ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Interviu: IV CEL NAIV, despre ‘Versez’, fluturi, baltoace si pinguini

Interviu: IV CEL NAIV, despre ‘Versez’, fluturi, baltoace si pinguini

Cu un dram de naivitate, Iv cel naiv isi transforma gandurile in versuri. Strecurate la inceput in spatiul limitat al sms-urilor, in scrisori si biletele, versurile lui si-au facut aparitia si in universul mult mai generos al online-ului, pentru ca, apoi, sa se aseze intre paginile unei carti ilustrate, numita simplu: 'Versez'. Pentru ca ne-am dorit sa aflam mai multe despre Iv, el ne-a povestit despre naivitate, despre inspiratie si despre planul lui de viitor intr-un interviu in culori… atat la propriu cat si la figurat.

Cum a luat nastere tipul fictiv, Iv cel Naiv?
Acum doi ani si un pic, pe un colt de canapea rosie, iubita-mea imi zicea, intr-un acces de altruism, ca toate biletelele, scrisorelele, mailurile si sms-urile, in special de iubire, pe care i le trimiteam, merita sa fie vazute de mai multi oameni. Mi-a propus sa le adun pe un blog. Eu nu stiam prea bine ce inseamna asta, dar am avut incredere in sentimentul asta al ei si asa a aparut ivcelnaiv.ro.
Cand au aparut si cativa oameni, la inceput vreo 8, interesati zilnic de ce scriu, a inceput sa mi se schimbe viata. Am inceput sa fiu cumva responsabil si sa simt ca trebuie sa mai scriu si maine, la fel de bine, la fel de naiv, la fel de surprinzator si de inspirator. Azi sunt pe site peste 13.000 lunar si ma simt la fel de obligat sa ii bucur in fiecare zi.


Cum ai ales acest nume si de ce l-ai preferat in defavoarea celui real?

A fost o decizie de moment in care fara sa vreau am scos la iveala din mine ceva in ce eu cred foarte tare: oamenii ar trebui sa-i aprecieze pe ceilalti pentru ceea ce fac, nu pentru cine sunt. Opera, si nu autorul – cum zicea Maiorescu.
De ce iv, de ce naiv? A fost o hotarare la fel de intuitiva bazata pe cum sunt, cum ma simt, cum scriu, cum gandesc – un soi de proiectie virtuala de-a mea. A fost un raspuns la intrebarea nepusa – “Ce personaj imaginar ai vrea sa fii?” Unii raspund Batman, altii dulcik_69, George Sand sau Teddy Daniels. Eu am ales sa fiu Ivcelnaiv.


Naivitatea despre care vorbesti este golita de semnificatia negativa. Ce inseamna pentru tine sa fii un tip naiv si cum reusesti sa-ti pastrezi dramul de naivitate?

Atata timp cat te poti bucura de fluturi, baltoace, pinguini, bani, plictisuri, joburi, cuvinte, papadii, sunete, zambete, fixuri, lipsuri, rodii, dodii, dar si de lipsa lor inseamna ca esti naiv.
Iar naivitatea, ca orice planta rara, se cultiva zi de zi, dram cu dram. Gandesc oameni, observ ganduri, privesc trecutul, imi amintesc norii, mangai fluturii, pun mana pe gesturi, admir amintiri. Ma rog, s-au amestecat un pic, dar v-ati prins.


Pe langa un dram de naivitate, ce mai cara Iv cel Naiv in spate?

Nu-mi place sa car lucruri in spate. Si cand plec in calatorii, I travel light. Incerc sa-mi iau doar strictul necesar. Mai mult decat un dram de naivitate nu-mi trebuie nimic. Rucsacul usor pastreaza capul limpede spunse cineva, cred ca eu.


De la sms-uri adresate unui cititor, respectiv persoanei iubite, la un blog unde gandurile tale sunt citite de oricine isi doreste si pana la cartea “Versez”, lansata la sfarsitul anului trecut, care ti-a adus si mai multi cititori… Putem spune ca Iv cel Naiv a crescut mare. Cum a fost pentru tine acest parcurs?

Parcursul meu a fost ca o iedera pe o casa: fermecator din exterior, un pic dificil de intretinut din interior. Am crescut din zambetele celorlalti, fotosintetizand lumina din ochii iubita-mii, si facand eforturi sa raman verde. Incerc sa raman la fel de poetic ca iedera de pe o casa veche, dar la fel de simplu, practic si anonim ca gradinarul care o intretine zilnic.


Cum s-au imprietenit versurile tale cu ilustratiile lui Vali Petridean?

In cel mai firesc mod cu putinta. Lui i-a placut ce scriam. Mie – cum picteaza. L-am intrebat. A zis da. N-ar fi putut fi altfel. Vali e un tip dintr-o bucata. Si foarte bun. Cel mai bun. Intrati pe valipetridean.com si o sa vreti sa scrieti o carte doar ca sa v-o ilustreze el. Si sa aveti un perete gol acasa doar ca sa il umpleti cu un tablou de-al lui.


Daca ar trebui sa alegi doar trei cuvinte pentru a descrie lumea lui Iv cel Naiv, care ar fi acestea?

Heeei, supriza, paa.


Sa intretii un blog nu e un lucru simplu de facut, cititorii asteapta ceva nou din partea ta in fiecare zi. Ce faci cand inspiratia se incapataneaza sa nu apara?

Sa imi scuzi te rog bravada
Dar inspiratia e ca limonada.
Am in mine un lamai care fabrica incontinuu lamai,
Doar cativa stropi de transpiratie la radacina sa ii pui.


Care este cea mai mare sursa de inspiratie pentru tine?

Oamenii. Daca va uitati atent la ce scriu veti vedea ca tot ce scriu e despre, cu si pentru ei.


Ce planuri de viitor are Iv?

Am un singur plan de viitor care le subscrie cumva pe celelalte. Se numeste AFP. Autonomie Fizica Permanenta. Adica sa fiu in ce loc vreau cand vreau. Sa scriu ce invat aici, ce vad dincolo, despre ce nu exista acolo sau despre ce stim cu totii, oriunde.

Pe Iv cel Naiv il gasesti si pe facebook aici! Iar daca iti doresti cartea “Versez” de martisor, al doilea tiraj al volumului de poezii apare chiar pe 1 martie.

Ilustratie: Vali Petridean
Foto interior: David Burlacu

PUBLISHED ON 28.02.2012

more in Newsroom