INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Fata din curcubeu. Nici curcubeul nu mai e ce-a fost

Fata din curcubeu. Nici curcubeul nu mai e ce-a fost

Am vazut de curand nominalizarile la premiile UNITER si m-am bucurat ca Tania Popa este pe lista, pentru rolul din spectacolul 'Fata din curcubeu'. Scrisa si regizata de Lia Bugnar, piesa este pusa in scena la TNB si ofera o experienta pe care bucurestenii n-ar trebui s-o rateze.

Am avut placerea, pentru ca onoarea suna prea pompos, sa lucrez cu Tania. Pe langa faptul ca este o femeie plina de energie, un om modest si plin de umor, este si o actrita desavarsita. Iar acest lucru mi s-a confirmat inca o data cand am vizionat piesa.

“Fata din curcubeu” spune povestea unei prostituate din Rusia care se lupta zi de zi cu conditia sa. Acest one-woman show este sustinut de pianistul Marian Hancu, care puncteaza alaturi de interpreta anumite momente ce-ti raman intiparite atat in timpan, cat si pe retina. Basarabeanca Tania Popa canta in ruseste si danseaza cu atata energie si patos, ca pana la final desfigureaza emotional spectatorul. Atunci mi-a parut rau ca n-am invatat ruseste!

Povestea este tragicomica, cu un ochi razi, cu celalalt plangi. Este atat de lucida si clara ca-ti infige sageti in suflet. Cu greu te abtii sa nu aplauzi frenetic la sfarsit, ba chiar sa vrei sa te intorci si sa te plimbi cu protagonista prin povestile si flash-back-urile ei.

Tania Popa te prinde si te tine. Cu forta uneori, cu candoare alteori. Muzica te infioara si este parca metoda prin care Lia Bugnar vine sa te trezeasca din captivatia cu care te lasi prins in destinul altcuiva. Te uiti de la distanta, dar ai vrea sa urci pe scena sa imparti un colt de paine cu cea mai amarata dintre pamanteni. Piesa este atat de emotionant incat s-ar putea sa iesiti din sala cu ochii inlacrimati. Fiti fara grija, nu veti fi singurii!

Desi Tania Popa sustine ca este foarte greu sa fii actor in Romania si ii sfatuieste pe cei care vor sa faca asta sa se lase (ea avand ca pasiune designul de rochii), acest rol nu face decat sa confirme ca este inzestrata cu un talent aparte. Si, desi este dificil sa fii actor, este si minunat atunci cand, la final, ridici sala in picioare.

Sala 99
TNB
Pret bilet: 40 lei, 16 lei

Foto: regizorcautpiesa.ro

Test realizat de Roxana Andrei
*Roxana Andrei e regizor si jurnalist, dar ii displac etichetele. Scrie pe irule.ro si se simte minunat cand face filme. Usor boema, usor pragmatica, incearca sa imbine viata reala cu cea imaginara si sa descopere in fiecare zi cate un secret de-al lumii.

PUBLISHED ON 07.03.2013

more in Newsroom