirie de spatiu comun.

Irina Neacsu (I. N.): Cand s-a conturat ideea despre impartitul unui spatiu, a fost un exemplu de omul potrivit la momentul potrivit in locul potrivit. Eu aveam atelierul intr-o casuta de vis, pe Popa Tatu, un spatiu de care, de altfel, si eu si echipa mea ne-am desprins tare greu. Devenise insa neincapator. Poate, daca nu ar fi fost Madi, nu as fi facut atunci schimbarea, insa ar fi urmat in scurt timp. Eu mi-am dorit mereu sa lucrez alaturi de alti creativi, insa pur si simplu nu s-a legat pana acum. Ne-am hotarat destul de repede, amandoua ne imaginam cam acelasi tip de spatiu, asa ca decizia a fost un “Da!” convins si irevocabil.

Care sunt atuurile faptului ca ati pornit pe acest drum impreuna?

M. A.: Pentru mine, e foarte important ca mai am oameni pe langa mine. Ma obisnuisem sa fiu singura in sufragerie pentru prea mult timp si aproape ca uitasem ca sunt misto si cu oameni. Dar asa, la atelier, e o hlizeala permanenta si o veselie si o haiosenie care fac treaba mai usoara si mai frumoasa. Si ne vin si multe idei impreuna si e mai cu spor.

I. N.: Eu vad numai atuuri in mutatul impreuna. Ne inspiram reciproc, ne sfatuim, construim si demolam idei, ne completam. E o casnicie creativa, unde fiecare isi dezvolta stilul propriu, dar impreuna facem sa fim complementare intr-o poveste. Casa Opt e un spatiu vesel si, in fiecare zi, venitul la birou e o bucurie.

Cu ce v-a convins Casa Opt ca reprezinta locul potrivit?

M. A.: Ne-a convins cu lumina si usile vitrate, cu pozitionarea “nici in drum, nici pe langa drum”. Si cu agentul care ne-a aratat-o. (rade)

I. N.: Ne-a convins cu camere generoase si inalte, cu lumina, cu un aer boem si elegant. Cum am intrat, am vizualizat perfect organizarea. Ne-a convins si cu linistea strazii, fara sa ne dam seama ca era weekend si ca, in realitate, gasirea unui loc de parcare e o intreaga aventura.

Aveti un loc preferat in interiorul casei? Daca da, care este acesta?

M. A.: Mie imi place tare mult la mine in atelier (obviously:)). E foarte luminos si oarecum simetric, pentru ca mie imi plac alinierea si oglindirea si lucrurile vibreaza in bine peste tot. Si imi mai place in bucatarie, cand ne adunam toate si mancam impreuna si varsam povesti si intamplari.

I. N.: Pe mine, ma indulceste in fiecare dimineata showroomul. E primul spatiu prin care trec cand ajung la etaj si mereu ma face sa fiu recunoscatoare pentru jobul pe care il am si pentru drumul pe care l-am ales.

Ati gandit Casa Opt atat ca atelier, cat si ca spatiu in care sa organizati diferite evenimente. Despre ce fel de evenimente este vorba?

M. A.: Casa Opt este ce vrem noi si ce vreti voi, este ca un dulap care, in loc sa duca spre Narnia, duce catre un loc magic si cald, vesel si optimist, unde se pot intampla tot felul de lucruri si se transforma in toate cele, de la spatiul nostru de lucru propriu-zis, la ateliere si zile cu open-house, sarbatori, zile de nastere, cadouri, povesti, evenimente de design si de socializare si orice ne mai trece prin minte.

I. N.: Ne place sa primim vizite si sa deschidem Casa Opt clientilor si prietenilor, asa ca nu e prea greu de gasit pretext pentru evenimente, celebrari ale bucuriilor noastre de a crea noi colectii, de a naste noi idei. Workshopuri, zile cu discount, petreceri, sarbatori, lista e infinita.

Facebook Madalina Andronic
Facebook Thecraft LAB by Irina Neacsu

Foto: Madalina Andronic

PUBLISHED ON 26.02.2016

more in Conversation Marks