INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Gabriela Bodin. Archive.

Gabriela Bodin. Archive.

Am descoperit lucrarile Gabrielei Bodin in luna februarie a acestui an, cu ocazia expozitiei Retention de la galeria ARCUB. Aceea fost prima expozitie personala din Romania a artistei. Al doilea proiect dedicat ei nu s-a lasat mult asteptat, iar astazi publicul de la noi poate vedea, pana pe 7 mai, si alte lucrari ce-i poarta semnatura, in cadrul expozitiei Archive de la Galateca.

Nascuta in 1983 la Focsani, Gabriela Bodin locuieste de la varsta de 17 ani in Italia. Dupa ce a absolvit colegiul Gheorghe Tatarescu, si-a continuat studiile la Colonna Gatti Professional Institute of Technical Fashion in Nettuno, Italia. Ea este considerata unul dintre reprezentantii noului val al picturii figurative, iar criticii au asemanat tehnica ei cu cea a lui Francis Bacon sau Lucian Freud. Conform Galateca, artista a declarat la randul ei ca: “In prezent, stilul meu este inspirat si format de gesturile de miscare ale personajelor din tablourile lui Francis Bacon, importanta carnii pe care o acorda Lucian Freud si atmosfera misterioasa a portretelor lui Rembrandt.”

gabriela bodin archive galateca 1

Intitulat Black Cube, conceptul noii expozitii ofera vizitarilor o experienta diferita. Picturile sunt prezentate intr-o incapere ce sugereaza forma unui cub, ale carei suprafete sunt vopsite in negru (mai putin cea pe care pasesti). Personajele Gabrielei Bodin sunt pictate si ele pe un fundal negru, astfel incat, atunci cand sunt agatate de perete, marginile tablourilor se estompeaza si creeaza iluzia unei singure lucrari intinse de jur imprejurul tau. De cele mai multe ori, trasaturile personajelor sunt doar sugerate, parca pentru a le pastra anonima identitatea. Lipsa acestor detalii evoca, insa, prezenta sentimentului de singuratate si nesiguranta pe care acestea il traiesc – elemente emblematice pentru arta Gabrielei Bodin. La vernisajul expozitiei, desfasurat pe 30 martie, experienta vizuala a fost completata de versurile recitate de poetul Bogdan Ghiu.

Pana in prezent, talentul artistei a fost recompensat cu premii la diferite competitii de specialitate. Printre acestea, se regasesc locul I la concursul Morlotti, sectiunea tineri artisti, in 2011, Premiul Arte Giovane, in 2011, si locul 1 la concursul de pictura Luigi Brambatti, Castiglione d’Adda, in 2010. Tot o recunoastere a talentului ei este si faptul ca  lucrarile ei au fost prezentate in expozitii solo si de grup atat in Italia, cat si pe plan international. Living Art Gallery (Hungerford, UK), Tiny Griffon Gallery (Nurnberg, Germania), OpenArt Galery Milano, Italia), Galgarte (Bergamo, Italia) sau Moitre (Torino, Italia) reprezinta o parte dintre galeriile care i-au gazduit picturile.

PUBLISHED ON 04.04.2016

more in Mood Board